Identiti Nasional | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Wednesday, August 19, 2009

Identiti Nasional

Dicatat oleh m i a di 7:35 AM
ASSALAMUALAIKUM..


tahu x kenapa ucapan salam kali ni saya taip dalam mode caps lock?huhu..coz topik yg nak diutarakan ni bersifat a bit sensitive bg beberapa pihak..so nak kasi awal2 la ek..hak3..

pagi tadi saya lambat nak ke class Identiti Nasional by Profesor Dato’ Dr Yaacob Bin Harun...huhuh..coz smlm tdo lewat main game Jin Online..muhahaha...but apa yg saya nak cerita kat sini bkn pasal game ni..but pasal identiti nasional Malaysia ni..ehem2..sempena bulan merdeka ni kan..

prof yaacob kate, ade 2 jenis identiti nasional yang boleh dibentuk, bergantung pada kumpulan or bilangan etnik dalam sesebuah negara tu..if negara itu bersifat mono-etnik..jadi identiti nasional nya adalah berdasarkan identiti etnik iaitu berteraskan etnik dalam negara tersebut..negara mono-etnik ialah, negara yang mempunyai satu etnik sahaja di dalamnya..contoh..negara India, Arab n so on...

sebaliknya, identiti nasional bagi negara yang bersifat multi-etnik pula, berteraskan identiti sivik..sedikit info tentang civic identity ni...civic identity ialah, identity negara yang berpegang kepada sistem politik, sistem pendidikan, atau sistem perundangan yang sama bagi semua rakyat dan sistem2 ini dikongsi serta diterima bagi seluruh rakyat. maksudnya, negara itu tidak berlandaskan mana-mana etnik dalam negara tersebut, sebaliknya, mengamalkan identiti berdasarkan sistem yang dikongsi bersama tadi..contoh..Amerika...

pada akhir class, prof ada kemukakan persoalan yang sampai sekarang masih xdpt saya cari jawapannya (walaupun setelah tdo selama beberapa jam..hak3)..persoalannya ialah:

Apakah pula jenis identiti nasional bagi negara Malaysia tercinta ini? Identiti Sivik atau Identiti Etnik atau kedua-duanya?

sebelum tdo, saya dok fikir2, Malaysiaku ni berpegang pada identiti nasional yang mana..jika Malaysia berpegang pada identiti sivic, iaitu yang berteraskan kepada sistem politik yang dikongsi bersama serta sistem lain yang telah disenaraikan di atas, mengapa pula wujud pelbagai kumpulan politik yang berbeza-beza di negara kita ni?

jika Malaysia dikatakan mengamalkan identiti nasional berdasarkan identiti etnik pula, iaitu berteraskan kepada satu etnik sahaja, macam xboleh pulak..sebab..setiap etnik di Malaysia diberi kemudahan dan kesenangan untuk melaksanakan budaya masing2 asalkan tidak menganggu ketenteraman awam dan negara...

jadi...mana satu kah identiti nasional bagi negara Malaysia ini..??harap3 soalan ni xmasuk exam la ek..
coz, macam banyak perkara yang nak diceritakan untuk sampai ke persoalan pokok tdi..huhuhu..

kepada sahabat2 yang ada pendapat, boleh lah dikongsi bersama..moga-moga, dengan idea2 ni, dapat saya copy paste dan edit sket dengan bernasnya..amin...if masuk exam la..hope xmasuk..uhuukkk2...

sekian..wassalam..

~kejadian kita, ada maknanya~

0 ulasan:

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan