Men vs Women : The Differences (last) | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Thursday, August 19, 2010

Men vs Women : The Differences (last)

Dicatat oleh m i a di 12:04 AM
Assalamualaikum..

hi uols..

sihat hari ni?
cik me'ah macam biasa je..cume rasa sengal bengal ja sikit..
korang pernah kena geget dengan ulat gonggok tak?yaya...ulat yang panjanggg kaki ada banyak tu..kalu kecik, kaler itam, kalu yang pakej besar..warna merah..(eii..geli laa..)..huhuhu..hari tu, saya kena geget dengan beliau tau..huhuh..bisa nyee..sekarang da tinggal parut je...tak ke klinik pon..just sapu gamat ja..tak sangka pulak encik gonggok ni reti geget orang jugak ye..tak penah dengar pulak kes macamni..kalu ada yang berpengalaman, bole la share macamane cara nak kasi obat oke..teheee!



today, saya nak sambung tentang beza kaum adam dan kaum hawa ni..
hehehe..seronok sungguh la dapat info macam ni kan..saya ni jenis suka merepek3 sikit..hehhee..dalam entry part 1 sebelum ni kan saya ada cerita tentang beza mata, kulit, rasa hati dan cara teguran bagi lelaki dan wanita..lagi perbezaan antara lelaki dan wanita yang diciptakan oleh Allah SWT ialah CARA BERCAKAP...see, pon berbeza jugak ye...

orang lelaki dikatakan lebih banyak berfikir dan kurang bercakap (ini tidak termasuk bagi lelaki yang kurang normal oke...hehe)..lelaki lebih suka berfikir...berfikir...berfikir...dan rumusan dari fikiran tu la yang akan keluar kat mulut dia..dats y la kita dapat perati kan..banyak kaum lelaki ni dikategorikan sebagai 'encik kurang rambut' (ehemm..beralas sikit ye)..
sebab banyak sangat berfikir kan...dahi lelaki akan jadi besar terussss sampai ke tengkuk die..hahaha (rambut bagi laluan kot)..luas dahi tu kemain lagi...kan dahi yang luas melambangkan orang yang banyak berfikir..ahahh!

jangan tak tahu ye..suami yang jenis begini (yang berdahi luas kemainn) juga dikategorikan sebagai lelaki yang lembut, pengasih, penyayang dan romantikussss...so mokcik3 semua, mari kita cari 'encik adam' kita yang berdahi luas sampai ke tengkuk ye...muahhahaha...

orang perempuan pulak, lain ceritanya..perempuan dikatakan banyaakkkk bercakap..(safwan arif, me'ah byk cakp ka??? T_T)..perempuan ni, selalu asek bercakap je..jumpe ibu, cakap...jumpa sepupu, cakap...jumpa geng satu kapla dia..lagii la bercakapppp je..
yang peliknya kita ni...bercakapp..cakapp..cakapp bukan maen lagi, tapi at last, tanya kita balik.."eh, i cakap ape tadi ek??" (macam nak kene sepak kan??)

selain tu, orang lelaki ni jenis simple minded..main blasah ja..asal bule orang kata..(bukan semua gitu ye pokcik3..)..yang uniknya kaum lelaki ni...mereka sangat jarang, or lebih tepat, susah nak mntak bantuan dari orang lain..(erkk..ego kot)..kalu ada masalah, lelaki lebih gemar nak cari solution sendiri..BUT..ni ladies kena take note sket ye..kalu lelaki mula bercerita tentang masalahnya pada kita, itu bermakna beliau benar-benar perlukan kita..perlukan bantuan kita..(statment ni bukan untuk lelaki yang suka amek kesempatan, kita tahu menilai, kan cik- cik hawa??)

wanita pula dijadikan sebagai insan yang teliti, bernilai estetika (taraa..uniknya wanita)..mereka gemarkan kecantikan, kebersihan...sebagai contoh, hiasan bunga di atas meja..dari kacamata kaum lelaki, bunga tu macam menyibok je atas meja, ruang meja akan jadi lebih terhad..dan mana la tahu ada habuk ke kat bunga tu, bole dapat penyakit lagi..(dari kacamata lelaki ye)..berbeza dari pemikiran wanita. it's nice wat letak bunga atas meja, cantik..orang akan suka dok kat meja tu, masa makan pun akan jadi lagi seronok..semua happy..kan..kan3...see..bezanya lelaki dan wanita..tapi perbezaan ni akan bentuk persamaan yang sangat indah tau..

telitinya wanita, sampai menjadikan sesuatu perkara yang simple menjadi complicated..hehehe...contohnya, nak pegi dinner...buka la closet baju dia..dalam tu adalah lebih kurang 5000 pasang baju..(hahaha..perumpamaan yang melampau ek)..sambil pndang kat hubby dia.."youu...i takde baju la nak pakai" (tettt!!) mesti macam nak terkeluaq biji mata sang suami tu bile wife dia tanye gitu, sedangkan depan mata, makk aiii.....hahahaa..rupanya, mak incik tu mencari baju yang nak di'matching' kan dengan kasut Gucci kaler biru turquoise yang baru dibeli tadi...hahaa..comel je kan..tapi bukan semua wanita begitu ye...ni saya bercerita secara umum ja, oke??

dr F jugak ade bagi tips macamane nak jaga hubungan..
perempuan dikatakan boleh merosakkan sesuatu hubungan kalau terlalu mengejar pasangannya, maksudnye, terlalu mengongkong kot..huhu..bila lelaki perlukan masa untuk alone sekejap..let he be..mugkin dia memang perlukan masa tu kot..jadi tak perlula kita nak call 88 kali untuk tanya macam3..(buikkksss)..em..mugkin betol pendapat yang diberikan..tapi, mugkin jugak kurang tepat kan...pada saya, kepercayaan tu yang paling utama...tapi sekali kepercayaan tu dimusnahkan..huhu...susahla nak pupuk balik..mugkin amek masa kot..

last sekali..(saya paling suka yang ni..muhahaha)..kita jangan terlalu berusaha untuk mengenali sang lelaki 100% dalam masa yang singkat..lelaki akan rasa rimas dan tertekan bila girl dia cuba untuk cungkil rahsia peribadinya secara menyeluruh..dr F kata, lelaki mampu mengenali 30 hingga 40 peratus mengenai pasangannya dalam masa yang singkat..tapi..muahaha, indahnya ciptaan Tuhan...wanita berupaya mengenali hati budi pasangannya sehingga 70 hingga 80 peratus hanya dalam masa seminggu!! (hehee...see, u shud bangga tau jadi wanita)

so ladies, tak perlulah kita cuba nak mengenali pasangan kita beria-ria..take ur time baby....yang lagi 30 % tu..jadikan ia sebagai tarikan untuk kita lebih mendalami lelaki yang kita cintai..rupanya, bila kita dapat cari persamaan dengan pasangan kita, kita akan berjaya menawan hati pasangan kita dengan sepenuhnya..

hebatnya Allah SWT menciptakan lelaki dan wanita berfikir dengan cara yang berbeza..kita just tinggal berusaha untuk mencari perbezaan tu dengan cara tersendri...supaya kita dapat titik pertemuan antara hati kita dan hati dia...percayalahh..(huwaa...gituu!)



semoga kite semua bahagia ye..amin3..

oraitt..jumpe lagi uols..
tataaassss...
muahhh..

wassalam..

0 ulasan:

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan