Lelaki bergadoh dengan perempuan?? | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Wednesday, December 1, 2010

Lelaki bergadoh dengan perempuan??

Dicatat oleh m i a di 9:03 PM
Assalamualaikum..


ok baeklah..lupekan pasal entry jiwang keparat kat bawah ni ye kawan-kawan..saya baru lepas makan nasi lauk telur..so, rase happy da sekarang...ok fine, ape kene mengena telur dengan rase happy ni?grrrrr....

saya penah dengar satu forum tentang beza lelaki dan wanita..memang menarik gile..dr fadzilah kamsah vs dr mashitah..memang kaw-kaw la..hehe...lawak sangat..macam sedap je isu ni..

so nak share dengan korang..but sebelum tu, nak ingatkan..entry ni sekadar suka suki je oke..bukan nak banding duga bagai antara lelaki atau wanita..saya suke lelaki, and saya tak kate saya tak suke wanita, sebab saya pon wanita seperti anda..ha sudah..ayat iklan da keluar..see...so, korang bole nilai sendiri betul salahnye oke, semua??



secara biologinya, kita bule tengok perbezaan lelaki dengan wanita..1st kali tentang KULIT..hehee..

lelaki ni dijadikan dengan kulit yang tebal daripada wanita..(sebab tu lelaki kadang3 tak tahu malu..akihkihh..jokes oke!)..wanita diciptakan Tuhan dengan kulit yang lebih nipis..dats y if kita perasan la kan..banyak sangat la produk kesihatan dan penjagaan yang diikhaskan untuk wanita kan..sebab kita perlu jaga kulit kite lebih sikit dari orang lelaki..kerana dirimu, begitu berharga..auww!

2nd, MATA...

aduhaii..rupanya, mata pon ada beza ye untuk lelaki dan wanita..ehem..mata kaum lelaki hanya bule nampak sekitar 60 darjah je makcik-makcik sekalian..mata wanita pulak diciptakan untuk melihat keluasan sebanyak 120 darjah..haha..hamek kauu..sebab tu, kalu orang perempuan menjelingg..hammboihh, sampai yang kat belakang-belakang dia pon bule nampakk..betol kan...kan??lalalala

lelaki pula dikatakan kurang menjeling (¬_¬)..hemmm..mula nak jeles ni..hahaha... contoh terbaek..Rasulullah SAW sendiri..Baginda tak penah menjeling..kalu nak tengok orang or bertegur sapa, Baginda akan pusingkan da whole body menghadap sahabat yang diajak berbual tu..comel kan??teheee!

selain tu, mata lelaki jugak diciptakan sebagai mata pemburu..mata wanita pula sebagai mata yang neutral..yang melihat ketelitian..untuk jadi pengasuh...pendidik.. see, betapa hebatnya wanita. 

haaa, mata lelaki kan mata pemburu..seswai untuk lihat yang jauh je...bertenaga untuk pandang yang nunn jauh di depan..sebab tu, orang lelaki..if kita suruh cari benda depan mata pon tak nampak-nampak..hahaa...so mokcik semua..kalu pokcik tu tak jumpa ketip kuku yang kite suruh cari kat sebelah cawan kopi depan beliau tu..jangan la marah ye... senyum je ..tapi dalam hati kata..eeeeeeeeeeiii..tak nmpak ke nii..niii..sambil tunjukkan ketip kuku tu depan mata beliau..hakhak..haipp..agak kurang sopan oke...

lagi satu...sebab mata lelaki kan mata yang bole nampak yang kat depan sana..temasuk depan umah..(ehem!)...jadi kakak-kakak jangan marah ye kalu suami tersayang dan terchenta kita ternampak isteri jiran depan umah..atau makwe kat kdai moto sebelah umah ke...sebab lelaki kan berpandangan JAUHHHHHHHH la sangat...(T______T) kita senyum lagi ye..tapi lepas tu..haaa..sendiri mau ingat la kan..kihkhikhikhh

oke...enough bab biologi or fizikal...now masuk bab personaliti plak..

secara umumnya, wanita diciptakan untuk mudah membaca segala gerak dan rasa hati kaum lelaki..dengan hanya melihat gelagat dan tingkah seorang lelaki, wanita da bule tahu hati budinya...menarik kan..

tapi..malangnya, kebanyakan wanita tak gunakan kehebatan ni..kita masih nak guna emosi juga sebagai juri terbaek untuk menilai..i hav to admit dis, girls..saya pon kadang3 macam tu..hehehe..

lelaki pulak lebih kepada berfikiran logik..rasional..lelaki kurang buat penilaian menggunakan emosi..sebab tu my dear reader..lelaki kadang-kadang kita nampak macam takde perasaan je...

kunun-kunun kita nak tengok wayang..tapi, perempuan kan..nak la kene ngade-ngade sikit..(ahaaa!) bila boy tanye, nak tengok wayang tak?..girl jawab..tak nak..tapi kalu yu nak, ai ikot je..cehh! cover la kan..pemalu sikit..boy tadi yang berfikiran logik dan rasionalnye..pon menjawab..orai,if yu tak nak, takpela..save duit ai..

dush-dush!! macam nak kene sepak kan??

selain tu..bagi kaum wanita..teguran secara direct bole diterima dengan hati yang terbuka..tapi biarlah kene dengan cara teguran oke..tak perlu kasar..but tegas..(auuww..i like gitu!) but untuk kaum adam...sangat tidak bole terima teguran secara direct..huu..ini pendapat saje oke abang-abang sekalian.

lelaki akan rasa sangat lain kalu kita cakap direct 'TAK SUKA' pada benda2 yang beliau suka.. so ladies...kalu nak tegur hubby uols..kita perlu guna cara beralas..kalu kita tak brape berkenan tentang certain thing about our beloved..tegur la dengan cara yang lembut oke..nescaya beliau akan jatuh cinta pada kita untuk kali yang ke-587...tetttt!

oke da..cukup untuk hari ni oke...karang panjang sangat, menangis pulak korang nak baca..akekhekhkee

hehehee...saya rase macam best pulak isu ni kalu untuk dikongsi..biar sama-same faham..biar same-same rasa..yang baik, kite terima oke..yang tak baik tu, sama-sama amek pengajaran..

ada sebab kenapa Tuhan jadikan kita berpasangan..untuk saling melengkapi..jadi, meh cari perbezaan antara kita dan pasangan.. supaya dapat bentukkan persamaan..baru hidup aman dan bahagia..amin3..

acehh...berdarah tak hidung korang baca ayat serius saya tu..ahahhaa...

da..da..nanti saya sambung lagi oke..later..

jaga diri uols..

~wassalam~


17 ulasan:

Nyssa Nuar on December 1, 2010 at 6:25 AM said... BALAS

huk3...
kelaka la entry nih...
*gelak guling2*
tapi..
betol...sgt2 betol2..

Frodo Baggins on December 1, 2010 at 6:28 AM said... BALAS

>>____<<


ikut sunnah nabi
jangan jeling2 ... keh3x

mia on December 1, 2010 at 6:35 AM said... BALAS

nyssa nuar :
hahahaha...kan dear...almost betol la..hehe



frodo :
kehekheke...ntah bole ke tak..kalu bole, jling org smpai nk terkeluaq bijik mate..

EMMA on December 1, 2010 at 6:43 AM said... BALAS

haah berdarah hidung..hihi.. ;p
btw,nice entry

mia on December 1, 2010 at 6:47 AM said... BALAS

emma :
ahkahaka..kan da kate..grrrr..thanks ek singgah..

Solihin Zubir on December 1, 2010 at 6:58 AM said... BALAS

hahaha.. adeyhh... kena setepek...

Rara Farah on December 1, 2010 at 7:06 AM said... BALAS

suke entry nieyh..penah dgr bape kali lam radio..lagi2 kalau dr fadhilah kamsah yg cakap...mmg klaka...hehe...
oo..lupe..sal url xley jejak tu..mmg sbb template rara...hehe...

Anisa Hang Tuah on December 1, 2010 at 7:16 AM said... BALAS

hahahaha
kelaka la miaa

nis byk kali gaduh dgn laki
siap tendang anu skali
erm

mia on December 1, 2010 at 7:21 AM said... BALAS

solihin :
hahahahaa...betol la ni kan??kehekeh



rara :
ha kan syg...rara try la ubah template dear..senang akk nk tgk da update ke blom..

mia on December 1, 2010 at 7:22 AM said... BALAS

anisa :
hahahaa...yeke yang?pastu jadi ape??
mia penah gadoh smpi maen sepak3 tau..grrr

Umie Nadhirah on December 1, 2010 at 7:51 AM said... BALAS

Best entry ! Terbaek. sungguh byk beza nye ye?

hamzah ian on December 1, 2010 at 8:38 AM said... BALAS

ini ceramah yang bagus..

mia on December 1, 2010 at 8:49 AM said... BALAS

hamzah ian :
huwaa..tq majah

twinkle twinkle on December 1, 2010 at 10:01 AM said... BALAS

best best ;D haha

mia on December 1, 2010 at 6:07 PM said... BALAS

mira twinkle :
hehhee..thanks dear

Anonymous said... BALAS

Terima kasih atas posting ini, cukup membantu dan mengatakan banyak

Anonymous said... BALAS

ni fakta ke auta ni? X nampak lg ni.

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan