˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙: 2009


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Wednesday, October 28, 2009

Meet again..

Dicatat oleh m i a di 7:26 PM 0 ulasan
assalamualaikum..


halu semua..lamenye xupdate belog ni..
huhuhu..ape sbbnye..sbbnye mia malas..lalalallaa...
tp cam sedih jgk la...penat2 reka..if ignore cam tu je, rugi la plak kan..
huhuhuh..tengah final exam skrg..mane2 student ipta or ipts pon mmg tgh bersilat depan buku n note ek skrg ni..

SEMOGA KITA SEMUA PEROLEH KECEMERLANGAN..

sekian..

Tuesday, August 25, 2009

Dasar Kependudukan 1982

Dicatat oleh m i a di 6:12 AM 1 ulasan
~Assalamualaikum~

SELAMAT MENJALANI BERPUASA


hehehe..belum terlewat kot nak wish untuk kalian semua..hehee...ok2..back to da story ok..sebenarnye, saya nk share sikit info yang kami bincangkan dalam class penduduk dan kependudukan petang tadi..huhuh..walaupun macam agak penat (ehem..sebab puasa la kunun..muhahhhaa) ku gagahi jua kaki utk ke clas..hak3..xde mknanya..yg benarnye, saya baru abis Lab then terus gerak ke bilik diskusi malim sarjana..

arini, Dr. Rahimah minta kami bincangkan tentang dasar kependudukan yang digubal oleh Dr. Mahadhir pd tahun september 1982..dengan berpendapat bahawa MALAYSIA AKAN LEBIH BERJAYA DENGAN PENDUDUK SEBANYAK 70 JUTA...


rasionalnya ialah untuk menyediakan asas permintaan dan pasaran bagi keluaran industri-industri tempatan..dr. mahadhir berpendapat, apabila permintaan dalam pasaran bertambah, maka wujud persaingan yang akan membawa kepada peningkatan daya dan mutu pengeluaran untuk eksport...gitula...

jadi, kami adalah berdebat sikit tentang topik ni...(selalu pon mcm tu gak..kami mmg suke bertekak hal2 gini)...kata seorang sahabat ni...ketika mahadhir menyuarakan dasar ni, malaysia sedang giat melihat kepada dasar pandang ke timur..jadi, pendapat sahabat ni, mahadhir mungkin beranggapan bahawa, apabila penduduk bertambah, maka, pengeluaran produk industri bertambah dan bawa kebaikan kepada negara..mungkin la..kata sahabat ni..

seterusnye, dr. rahimah minta kami bincangkan..

ADAKAH RASIONAL DASAR KEPENDUDUKAN INI UNTUK DILAKSANAKAN PADA MASA KINI?

kata dr. rahimah..malaysia kini mengalami lambakan pekerja asing disebabkan kita kekurangan tenaga kerja untuk memenuhi tuntutan majikan2..erk..saya macam tak berapa nak setuju dengan statement tu sebenarnye..kebetulan, pagi tu, saya terdengar berita yang menyatakan bahawa, malaysia sebenarnya mempunyai 25 ribu kekosongan jawatan yang perlu diisi..dan kepada PENGGANGGUR yang masih menanam anggur, ANDA DIMINTA UNTUK MENDAFTARKAN DIRI DI PUSAT TENAGA MANUSIA...supaya, pihak ini mendapat maklumat anda bagi mengisi kekosongan jawatan yang saya sebut tadi..

kata sahabat lain, malaysia bukan mengalami kekurangan pekerja tetapi, pengganggur2 kehormat di malaysia yang memilih pekerjaan atau majikan yang sengaja mengupah pekerja asing untuk mengelakkan pembaziran kos pembayaran gaji pekerja yang menjadi penyebab berlaku lambakan pekerja asing di negara kita sekarang..betul juga..if kalian datang ke Melaka..aduh..betol2 macam berada di kota Jakarta tau..abang2 dan kakak2 indonesia bermahajalela..apa nak buatkan..masing2 nak idup kan...huhuh..

ok2..kembali ke topik asal..kata sahabat lain lagi, malaysia perlu mengambil kira permintaan makanan jika mahu melaksanakan dasar penduduk yang menginginkan penduduk malaysia mencapai angka 70 juta itu..jika xde makanan, tak guna juga walau penduduk beribu2 lemon,kan..hak3..maka, dengan itu, saya pula berpendapat, kita perlu meningkatkan dasar pertanian kita dahulu sebelum melihat kembali dasar kependudukan 1982 tadi..ni nak tanya..
kalian tau x kenapa warga luar bandar mampu mempunyai bilangan anak yang ramai berbanding dengan warga kota yang seboleh2 nya menghadkan bilangan anak??tahu??

bagi saya, orang2 kampung mampu menyara hidup walaupun dengan bilangan anak yang ramai kerana, mereka mempunyai makanan yang cukup tanpa perlu mengeluarkan kos hidup yang tinggi..yelaa...belakang umah tanah luas..buat kebun, ternak ayam itik, buat kolam ikan talapia..kan berlambak2 makanan tu..tak perlu berhempas pulas kerja dari jam 7 0r 8am...balik jam 5 or 6pm..sedangkan makanan xpenah cukup..kan..kan??

jadi, kata sahabat lain pula..memang benar apabila Abdullah mahu meningkatkan bidang pertanian negara kerana, beliau mungkin menyedari bahawa malaysia kini, bukan mengalami masalah kekurangan tenaga pekerja, atau kekurangan bidang pekerjaan, tetapi kekurangan pengeluaran makanan yang menjadi masalah pokok malaysia hari ini..


pada akhir kelas..dr. rahimah menyuarakan soalan CEPUMAS (if xfhm..sila tinggalkan komen ek..hak3) kepada kami..soalannya ialah..

ADAKAH MALAYSIA AKAN MENJADI SEPERTI SINGAPURA YANG MENGEHADKAN HANYA 2 ORANG ANAK SAHAJA BAGI SATU KELUARGA ??erkk...


fikir2 kan ok...

moral of da story..~pentingkan kualiti ok, bukan kuantiti~ muhahahaha..

sekian, wassalam..`

Wednesday, August 19, 2009

Identiti Nasional

Dicatat oleh m i a di 7:35 AM 0 ulasan
ASSALAMUALAIKUM..


tahu x kenapa ucapan salam kali ni saya taip dalam mode caps lock?huhu..coz topik yg nak diutarakan ni bersifat a bit sensitive bg beberapa pihak..so nak kasi awal2 la ek..hak3..

pagi tadi saya lambat nak ke class Identiti Nasional by Profesor Dato’ Dr Yaacob Bin Harun...huhuh..coz smlm tdo lewat main game Jin Online..muhahaha...but apa yg saya nak cerita kat sini bkn pasal game ni..but pasal identiti nasional Malaysia ni..ehem2..sempena bulan merdeka ni kan..

prof yaacob kate, ade 2 jenis identiti nasional yang boleh dibentuk, bergantung pada kumpulan or bilangan etnik dalam sesebuah negara tu..if negara itu bersifat mono-etnik..jadi identiti nasional nya adalah berdasarkan identiti etnik iaitu berteraskan etnik dalam negara tersebut..negara mono-etnik ialah, negara yang mempunyai satu etnik sahaja di dalamnya..contoh..negara India, Arab n so on...

sebaliknya, identiti nasional bagi negara yang bersifat multi-etnik pula, berteraskan identiti sivik..sedikit info tentang civic identity ni...civic identity ialah, identity negara yang berpegang kepada sistem politik, sistem pendidikan, atau sistem perundangan yang sama bagi semua rakyat dan sistem2 ini dikongsi serta diterima bagi seluruh rakyat. maksudnya, negara itu tidak berlandaskan mana-mana etnik dalam negara tersebut, sebaliknya, mengamalkan identiti berdasarkan sistem yang dikongsi bersama tadi..contoh..Amerika...

pada akhir class, prof ada kemukakan persoalan yang sampai sekarang masih xdpt saya cari jawapannya (walaupun setelah tdo selama beberapa jam..hak3)..persoalannya ialah:

Apakah pula jenis identiti nasional bagi negara Malaysia tercinta ini? Identiti Sivik atau Identiti Etnik atau kedua-duanya?

sebelum tdo, saya dok fikir2, Malaysiaku ni berpegang pada identiti nasional yang mana..jika Malaysia berpegang pada identiti sivic, iaitu yang berteraskan kepada sistem politik yang dikongsi bersama serta sistem lain yang telah disenaraikan di atas, mengapa pula wujud pelbagai kumpulan politik yang berbeza-beza di negara kita ni?

jika Malaysia dikatakan mengamalkan identiti nasional berdasarkan identiti etnik pula, iaitu berteraskan kepada satu etnik sahaja, macam xboleh pulak..sebab..setiap etnik di Malaysia diberi kemudahan dan kesenangan untuk melaksanakan budaya masing2 asalkan tidak menganggu ketenteraman awam dan negara...

jadi...mana satu kah identiti nasional bagi negara Malaysia ini..??harap3 soalan ni xmasuk exam la ek..
coz, macam banyak perkara yang nak diceritakan untuk sampai ke persoalan pokok tdi..huhuhu..

kepada sahabat2 yang ada pendapat, boleh lah dikongsi bersama..moga-moga, dengan idea2 ni, dapat saya copy paste dan edit sket dengan bernasnya..amin...if masuk exam la..hope xmasuk..uhuukkk2...

sekian..wassalam..

~kejadian kita, ada maknanya~

Tuesday, August 18, 2009

first timer...

Dicatat oleh m i a di 12:49 AM 1 ulasan
Assalamualaikum

testing..oke done..thanks kak long..

wassalam.




Thursday, January 1, 2009

Tips Hangat

Dicatat oleh m i a di 7:40 AM 2 ulasan
Assalamualaikum..



Kerana dirimu, begitu berharga

MySpace

Beauty

           ❍ Kulit Bersih Menggunakan Batu Sungai
           ❍ Masalah Ketiak Hitam

  Bestnya Vaseline


Love

           ❍ Kenapa Tuhan temukan kita dengan orang yang salah
           ❍ Perbezaan lelaki dan wanita - Fakta
           ❍ Wanita dan lelaki berbeza
           ❍ Lelaki dan wanita saling melengkapi
           ❍ Tips kawal perasaan daripada arjuna (lelaki)
           ❍ Rahsia Hadiah Si Dia
           ❍ Tips Untuk Kekalkan Hubungan khas untuk wanita
           ❍ Sebab pasangan rasa bosan dalam hubungan
           ❍ 3 perkara yang boleh membunuh sesebuah hubungan cinta
           ❍ Jangan mengungkit kisah silam pasangan
           ❍ Cemburu itu tandanya sayang
           ❍ 6 jenis perempuan yang perlu lelaki jauhi
           ❍ 10 perkara pelik tentang lelaki


Life

           ❍ Tips menjawab salam dalam Islam
           ❍ Tips Save Budget
           ❍ How To Save Fuel
           ❍ Tips Penjagaan Tudung
           ❍ Tips Cover Malu
           ❍ Tips Elak Peragut
           ❍ Check logo halal sebelum masuk restoran
           ❍ Idea propa kalau tersungkur depan abang hensem
           ❍ Punca dan tanda-tanda PITAM
           ❍ Kaedah bersumberkan Islam untuk dapat anak bijak pandai
           ❍ Housemate tak sekepala, macamana nak handle?
           ❍ Rahsia Ketawa
           ❍ Rahsia Kentut
           ❍ Rahsia Kelahiran Bulan Mac


Blog

           ❍ Widget serabut buat blog jadi berat
           ❍ Blog kemas dan cantik, ramai follow
           ❍ Shoutmix berbayar takpe, ada banyak shoutbox lain
           ❍ Tips elak shoutbox jadi tempat pelaris bisnes
           ❍ Cara nak dapat traffic murahan kat blog
           ❍ Penggunaan ganti diri 'aku' atau 'gua' dalam blog
           ❍ Tips tegur blogger lain dalam entry kita
           ❍ Tips tangani blogger yang suka copy paste entry orang lain
           ❍ Jangan Ego, cuba fikir kenapa cik ANON singgah blog kita?
           ❍ Kalau blogger tak tampal link kita kat sidebar..
           ❍ Blog atau entry pemusnah! bahaya!


Nuffnang/ChurpChurp

           ❍ Tips untuk dapat BE dari Nuffnang
           ❍ Hukum upah Nuffnang dari sudut Islam
           ❍ Kesalahan aktiviti Click Fraud di iklan Nuffnang


Facebook

           ❍ Status FB yang bikin hati panas
           ❍ Tips untuk elak stalker di Facebook




Kebanyakan tips ini saya ambil dari majalah, ada juga rekaan saya semata-mata..Harap semua berpuas hati..






~wassalam~

Tutorial

Dicatat oleh m i a di 7:33 AM 3 ulasan
Assalamualaikum..


Post/Entry

Cara Dapatkan url dan Direct link untuk Image
Cara Pasang Code/Script dalam Post 
Cara buat Tulisan Kelip-kelip (blink-blink)
              ❐ Cara Buat Kotak Blockquote
Bentuk-bentuk border blockquote yang cun!


Sidebar

Cara Buat Cumulus Labels
Cara Tukar Font Title dan Sidebar
Cara Pasang 'Wishlist'
              ❐ Cara Buat Scrolling Blog Archieve
              ❐ Cara Buat Scrolling Blog List


Shoutbox

Cara Sorok SHOUTBOX
Cara Buat Ajax Float Shoutbox


Nuffnang/ChurpChurp

Cara pasang Ads Nuffnang
Cara pasang Ads Nuffnang - Large Rectangle
Cara Pasang Iklan Nuffnang Statik
Cara Pasang Banner Iklan ChurpChurp pada blog



Facebook/Twitter

Cara Buat Floating Button (FB, Twitter ect)


 

Make Up

Make Up : Superb Purple
Make Up : Soft Pink Turqoise Look


 

Food

Biskut Conflakes Sira
Simple Sushi





Kebanyakan tutorial saya ambil dari blogger lain. Kalau yang takde kredit, itu adalah hasil saya sendiri. Harap uols semua berpuas hati..



~wassalam~
 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan