Tetamu tak diundang.. | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Thursday, November 18, 2010

Tetamu tak diundang..

Dicatat oleh m i a di 2:17 AM
Assalamualaikum...


Bangkit tdo pagi tadi, safwan yang kejutkan..hehehe..malu je..


Tengah kemas-kemas rumah sebelum nak balik kampong. Tibe-tiba dengar syahe menjerit..ular..ular..


Saya belari keluar rumah dengan penyapu-penyapu sekali.. hamekk kau..kahkahakhah


Ayah dan eman yang tengah cuci kete pon lari berkobar-kobar nak tengok ular tu..


Ular hitam tu tengah lepak-lepak kat rumput depan rumah.. ewahh..berlenggang kangkung kau kat situ kan..grrr


Ayah amek kayu panjang pastu pukul kepala ular hitam tu..ape lagi, naek hangin dia, berdiri teros nak patuk ayah..saya da menjerit-jerit macam kera orang kena sampok..over la pulak kan..but risau gile kot..


Pastu ayah pukul lagi sambil mulut kumat kamit baca something..syahe pon same..adik saya syahe tu, penah sekolah pondok..so dia tahu la kot nak baca ape..yang saya dengar..macam ada perkataan ‘maut’ sikit..hehe..dia baca ulang-ulang..


Maka tamat la riwayat seekor ular hitam..


Saya ada terbaca, membunuh ular atau tikus merupakan perkara yang dibolehkan sebab haiwan ni bersifat mengganggu..tapi, sebolehnya, baca doa dulu, minta binatang ni keluar dari rumah, kalau kat dalam rumah la..kalu beliau degil keras kepala..maka hukum bunuh dijatuhkan..


berdasarkan sabda Nabi SAW:
Lima (haiwan) perosak yang boleh dibunuh di luar tanah suci dan di tanah suci iaitu:  ular, gagak, tikus, serigala dan rajawali (Muttafaqun ‘alaihi)


Jadi, itu antara pengorbanan yang ayah saya da buat pada pagi aidiladha..berkorban untuk keselamatan keluarga..ehhee


Kepada keluarga ular tersebut..saya minta maaf..kepada Allah jua kita kembali..takziah untuk keluarga mangsa..


~wassalam~

9 ulasan:

iamnerves on November 17, 2010 at 10:37 AM said... BALAS

ke ular tu mati sebab jeritan macam kera tu..taktahan..nyaring..
kesian keluarga ular tu...sape yang nak cr nafkah tuk anak2 die..=(


haha~~

=p

mia on November 17, 2010 at 10:47 AM said... BALAS

iamnerves :
hahahahaaaa...pandai ek..grrrrr...

kembatolo™ on November 17, 2010 at 3:07 PM said... BALAS

eh! comel jek ular tu..
wahaha

Atiqah Adnan on November 17, 2010 at 4:14 PM said... BALAS

saspek dengan hero keluarga kita tuh..

mia on November 17, 2010 at 4:37 PM said... BALAS

kembatolo :
hahahaaa..sengal...comel ekk


kak long :
yup mesti saspek dan respek..acehhh

Lizzie Yasmin on November 17, 2010 at 5:52 PM said... BALAS

bentuk ular tue mati mcm kepala patung lar.. mmg berseni...

mia on November 17, 2010 at 6:13 PM said... BALAS

lizzie :
hahahahaa..tu yg dia prasan ek..hahaa

arif zakwan on November 18, 2010 at 4:31 AM said... BALAS

wah.. ular yg kamu jumpe tu sebijik mcm ular yg muncul kt blkg rumah sy..
mase tu, die tgah nak telan katak.. huhu tragis2...

mia on November 18, 2010 at 7:50 AM said... BALAS

arif :
huwaa...awat xamek pic..msti hot laa

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan