--> suke matematik..ohh tidakk! | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Wednesday, September 8, 2010

--> suke matematik..ohh tidakk!

Dicatat oleh m i a di 5:52 PM

Assalamualaikum..



selamat petang semua..hehehe..baru lepas bertungkus lumus mengemas rumah..huhu..payah jugak ye..tinggal saya sorang je anak dara dalam rumah..so terpaksa la..nak tak nak kene buat jugak..nak harapkan kakak3 bantu..hmm..masing-masing ade keluarga sendiri..ada urusan sendiri...so, no choice kan..

fiuuhhh...lega bile smua da settle..tinggal dapur, surau dan bilik saya je lom lagi...bilik adik3, ruang tamu 2, hall, beranda dan depan umah da siap dicuci dan dimop..muhaha..xpe3, malam ni kemas bilik pulak ye..

hehe..bukan tu nak cite sebenarnye..arini me'ah nak tanye korang, penah dengar tak teka teki berkaitan dengan matematik..saya penah dapat 1 teka teki ni..but punyela pikir kenape jadi gitu..but..muhhaha..me'ah da dapat da penyelesaiannye..huhu..rasenye, ade jugak antara korang yang penah dapat teka teki ni kot..baek la..mari kite cube same3 oke..ini soklannye..

3 budak hitam nak sewa bilik hotel berharga rm30..
setiap sorang keluarkan rm10
rupenye ade offer aritu..sewa blik rm25 je..
so, budak reception tu nak kasi balik rm5, but tak tahu camne nak bahagikan kepada 3 orang..
so fikir pnye fikir, die pulangkan balik sorang rm1 kepada budak3 hitam tu..yang balance rm2 tu, die amek sebagai tips untuk die la..


jadi, bile tukar kepada bentuk lazim (istilah matematik)


sewa hotel = rm30
setiap sorangg kuarkan rm10 + rm10 + rm10 = rm30
offer rm30 - rm5 = rm 25
jadi, balance sewa hotel rm30 - rm25 = rm5

reception bagi rm1 kepada setiap sorang..
so, rm1 + rm1 + rm 1 = rm3
jadi balance rm5 - rm 3 = rm2 (duit tips)

kesimpulannya, sewa hotel yang mula-mula tadi kan rm30, setiap sorang kuarkan rm10
so, rm10 - rm1 (wang yang dikembalikan) = rm9
rm9 x 3 org = rm27
rm27 + 2 (duit tips) = rm29

soklannya..mane pergi lagi rm 1???


hoho...complicated kan..ade orang ckp, rm1 tu, salah sorg budak hitam tu da sorok dalam poket..hhaaha..takde maknenye kan..

so, ini adalah penyelesaiannye oke...


mula3 kan sewa hotel rm30
so, rm30 - rm5 (offer) = rm25
jadi, rm25 / 3 org = rm8.33 setiap sorang (nak kasi fair oke!)

yang balance rm5 - rm 2 ( duit tips) = rm3
rm3 / 3 org = rm1 setiap sorang

jadi, jumlah duit yang ada pada setiap sorang ialah,
rm 1 + rm8.33 = rm 9.33

jadi, total semua sekali ialah
rm9.33 x 3 org = 27.99, bundarkan jadi rm28, (setuju??)

kesimpulannya,
rm28 + rm2 (duit tips) = rm30..

taraaaaa...hhehhe..betol tak?



oraitt..sesiapa yang tak bersetuju, bole komen oke..
but actually ade 1 kemusykilan yang saya perasan..
kenapa bdak3 hitam tu nak bayar rm30 sedangkan awal-awal lagi reseption tu da kasi tahu, ade offer rm25 je..let say, memang diorang da kasi rm30 tu pada reception tu, kenapa budak reception tu tak pulangkan je balik rm30 then mintak rm25 dari bdak3 hitam tu..kan senang..
let say (againn!) bdak3 hitam tu takde duit tukar..haipp..pandai3 diorang la cari duit tukar rm25 kat mane3 kedai kan..(aikk..da jauh menyimpang mia uii)

hehhe..ape3 pon, mood nak berbuka mula berkelip3 oke..nak kumpul tenaga nak kemas bilik malam ni..hoho..ade somethin nak tunjuk kat korang nanti..hohoho..tuggu oke..

jumpe lagi...tataa

~wassalam~

0 ulasan:

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan