˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙: September 2010


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Thursday, September 30, 2010

--> hari ini dalam sejarah

Dicatat oleh m i a di 7:21 PM 2 ulasan
Assalamualaikum..


bangkit tido dekat jam 7 am...ikot perancangan jam 8.30 am mesti ada kat sekolah..jadi lepas mandi ape semua, teros siap-siap..baju kurung biru, tudung biru...ok ready..tiba-tiba hujan..baiklah..hujan kan rahmat..

duduk, then tengok jam baru tunjuk pukul 8.00 am..oh yeah..masih awal lagi..bukak lappy, tengok fb, then tengok blog..ohh...ada 2 komen...ohhh dari kak long dan yuyu..thanks korang...saya sayang korang lebih la..hehe..reply komen...jenguk pulak blog-blog lain..tinggalkan jejak sikit..lepas tu tengok jam lagi..

ohh da jam 8.25 am..dengan baju kurung biru dan tudung biru, saya terkedek-kedek pegi balkoni..ok..hujan makin lebat..fikir-fikir, kalu naek moto confirm lencun ni...baekk..masuk bilik then tengok lappy lagi..
bukak youtube, tengok cikgu shida miming..adoiyyaaiii cikgu shida..engkau ni sihat ke tak ni...tapi seyes cikgu shida..saya tabik cikgu sebab berani gile kentang..walaupun keningmu bercantum..hegat orang tak cam ka??
hahhaa...cikgu..cikgu..nak minta sain sikit bole..(sambil tunjuk kaki..ahaa!)

ohh my..syiokk tengok cikgu shida, sampai lupa tengok jam..ok, jam da tunjuk pukul 8.45 am..hujan makin lebat...tapi saya masih tak bercadang nak tukar baju..takpe..takpe..masih ada harapan oke..sambong tengok cikgu shida..hebat cikgu ni meng'edit'...lepas lagu waka-waka..klik lagu jahat pulak..lepas lagu jahat, klik lagu kenapapapapapapapap...hahahha...seyes cikgu shida..anda memang %5#%^2$@3&&^%%*^8...


..................................



lepas tu saya tak ingat ape da..
yang saya ingat..kali terakhir saya tengok jam pukul 10 am, call member..dengan suara manja baru bangkit tido, qila berkata " me'ah...senin je la kita g sekolah..tido bestt woo..."..ok baekk..naseb saya masih berbaju kurung..kalau tidak..(hape kaitan??)


jadi, sampai sekarang saya masih berbaju kurung ye..yup!..masih baju kurung biru..ohh tidak..tidak lagi bertudung..hakhakhakk..

ok da..
masa untuk diri sendiri pulak..

~wassalam~

psstt : sape suka cikgu shida, angkat tangan!!

Wednesday, September 29, 2010

­--> FOTO POSING RAYA CONTEST..

Dicatat oleh m i a di 11:55 PM 8 ulasan
Assalamualaikum..

 tengah buat aiseimen asignment sebenarnya ni..hehehe..tapi mata da lalok, so pegi la jalan-jalan jelajah blog..bertemu dengan blog cik lissa..hehehe..comel orangnya...belaja di uitm kampus melaka..hehe, nanti bole jumpa ye cik lissa..hehee..

so, saya serta merta dijemput untuk join contest posing yang saya rasa macam best jugak..heheh...betul kata cik lissa, time raya ni, memang gile banyak orang yang bergambar..setuju tak..hehehe..


contest ni mudah saje, cari picture yang terbaek, then join la...
thanks cik lissa cos buat contest ni..jadi saya dapat meluahkan perasaan saya yang lama terpendam ni..acehh..


  ini adalah picture saya bersama 2nd sister...Nurul Aaina namanya..

saya hanya nak sampaikan sepatah dua kata aje..

kak ina...
di hari yang mulia ini..
mia pohon keampunan..
hanya satu yang mia pinta...
pulanglaa..

dan bawak dak iman sekali okeyyyyy....

seyes rindu giler kat my 1st anak buah ni..
rindu sangat..
rindu tersangat-sangat..
terlalu rindu sangap sangat..

oke da..

ok tak cik lissa?
hehhehhe..


wassalam..

psstt : tag untuk kak long dan yann upsi..



--> cuti bersalin..alalalalala

Dicatat oleh m i a di 4:00 PM 8 ulasan

Assalamualaikum..


baru balik dari sekolah untuk kajian tesis..ehem..sape tahu sekolah menengah melayu yang paling dekat dengan UPSI..angkat tangan!..sape tahu dalam sekolah tu ada seekor seorang  mokcik kerani yang kerekkk gile..angkat tangan!!hoho..sory la mokcik..seyes saya hangin gile dengan mokcik..mokcik tahu kenapa??sebab bila saya tengok muka mokcik yang tak bole belah time jawab soalan saya tadi..

MySpace
saya rasa macam nak libas je muka mokcik tu tau tak?seyes mokcik..walaupun saya kemetot..tapi saya sudah berumur 23 tahun oke..kalu kawen, anak da 5 orang oke..jadi sila jangan anggap saya budak sekolah yang selalu buat mokcik pening kapla oke..sekian..

oke da...tadi masa kat sekolah tu, ada lah berborak dengan sorang cikgu ni..hehe..kami borak pasal buat anak..hohohoho...

rupanya, cuti bersalin dengan gaji penuh bagi kakitangan kerajaan terhad hanya bagi kelahiran yang 5 je ye....maksudnya..bagi anak yang ke 6,7,8,9,10,11,12 dan seterusnya, bole cuti bersalin, tapi takde gaji..wwooooo...60 hari cuti = 2 bulan...aiigooo...2 bulan takde gaji..makan ape wehh..jadi, perlu bersedia mental dan fizikal oke..hahahhaa...untung kalau bersalin time cuti sekolah..gaji tetap jalan sebab dikira sebagai cuti sekolah/cuti am..

jadi mokcik-mokcik kakitangan kerajaan sekalian...rancang kehamilan anda dengan betul ye..

oke da..
 
wassalam


pstt : i love skool...

Now i know..

Dicatat oleh m i a di 9:34 AM 8 ulasan
Assalamualaikum..

baeklah..saya demam harini..hakhakhakk..hamekk kau penangan jatuh tangga..hehhe..gile kentang la..ibu pagi-pagi lagi da mesej.."demam da mamam obat lom?minum 100 plus k and jangan lupa makan..take care..jgn lupa sapan"...see, ibu pon da pandai borak gaya-gaya manja gitu..hahhaa..thanks mum..damn, air mata..jangan kau berani keluar oke!

oke fine, saya tak nak bercerita sedih kat sini..hahhaa...

terima kasih banyak-banyak buat family yang selalu ada dengan saya susah dan senang..

terima kasih buat kawan-kawan yang selalu sokong saya dan ambil berat pasal saya..

terima kasih untuk my dear reader..kan..thanks sebab sudi bagi komen yang menceriakan hari saya..hehhe

terima kasih buat my silent reader...saya tahu, even uols tak tinggalkan komen, but uols ada baca kan setiap entry saya..tima kaseh banyak-banyak..

and buat kamu my Safwan Arif...thanks dear..selalu support saya..selalu buat saya senyum..selalu buat saya ketawa..heheh..tq so very beri much...

kesian..sekian, terima kasih..


Tuesday, September 28, 2010

AGAIN??damn!!

Dicatat oleh m i a di 3:22 PM 18 ulasan
Assalamualaikum


damn...hari ni memang sangat indah dan berwarna-warni buat saya oke..

baeklah..pertama sekali..hari ni saya buat pembentangan dalam class..slide da lama siap..tapi rasa macam panjang gile..maaf ye kawan-kawan..slide aku panjang sebab penuh dengan ayat goreng definisi ja..pembentangan selesai..saya berjoget tanda hati gumbira..
MySpace
lepas pembentangan, lect buat kuiz pulak..saya da sedia mental dan fizikal..sama jugak dengan budak-budak kelas yang lain..sebab ada buku kat bawah meja lecturer da bagitau awal..so, saya dapat menjawab dengan jayanya..
MySpace
lepas jam 12, kami kena bergerak ke kelas lain..di sebabkan saya berjaya dalam kedua-dua tugasan tadi..jadi hati saya rasa bagai ditiup angin bayu..sepoi-sepoi bahasa..(hoh?)..so, saya berjalan tapi rasa macam menari-nari pulak kaki ni..seyes saya tipu..
MySpace
tapi sebelum tu, saya ada borak dengan member sebelah saya..hasina namanya..dia tanya saya tentang jawapan kuiz, saya cakap banyak saya hentam je..(nampak tak saya tipu disitu)..tapi memang banyak yang saya hentam la..hohoho..sina cakap..tak baek tau gitu..saya da rasa lain macam da...

MySpace
tapi, saya cube cover kegusaran saya..dalam kepayahan men'cover' tu, saya rasa macam tangga depan saya bergoyang-goyang..bergerak-gerak macam eskrim escalator..saya turun tangga dengan berhati-hati..betul ni..memang sangat berhati-hati saya pijak anak tangga tu..tapi..hohohoh..huhuhuhu..hahahahha.. memang hari ini hari yang sangat bertuah buat kawan-kawan saya ye...saya jatuh tangga..ye...betul tu..jatuh tangga di dewan kuliah..ya..tepat lagi..di depan budak-budak kelas yang memang mantopp la..ye...sangat betol...jatuh dengan gaya yang cukup marveles yang bisa membuatkan budak-budak kelas saya ketawa dengan gaya berjoget oke....sampai hati korang kan...jadi ape yang saya rasa sekarang..

MySpace
saya rasa tak berguna..hilang muka ayu yang selama ini saya banggakan..(harammm)


MySpace
saya rasa macam dunia ini gelap gulita...


MySpace
so, ape lagi..saya berjalan keluar kelas dengan gaya perlahan..


MySpace
dan terus memecut  laju bila da sampai kat pintu keluar..sambil pinjam bahu sina nak tutup muka yang kemaluan -maluan..



cukup la sampai di sini..seyes saket weehh jatuh terduduk..siap terbaring bagai otromen lagi..adeshh..mia..mia..memangsengalbengalyangteramat!

ok da..

~wassalam~

MySpace
pstt..kepada en Basri, picture aku jatuh tu, sila la delete ye..nanti aku kasi upah sehinggit oke...



Monday, September 27, 2010

--> hoii gadis dan lelaki sekalian..

Dicatat oleh m i a di 7:21 PM 14 ulasan
Assalamualaikum..

kamu si gadis..

da tahu budak tu sudah berpunya, kenapa la masih nak menganggu..
kalau dari awal kamu tahu tentang diri dia, dan dia milik siapa, 
kenape masih nak teruskan agenda kamu tu..kenapa masih merebut si dia yang terang dan nyata bukan lagi milik kamu..sangat jelas tindakan kamu boleh buat diri kamu tu dicemuh orang sekeliling..jadi alasan apekah yang membenarkan kamu dekati hati budak lelaki tu lagi..kalau betol kamu cinta sayang segala bagai, jangan sampai merosakkan hati gadis lain..percaya pada hukum karma, what u give, u will get back my dear..

kamu si lelaki..

tak sempurna ke gadis itu di mata kamu?
teruk sangat ke gadis itu, sampai kamu sanggup menduakan dia dengan wanita lain..kita kat dunia ni takde yang sempurna..kamu cari sampai negeri cina pon, memang haramm nak jumpa yang sempurna..angelinacolijolie tu pon bukannya sempurna sangat, tak percaya cuba tanya berat bratt pitt..kita ni manusia memang jarang sangat tahu bersyukur..mengapa tidak kamu cuba mencari kelebihan dalam dirinya agar kelebihan itu dapat menutup kelemahan dia di mata kamu..saat itu, wujud kesempurnaan si gadis pada pandangan kamu..percayalah wahai lelaki, lelaki yang baik, hanya untuk gadis yang baik, jadilah yang terbaik untuknya..jangan leka mencari yang lain, jangan sibuk membandingkan yang ini dengan yang itu, kelak kamu akan ketinggalan dengan kedua-duanya..


kamu si gadis..

mengapa kamu lukakan hati si dia..
kamu tahu dia bagaimana dan kamu sedar kekurangan dirinya..
kenapa masih merosakkan kepercayaan yang dia telah letakkan pada kamu..ketahui la wahai si gadis, lelaki itu bukan hanya meletakkan janji kosong dan pesanan murah..jangan sesekali mencabar kesabaran lelaki itu, kamu akan terhukum dengan setiap tindakan kamu tu..penah tak kamu fikir bagaimana dia berkorban untuk kamu..bagaimana dia bertahan melayan karenah kamu..bagaimana dia bersabar mendengar keluhan kamu..percayalah wahai si gadis, cintailah orang yang benar-benar menyayangi kita, yang mencintai kita setulus hati..yang menerima kelebihan dan kekurangan kita secara relanya..pasti..kamu akan merasa nikmat bahagia yang amat sangat..

kamu si lelaki..

maafkanlah dia..
mungkin dia khilaf..dan dia sudah jelas tentang kekhilafan yang dia lakukan..maafkanlah dia..berilah dia peluang kedua..bantulah dia untuk melihat ketulusan hati kamu yang terlalu menyayanginya..sedarkan lah dia betapa kamu lah yang paling layak untuk dirinya..beritahu lah dia, kamu lah yang akan memberikan kebahagian kepadanya..janganlah kamu si lelaki, meninggalkan gadis itu dalam keadaan bersalah yang amat sangat..dia sudah amat sedar kesilapannya..maka, maafkanlah dia..jika, meninggalkan dia adalah yang terbaek untuk diri kamu, sebolehnya..tinggalkan dia dengan cara yang baik..agar dia tidak terasa terlalu ralat atas perbuatannya sendiri..

kamu si gadis..

mengapa masih mengenangkan kenangan lama sedangkan kamu sudah berada dalam kenangan yang baru..kenapa masih bersedih dengan kisah yang dulu, sedangkan kamu sepatutnya gembira dengan kisah kamu yang sekarang..jangan mengenang benda yang bukan lagi milik kita..jangan melihat kembali memori indah kamu yang dulu..itu memang sangat tidak patut..kerna, dalam kamu tidak sedar, tindakan kamu akan melukakan hati lelaki kini telah menjadi milik kamu..lepaskan lah yang lama, hargailah yang berada di depan mata kamu sekarang..jangan mengenang yang terdahulu, penuhkan fikiran kamu dengan agenda untuk membahagiakan yang terkini..dia memang tidak sama dengan yang sebelumnya, tapi, kenalilah dia, renungi la dia, nescaya kamu akan dapat melihat sesuatu yang berbeza antara dia dengan yang sebelumnya. hargailah dia sebelum kamu kecewa atas tindakan kamu sendiri..

kamu si lelaki..

mengapa melayan dia mengenang kisah lamanya..
jangan menjadi hipokrit sedangkan kamu sendiri terluka dengan tindakannya..beritahulah dia..terangkan padanya betapa kamu terasa atas tindakannya..sedarkan dia bahawa dia milik kamu sekarang, kini dan selamanya..rebutlah hati si gadis, lakukanlah yang terbaik untuk menutupi memori lamanya, dengan kenangan indah bersama kamu..percayalah wahai lelaki, berdiam diri akan menyebabkan wujud ruang-ruang kecik dalam hati kamu..lama kelamaan ruang kecik itu akan membesar dan meranapkan rasa kasih kamu pada gadis itu..saat itu, hilanglah satu lagi ikatan kasih antara manusia yang dibawah restu illahi..

ingatlah wahai si gadis dan si lelaki

kerap kali kita ni manusia asek pening kepala memikirkan ape-ape yang belum kita miliki..runsing memikirkan kenape kita tak dapat dia, kenapa orang tu yang dapat dia..kenapa kita tinggalkan dia dulu..kenapa dia taknak kat kita..betul kan?? sepatutnya, kita manusia, berfikir tentang apa yang kita sedang miliki sekarang..seharusnya kita berfikir apa yang sedang menjadi milik kita sekarang..berfikir macamana nak buat dia lebih bahagia dengan kita, berfikir macamana nak jadikan hubungan lebih harmoni..berfikir cara nak dapatkan serasian antara kita dan dia..ya..seharusnya macam tu..tegurlah dia kalau dia silap, bagitahu dia kalu kamu terasa..kita manusia, nak pupuk hubungan antara dua hati yang ntah dari mana, memang payah..tapi, percayalah..kalu kita dapat cari keserasian antara kita dan dia, bahagia itu pasti buat kita..

ketahuilah wahai si gadis dan si lelaki

bila satu pintu kebahagian ditutup, pintu kebahagian yang lain akan dibuka untuk kita..tetapi, kita manusia, acapkali terpaku terlalu lama pada pintu yang sudah tertutup untuk kita, terlalu mengenang perkara yang bukan lagi milik kita, sehingga kita tidak nampak pintu-pintu lain yang dibukakan khas untuk kita merasa bahagia kembali..jangan begitu..carilah kebahagian lain yang diredhai Allah...

saya mendoakan kita semua sentiasa tersenyum..walaupun dugaan datang..tapi senyumlah..apa yang penting...
KERJASAMA!

 

ikhlas dari,

­--> oh ibu...

Dicatat oleh m i a di 1:05 PM 10 ulasan
Assalamualaikum..

lame tak online di tanjong malim..hehe..baru perasan internet sini lembap lembab gile..tapi masih bole online kan..bersyukur la mia..semalam masa nak balik sini, ibu macam tak nak lepas kan saya..hohoh..seyes saya tak tipu oke..ibu cakap nak hantar sampai kolej, tapi saya rasa macam membazir duit sebab minyak dan tol memang cekik darah laa...jadi saya pon balik la naek bas..dengan rasa bersalah pada ibu..mum, maafkan daku..

sampai bukit jalil ibu call.."da kat mana?" suara ibu macam nak marah...(nak majok la tu..)..hoh..saya bagitahu da dekat bukit jalil da..nak naek rapid ke ipk hang tuah.."degil..orang nak hantar jual mahal"..hoh...sampai hatimu ibu cakap mia jual mahal..apekeh?hahaha...ibu tanya saya lagi "naek bas tadi ada baca bismillah 21 kali tak"..huhu..seyes saya terlupa..so saya jawab la tak..tibe-tibe..macam peluru berpandu..ibu memuntahkan kata-kata yang berbisa..menyengat3 cuping telinga..yang bisa mencairkan tahi telinga saya tanpa perlu berlakunya perubahan suhu..adoiiyahh..memang seyes amat berbisa..tapi, ibu saya tetap paling comel..bola-bola api..sudah mia..sudah..

ibu saya memang selalu sangat-sangat pesan pada saya, dan adik-adik, supaya amalkan bismillah 21 kali..dapat hindarkan kita dari kecelakaan dunia..insyaALLAH..terbukti berkesan oke...

baeklah, saya nak mengendap menghadap buku sekarang oke..sambil kunyah butterscotch..thanks safwan arif untuk roti ini..dapat mengisi masa lapang sambil mengunyah..nanti me'ah gumuk.sila jangan marah ek..hehe

oke da..

jumpa lagi, lagi satu jam..(sebab saya dpt fokus sejam je depan buku..hoho)

~wassalam~

Sunday, September 26, 2010

--> GSTT atau GST

Dicatat oleh m i a di 1:16 PM 11 ulasan
Assalamualaikum..

kredit untuk rakan upsi saya, Ateh..bila baca blog ateh, mia dapat idea nak tulis entry ni..pasal dari pagi tadi dok fikir hari ni nak cerita tentang apa..hohoho...pernah dengar tentang guru sandaran tidak terlatih (GSTT) dan guru sandaran terlatih (GST)? lagi satu, penah tak dengar tentang guru gantian?

GSTT ni adalah orang luar yang berminat jadi guru tapi takde sijil atau diploma atau ijazah dalam bidang perguruan . biasanya mereka ini akan di amek bertugas untuk menjadi guru ganti, atau memenuhi kekurangan guru di sekolah. ada yang tertakluk di bawah kontrak (minimum 3 bulan) tapi ada juga yang boleh ditamatkan bila-bila masa je..maksudnya, mereka ini ialah orang yang tamat sijil or diploma or degree dalam bidang-bidang selain pendidikan..faham tak ni?

GST pulak ialah mereka yang baru menamatkan pengajian pendidikan dan dalam proses untuk disahkan kepada jawatan sebenar (posting)..kira yang memang belajar untuk pendidikan..

Guru gantian pula khas untuk mereka yang baru tamat SPM or STPM..sementara nak tunggu tawaran kan..bole la isi masa dengan mengajar..hehe


saya sendiri ada la pengalaman menjadi guru gantian masa tunggu tawaran belajar selepas tamat STPM..dan saya mengajar di SJKC..hehehe...bole la mengajar budak-budak kan..kiut miut belaka..hahaha..

ada beza bayaran untuk GSTT, GST dan guru gantian ni...dan berbeza juga mengikut sekolah either SK or SMK..masa saya dulu, bayaran yang saya terima adalah RM36 sehari (kot..lupa la)..dan kalu tak silap saya, untuk sekolah menengah RM42 sehari (betulkan saya if saya silap oke)..tapi sekarang saya tak pasti sama ada bayaran ini da berubah atau masih sama..bayaran untuk GSTT dan GST pula, saya tak berapa pasti..sesiapa yang ada info, bole share di sini oke..hehe

banyak juga isu yang saya dengar tentang GSTT, GST dan guru gantian ni..isu yang paling top saya terima dari kawan-kawan ialah bayaran gaji akan diterima selepas 3 bulan mengajar... hehe..sebenarnya, tentang bayaran gaji, semuanya bergantung pada cepat or lambat pihak sekolah selesaikan proses pendaftaran gstt, gst or guru ganti..saya bercakap berdasarkan pengalaman ye..masa saya mengajar dulu, saya terima gaji sama waktunya dengan guru-guru lain terima gaji..mulanya, macam sedikit pelik la..sebab saya da bersedia jiwa dan raga untuk tempuh 3 bulan tanpa gaji..(konon!)..tapi, alhamdulillah, terkezut juga bila kak kerani cakap gaji da keluar..hehe..so saya ada berborak dengan kak ani (kerani sekolah) tentang benda ni..katanya, bila sekolah lambat proses, lambat la uols dapat gaji..huhuhu...patutla, 3 hari selepas saya mula mengajar, da kena naik turun ofis untuk settlekan urusan gaji, pegi bank, pegi buat kwsp segala bagai..tuptup..hujung bulan da dapat gaji..pesan kak ani pada saya...kadang-kadang kerani sekolah bizi dengan urusan sekolah yang lain..so kita perlu selalu update (sering bertanya)..tapi..yang takotnya, kita pula kene sembur nanti..hheh..(oke itu cerita lain k)

satu lagi isu ialah, kehadiran GSTT di sekolah adalah penyebab pelajar pendidikan ipta/ipts yang da habes belajar tak dapat tempat posting..sebab gstt ni da memenuhi masalah kekurangan guru..huhu...saya adalah baca sedikit sebanyak tentang isu ni..acely, budak pendidikan yang lambat posting bukanla disebabkan GSTT..tapi mungkin sebab kegagalan interview or masalah-maslah lain..GSTT akan ditamatkan perkhidmatannya bila ada guru baru yang datang mengajar di sekolah tersebut..so memang takde kaitan la antara GSTT, GST dan guru ganti kalau korang lambat dapat tempat posting oke..

saya nak suggestkan kepada mereka-mereka yang masih menganggur belum dapat keje, pergi la apply GSTT or guru ganti...bayaran pon sangat berbaloi-baloi..dan kalu bernaseb baek, kontrak bole dilanjutkan sehingga 3 tahun!!

saya suka kalau ada yang nak share pengalaman atau komen di sini..
oke da..

~wassalam~

pstt : sekarang gstt, gst dan guru ganti perlu ade silat gayung sebelum mengajar..hhoho..takde silat, gayung pon bole la...


'berkhidmat untuk negara'

Saturday, September 25, 2010

--> Lu ape hal????

Dicatat oleh m i a di 8:45 PM 2 ulasan
Assalamualaikum..


ni special edition punya entry sebab ini request dari ibu saya..hohohoh..mungkin terlalu kemaruk rindu sangat la tu...hahahah.. 





lu ape hal ??


bayangkan iman cakap macamtu dengan muka 'kering' ni gaya rosyam noor dalam filem Gangster..
 -ibu suruh taip rosyam noor, sebab pelakon feveret beliau tu (t_t)-


baeklah..sekarang ibu saya sedang bercakap dengan pc..siapala yang letak picture iman jadi wallpaper..tiap kali ibu ayah lalu depan pc tu, mereka akan becakap dengan pc itu macam sedang bercakap dengan iman..begini ye..


aloloo...cucu senek...alahaiii cucu totok muncuk ni...
(senek=nenek, totok=atok..seyes, tak tipu..ibu ayah saya memang mengelarkan diri mereka begini oke...)


grrr...jeles aku!

~wassalam~

Sumpahan

Dicatat oleh m i a di 7:51 PM 4 ulasan
Assalamualaikum..


adehh..kali ke 8 masuk toilet..choiii!!!!...ni mesti terkena sumpahan pengantin..sebab saya makan banyak pelbagai jenis lauk kat sana tadi..da la tak hagak-hagak duduk berdepan dengan pengantin...menghadap pengantin oke!!...seyes mia sengal... adoihhyaaii..lepas ni nak kena minum teh pekat-pekat...aigooo..

esok saya da tak dapat teman ibu kat rumah..huhu..rasa macam tak nak balik tanjong je..rasa macam nak ada kat rumah bila fikir, pagi-pagi rumah sunyi bila adik-adik pergi sekolah..huhuh...tapi nak taknak kene balik jugak..next week da nak mulakan projek tesis yang kedua..adeh.. berjalan lagi seluruh Perak...pelaburan lagi..huhu... banyak menda perlu settle sebelum berjalan..memang haruslah..kan...

tapi sekarang sedang berkira-kira jumaat ni nak balik melaka tak..sebab iman mungkin balik...ohh tidak..mana mungkin peluang bergolek ni terlepas..tapi isnin da nak mula projek..adoiiiiyaiii.....

oraitt..saya rasa, penyusunan semula jadual harian saya adalah amat perlu buat masa ni..semua da macam kelam kabut je...hahaha..mia..mia...seyes saya tak tahu kenapa saya membebel kat sini...okeeeyy..dia da datang...seyes da tak tahan da...

oke da..

~wassalam~

pstt : saya cuci tangan oke tiap kali keluar toilet (t__t)

--> if u wanna be my lova..

Dicatat oleh m i a di 5:07 PM 2 ulasan
Assalamualaikum..

saya baru balik dari rumah pengantin perempuan..meriah sangat..hehe...buka je pintu umah, dengar lagu 'if u wanna be my lover' dekat pc umah..adehh...dari semalam kelmarin balik-balik lagu ni aje yang adik saya bukak..ape lagi, dengan laju-laju saya berjalan pegi ke pc...kemain lagi eman (adik ke 6) dan ajim (adik ke 5) saya gelak..huhu..ntah hape-hape la budak-budak ni..saya jengah sekejap..hak hak hak..patot la pon..hehehe..

korang tengok la sendiri oke...enjoy!




hehhee...hahahaha..hohohoho.....yuyu, sila tengok ni oke...bole bikin hati senang balik tak??

ok da..

~wassalam~

--> Speedy Scandal (2008)

Dicatat oleh m i a di 11:42 AM 0 ulasan
Assalamualaikum


untuk entry kali ni, kredit untuk en otromen kecik sebab suggestkan muvie ni dalam entry ini..hhoho..memang terbaek la muvie ni.. siapa yang buhsan-buhsan tak tahu nak buat ape, bole la layan cerita ni..hehhe..klaka...seyes..lawak..memang berbaloi-baloi la...hehehe...


cerita ni mengisahkan seorang DJ...yang bertugas untuk sampaikan cerita-cerita kehidupan dalam konti beliau..dalam banyak-banyak stories tu, ada satu kisah seorang budak yang masih belasan tahun (kot..) tapi da jadi ibu tunggal..girl ni sedang mencari apak dia yang pun tak tahu ada kat mana..menurut cerita mak perempuan ni, mak dan apak dia bercinta masa sekolah, then terlanjur..then dapatla dia..hohoho..pastu permpuan ni pulak terlanjur dengan bf dia, then dapat la anak lelaki..(giler kiutt wehh!)..huhu..hukum karma kan..

so, dj ni suggest kan budak ni pegi cari apak dia..kebetulan budak ni pandai menyanyi, jadi  dia jugak dioffer untuk masuk pertandingan nyanyian anjuran tempat dj ni bekerja..so, budak perempuan ni pon pegi la cari apak dia..rupa-rupanya...apak dia ialah...jengjengjenggg...hehehe..nak tahu lagi, korang tengok la sendiri oke...memang mantap.terbaek.marweles laaa.





ni la anak budak perempuan tu..sangat comel tau..hahaa..nama Wang Seok Hyun..part yang paling saya suka ialah time dia tolong atok dia g usha cikgu tadika..hahaha...konon..hebat-hebat..


so, itu saja untuk hari ni..letih mendownload..tak bole sabar sangat..selesai download terus tengok..hohoh..sampai tak tido satu malam..mata da macam mayat idup da oke..padan muke aku kan..hak hak hak..thanks safwan arif kerna mendodoikan saya  dengan lagu 'suasana hari raya'..hoho..tido yang berkualiti even sangat singkat..nak siap-siap pegi kenduri kawen..ohyehohyeh..dapat makan lauk pengantin..sebab saya yang buat hantaran..(aci ke?)

oke da..

~wassalam~

--> comelnye awak bogel...

Dicatat oleh m i a di 7:05 AM 2 ulasan
Assalamualaikum..

zaman da maju ni, makin ramai yang suka-suka bogel kat sana-sini kan..(erk, nape entry aku kucah sangat pagi-pagi ni??)..sangat tidak patut...tapi itu diri mereka sendiri kan..suda besar bule fikir betol salah setiap tindakan ohyeah..hahhaa..hanya untuk ingatan diri saya sendiri..aurat kan kita memang wajib jaga..lagi-lagi anak gadis yang da tua bangka sedang meningkat usia..egat ye semua..menutup aurat bole menghindarkan kita dari bencana ciptaan manusia juga oke...


tapi, kalu budak-budak yang separa bugil??hadoiihh...rasa nak cubet pipi, tangan, dagu, telinga, hidung, jari, paha..muntut..semua la..(abis cedera parah budak tu kang me'ah uii)..hohoho...









 hagak-hagak, korang rasa ape? rasa nak picit-picit kan...hahahhaha..hohohoho..miahahahmemangsengalgile!

iman nur aisyyah kesayangan mama, 
da besar nanti iman jangan lupa,
menuntut ilmu penuh di dada,
aurat diri perlu dijaga,
patuhi nasihat ayahanda bonda..
jadilah iman anak yang solehah..


damn..i miss her so very bery much..

oke da..

~wassalam~

pst : mesti kening korang confius entry ni baek ke jahat ek..hohoh

Rahsia Kelahiran Bulan Mac

Dicatat oleh m i a di 12:02 AM 0 ulasan
Assalamualaikum..

saya nak bagitahu, nama saya nor jamiah adnan



berdasarkan nama saya, saya seorang yang :

N : ..pemberi ciuman yang bagus juga
O : ..mempunyai personaliti yang bagus
R : ..seorang yang lucu

J : ..seorang yang agak seksual
A : ..seorang yang gila-gila
M : ..membuat pacaran lebih menarik
I : ..manis dan romantis
A : ..seorang yang gila-gila
H : ..setia kepada yang satu


saya juga nak bagitahu, saya lahir bulan mac



berdasarkan bulan kelahiran saya, saya adalah seorang yang :

- berpesonaliti yg menarik dan menawan,
- mudah didampingi,
- sangat pemalu dan pemendam rasa,
- sangat baik secara semula jadi,
- jujur pemurah dan mudah simpati,
- sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran, 
- suka pada kedamaian,  
- sangat peka kepada orang lain, 
- sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat kepada org lain,
- tidak cepat marah dan sangat amanah, 
- tahu balas budi dan tahu kenang budi, 
- pemerhatian dan penilaian yg sangat tajam
- kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal, 
- suka berangan-angan, 
- suka melancong, 
- sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi, 
- kelam kabut dalam memilih pasangan,
- suka dengan hiasan rumah tangga, 
- punya bakat seni dalam bidang muzik, 
- kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik, 
- jgn terlalu moody.


 saya tatau pendapat-pendapat ni betol ke tak, yang saya tahu, 80 peratus dari ramalan-ramalan di atas adalah tepat..

senang cerita, sesiapa yang kenal saya, tahu siapa saya dan bagaimana saya..jadi, nilailah diri saya bila korang da kenal saya oke..

~mari berkenalan~

 oke da

wassalam

psstt : saya tulis entry ni sebab dapat mesej di fb yang berbunyik..
'jommmmmmmmm berkenalan'...jomjom..


Friday, September 24, 2010

--> ke laut!!

Dicatat oleh m i a di 1:24 PM 3 ulasan
Assalamualaikum..


 hari ni hari Jumaat..
saya tak tahu nak buat ape..
tempahan hantaran da siap..
 malam nanti saya akan menyibuk kat umah pengantin..hoho..
sebab tak tahu nak buat apa..
so saya tukar design background and header belog..
hoho..header tu, saya hentam je buat..tatau la oke tak..huhu..

oh ye...lupe pulak..
buat kawan-kawan sekelas saya yang ada masalah dalam urusan praktikal..
takziah untuk anda..tapi sempat lagi kalu nak 'settle'kan semula..even bizi dengan asignment apa semua..
gud luck untuk korang..
(bersyukur sangat urusan praktikal saya berjalan lancar)

oke da..

~wassalam~

Make Up : Superb Purple!!

Dicatat oleh m i a di 12:40 AM 6 ulasan
Assalamualaikum


disebabkan mata da berpinar-pinar dengan kaler ungu masa buat hantaran, tiba-tiba rasa macam berkobar-kobar pulak nak share tutorial solekan dengan uols semua..hehe..mungkin male blogger akan rasa berbulu bile tengok entry ni..tapi ade-ku-kesah..ewaahh..hehheehheh...




 bole je nak guna alat solek yang 'biasa-biasa' tapi if ade elergik ke hape..sila take note oke..

 the items:

Eyes:
MAC Painterly paint pot - base
MAC Melon pigment - Lid, highlight
MAC Push the Edge pigment - crease, outer corner, lower lashline
MAC Blacktrack fluidline + Illamasqua Precision Ink Abyss - upper and lower lashline + waterline
Lower lashline: Push the Edge + MAC Blacktrack
Inglot white gel liner #76- white details
Mascara


baeklah...mari kita mulakan oke..



1. mulakan dengan bedak asas di kelopak mata anda






2. then, sapukan melon pigment pada seluruhan bahagian atas mata






3. dengan menggunakan berus kecil, lukiskan garis tipis pada lipatan kelopak mata dengan Push Edge






4. gunakan berus untuk blend sedikit push edge tadi untuk sudut luar atas lipatan kelopak mata


 



5. kemudian, sapukan push edge pada bahagian dalam lipatan kelopak mata






6. lepas tu, gunakan berus pensel untuk 'blend' kan bahagian lipatan kelopak mata.






7. then, gunakan eyeliner untuk garisan di atas dan bawah kelopak mata






8. sekali lagi, gunakan berus kecik untuk buat garisan di bawah kelopak mata dengan push edge






9. lepas tu, gunakan liquid eyeliner untuk garisan di atas dan bawah kelopak mata..heheh, nak nampak menarik sikit, adakan sedikit sayap pada sudut dalam mata dan dua sayap pada bahagian sudut luar.






10. penuhkan bahagian sayap dengan white gel liner






11. gariskan waterline anda dengan eyeliner hitam






12. seterusnya, sapukan mascara pada bulu mata






13. dan yang terakhir..gunakan bulu mata palsu..if uols prefer la..


taraaa..hasilnya...gile semart kan..hehehe...
saya tak try lagi..but penah make up one of my bff..dia cakap, kaler purple tak berapa seswai dengannya..but lepas saya blend kan purple + black + sedikit pink..huwa...oke jugak..hehhee...


if uols nak tahu lagi tutorial make up yang memang superb la..
meh jelajah blog jangsara

 gile minah ni tau...gaya make up dia memang marveles laa..sangat hebat..hehehe

oke da..

~wassalam~

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan