˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙: 2011


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Saturday, December 31, 2011

“The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay”

Dicatat oleh m i a di 12:59 AM 4 ulasan
 .STICKY POST. scroll ke bawah untuk lihat entry baharu.


HARAP MAAF, PENYERTAAN GIVEAWAY INI TELAH DITUTUP LEBIH AWAL OLEH PIHAK PENGANJUR

Assalamualaikum..

hi semua,

waaa, sejak akhir-akhir ni saya berkobar-kobar pulak nak join giveaway. yeahh, ini giveaway paling hot sebelum 2011 tamat hujung tahun ni. giveaway kali ni khas dari Cik Nisa Kay yang tengah hot pasal Maybelline’s Favourite Blogger, dan beliau jugaklah pemenang giveaway dari Irine Nadia ni, oh sangat bertuah oke. acely saya sangat jeles ehem.

tapi tapi tapi, disebabkan The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay ini terlalu AWEsome dengan hadiah yang memang tersangatlah best, hati terus jadi terubat dan berkobar-kobar nak join oyessss!





da tengok hadiah? pertama kali giveaway anjuran blogger yang ada hadiah macamni punya gileeee banyak. 88 hadiah untuk dimenangi oke!! so mari semua join giveaway ni. manalah tahu kot jadi insan bertuah kan. amin amin.

berikut adalah senarai sponsor 88 hadiah untuk “The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay” ni. jom terjah mereka-mereka ini ya, cekikdaud!!

      ❀ Mrs Lady's Stylo
      ❀ Eight Designs Boutique (EDZ)
      ❀ Pretty Pop
      ❀ Jiwa Chenta STUFF
      ❀ Online Hijab E-Boutique
      ❀ Firzara Collection
      ❀ The Bag Galore
      ❀ Wanblur - Shazwan Azizan
      ❀ Darkbatman
      ❀ Pretty Lens Store
      ❀ MadamMondoq
      ❀ Cik Nurul Pinky
      ❀ Luvika Territory
      ❀ Nurul Liyana
      ❀ Fieyona Amani Atelier
      ❀ Queen Attack
      ❀ Suci Shawl & Scarf
      ❀ Yaya Flanella
      ❀ Blog Cik Bunny
      ❀ Media Jer!
      ❀ Cik Bintang
      ❀ Shawlistaa Beauty Scarf
      ❀ MyraVea
      ❀ EZ Lovey Craft
      ❀ HijaBook
      ❀ Islamio Paradise
      ❀ Daniel Adie
      ❀ Innanie Ariffin

da cekikdaud ke? kalau tengok sidebar belah kiri tu, ada saya buat blog list untuk senarai sponsor “The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay” ni. so, bila-bila free nak terjah mereka pon buley oke uols.

oh ya, ada lagi yang best gileee tentang giveaway Cik Nisa Kay ni, ada hadiah menarik untuk top referral tau. makanya, entry ini akan jadi sticky post sehingga tamat giveaway ini, iaitu pada 31 Disember 2011. mari join ramai-ramai sebab ada 88 hadiah untuk dimenangi okeeyyyy!



 
huwa, serius asaited dan rasa berdebar-debar time taip entry ni ekhkehkeh gile teruja ni. mane lah tahu, kot ada rezeki saya. sambil-sambil tu, bole cuci mata singgah blogshop yang jadi sponsor giveaway ni kan. jom join ramai-ramai dan menangi hadiah yang AWEsome tak hengat oyeaaaassss!


TARIKH TAMAT GIVEAWAY : 31 DISEMBER 2011

 
oke da bai,

~wassalam~

Tuesday, December 27, 2011

Lama tak update, entry mula mengarut.

Dicatat oleh m i a di 5:40 PM 1 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

weekends yang sangat sibuk dan paling happening baru je lepas. sangat tidak adil bagi saya sebab mungkin ramai yang keluar pergi membeli-belah sebab YES! papan tanda Year End Sale kan mula bergantungan kat mana-mana sedangkan saya, jangan kata nak jejak kaki ke shopping mall, nak tengok papan tanda SALE SALE SALE tu pon harammm sekali. ciss. oke abaikan pendahuluan yang mengarut.

BERLARI SETEMPAT UNTUK KURUS DISINI

jumaat malam berniaga. sabtu malam majlis aqiqah Amel Nur Qalisya. sabtu malam juga saudara dari Johor sampai dengan 3 kereta. Ahad pagi latihan nasyid. Ahad pagi juga kawan baik bertunang tema kaler kuning cream. Ahad malam siapkan hantaran dan goodies bag untuk sepupu bertunang esoknya. Isnin pagi make up sepupu tunang. oke noktah.

disebabkan semuanya berlaku dalam keadaan tergesa-gesa, saya tak sempat nak snap picture untuk semuanya event yang best-best seperti diatas. SATU PUN TAK DAPAT hokeyyy! sedih tapi sangat happy sebab semuanya berjalan dengan lancar dan semua pun berpuas hati. senyum.

dan happy jugak untuk BE lagi dari Nuffnang ini. lama tak dapat BE, mungkin rezeki akhir tahun. eh lagi berapa hari je nak tamat tahun 2011 ni kan. dan saya masih sama. takde kerja. pengganggur. terhormat.


Thanks Nuffnang!

kalau nampak iklan Maxis tergedik-gedik kat belah kiri blog ni, sila KLIK barang sekali dua ya. oyea, ada banyak produk nak review, ada banyak benda nak cerita. cuma masa je takde. takpe, saya akan cari masa sampai jumpa orait!

oke da bai,

~wassalam~


Saturday, December 17, 2011

Jenis status kat Facebook yang boleh bikin HANGIN satu badan.

Dicatat oleh m i a di 9:42 AM 15 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,

sory dua tiga menjak ni fikiran agak sibuk dengan nasyid, dengan hal kedai bagai. oke sekarang nak baget macam bisneswoman berjaya lettew kan, grrr. motif? baek abaikan.

baeklah, sebenarnya saya ni bukanlah jenis yang suka sangat menghadap facebook. seminggu tak online takde la meroyan sangat. eh ada jugak yang resah gelisah kalau tak online facebook even sehari pun kan. haipp jangan tipu, pasti ada kan. oleh itu, kalau ada status kawan-kawan yang saya betol-betol adore, barulah button 'like' tu saya klik.




dan ada juga status yang saya rasa macam annoying gile sampai rasa tak boleh blah, rasa meluat tahap gaban dari hujung rambut ke hujung kaki *faham tak rasa meluat yang macamane saya maksud kan?* mulalah saya nak berbunyik kat wall sendiri. melepaskan geram sampai tiba-tiba dapat sms 'eh eh mak nenek stress dengan sape ni sampai buat status?' ehem. al maklum, kalau kita jarang berbunyik, bila sekali da berbunyik memang semua pun perasan kan hehe. antara status yang bole buat hangin satu badan :


1. status perli-perli orang dengan ayat poyo nak mati macam die tak penah buat benda yang sama puihh!

percaya atau tidak, melalui status kita kat facebook pon bole mencerminkan diri kita yang sebenar oke. saya memang meluat sangat kalau terbaca status yang nak perli-perli orang lain. lagi-lagi dengan ayat yang tersangatla kerek gila macam beliau saje yang paling baik kat dunia ni. pendapat saya, kau nak nasihat orang tu memang sangat positif, tumbs up oke! 

tapi bila da guna ayat yang menunjukkan ke'poyo'an diri sendiri, oh peliss. saya rasa tak bole blah betol. lagi-lagi kalau nak kasi perli tindakan budak-budak remaja padahal die masa zaman remaja buat jugak, demm! kakak abang, kalau nak nasihat adik-adik zaman sekarang, guna bahasa baek sikit bole, ai meluat la kalau yu guna ayat nak tunjuk diri tu macam bagus sangat! hyeeee marah ni grrr.



2. status nak tunjuk kekayaan atau kemewahan yang dia ada. B.E.L.A.G.A.K!

oke ini memang hak masing-masing kan. dan memang saya tak ulas pon kalau terbaca status macam ni. cuma kadang-kadang tu rasa tak bole blah tu datang jugak. saya oke lagi kalau yang sederhana poyo. macam ni okelah kot


hari ni my darling bucuk anje bom kebabomm belikan tuti fruiti harga rm59.90 tau. sedap sangat yum yummmmm. ai lebiu sayang my darling bucuk anje. sayang nak matik tau!

oke tetap tak bole belah!! grrr


tapi kalau yang gileeeee punya poyo nak mampos meninggal, makk aii..rasa nak menangis nak geget diri sendiri pon ada sebab meluat sangat *oke over kaww mak nenek!*


alahaiiii, peningla macam ni. baru je beli BMW 523i seminggu lepas, tapi semalam 'papa' call tanya nak Mercedes Benz SLS AMG tak. pening sangat fikir benda ni. ai stress dan sedih sebab next week nak pegi Paris dan Italy, but still belum bagi keputusan pada 'papa' pasal Mercedes Benz SLS AMG *saje ulang lagi sekali* kalau ai terima, means ada dua kereta la kat banglo nanti kan. kalau uols macamane? terima atau tak?

buikssss, muntah darah !!!!


kau nampak gila punya nak belagak?? status begini lah yang saya maksud kan betapa tak bole blah nye rasa kalau terbaca. nak lagi tak bole blah, album setiap satu album dalam facebook tu, semua nak tunjuk poyo. album 1 - my kereta collection, album 2 - my iPhone collection, album 3 - my dslr collection, album 4 - my lovely swimming pool at house bla blaa kau bole tahan orang belagak macam ni adoihhh!

but still, bahaya oke kalau ada status poyo sebegini. sebab, penyangak penyamun lebih senang mengenal pasti anda yang kaya raya dan mungkin anda akan jadi mangsa seterusnya? makanya mak incik mak incik sekalian, sila jangan belagak tentang kekayaan yang anda ada kat Facebook ya. teman tak berapa berkenan oke.

termasuk yang entry pasal upload gambar kat Facebook ni, da 2 entry saya berkaitan facebook kan muhaha. Laman Facebook ni bole jadi teman yang paling best gile, tapi bole jugak jadi benda yang menghancurkan oke. waspada!

oke da bai,

~wassalam~

Wednesday, December 7, 2011

Warung Singgah Sekejap Jangan Lama-lama :)

Dicatat oleh m i a di 3:00 PM 0 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,

letih betol jaga kedai makan ni iye. mula-mula rasa macam tak berapa nak seimbang but now, semuanya under control. da boleh bangkit 5,6 pagi untuk buat persiapan, dan tido pon da semakin teratur tak macam dulu la tunggang langgang sesuka hati bhahaha. tapi sekarang tengah pening dan risau sapa pulak nak bantu ibu masak nanti kalau saya da dipanggil mengajar tahun hadapan? ibu sorang memang confirm lah tak larat da, mana nak menggoreng, buat kuih lagi aduhaii.

mungkinkah saya perlu hire sorang pembantu untuk tolong ibu? tapi kami niaga kecik aje, cuma kalau malam aje kedai ada sikit macam tongkang pecah sebab banyak sangat order sampai kaki tiba-tiba menggigil sebab berdiri lama sangat. oke kejap, abaikan kalau banyak sangat perkataan 'sebab' kat atas tu ye, menaip dalam keadaan tak sedar diri begini la jadinya ehem.


keadaan kedai waktu mula-mula masuk, setiap section lengkap dengan peralatan.

alhamdulillah, saya bersyukur sangat-sangat atas rezeki ni, memang letih dan penat, tapi bila tengok hasilnya, rasa nak berjoget setempat sambil menangis okee! *over kaw* syukur jugak kedai ni bersebelahan dengan surau so pokcik atok nenek bule singgah minum-minum teh sementara tunggu azan isyak, marketing baek punyaa agagagaga!

kedai yang saya kasi nama ' Warung singgah sekejap jangan lama-lama' ni tutup setiap Selasa, dan mungkin Jumaat pagi kot. so semalam cuti makk aiii saya memang tak melepaskan peluang untuk berguling-guling lama atas katil dan sempat buat a few make up tutorial, tapi tak edit lagi pertama tak cukup masa, kedua segan alahaii.

eh uols kalau datang Melaka, atau tinggal berdekatan dengan Kampung Alai dekat SK Alai Melaka tu, moh la singgah 'warung singgah sekejap jangan lama-lama' ni ya. saya belanja milo ais taboorr, nak? muahhaha.


Iman jeling dalam hati 'aku sepak jugak mak nenek ni tersengih-sengih grr'

oke da bai,

~wassalam~

Saturday, December 3, 2011

Face Mist mana yang terbaek, Etude House, The Face Shop? ce share..

Dicatat oleh m i a di 11:20 AM 0 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

alhamdulillah, sekarang da masuk bulan Disember da. tak lama da 2011 nak tinggalkan kita. haiiii *mengeluh bukan bertegur sapa oke, grrr* rasa macam semakin tua pulak sekarang ni ehem.

syukur sangat, mungkin rezeki awal tahun 1433H la kot. ibu ayah berjaya dapatkan kedai untuk berniaga makanan ehehe. even kecik aje macam warung comel-comel gittew, tapi saya rasa happy sangat. moga-moga tahun ni akan lebih mengembirakan hati ibu dan ayah saya, amin amin. hari ni sehari suntuk buat persiapan untuk esok.

kedai makan ni mungkin bukak awal pagi hingga 10 pagi, bukak semula jam 5 hingga 6.30 petang untuk jual kuih-muih dan malam lepas isyak macam tu. tengahari adalah waktu berguling-guling kat rumah bhahaha. oh ya, menu pagi ni adalah nasi lemak, lontong, kuih karipap, nugget goreng, mee dan mi hun goreng hehe. jom ramai-ramai singgah ke warung mak nenek ni ya oohoii!




acely, saya sekarang ni tengah survey nak cari Facial Mist atau Face Mist yang sesuai dan berbaloi-baloi kualiti dengan harganya. kalau ada yang bole share pendapat mane-mane brand yang ada jual benda ni, memang tersangatlah dihargai tau. banyak saya baca review face mist ni dari Etude House, The Face Shop, Skin Food, Body Shop, Evian dan ada jugak dari Mustika Ratu. semua pun oke dan harga berbeza-beza. so kalau korang pernah cuba mana-mana brand, ce kongsi pendapat kat sini bule ka?

thanks uols, jaga diri ya.

oke da bai,

~wassalam~

Thursday, December 1, 2011

GIVEAWAY : IRINE NADIA nak kasi MIRACLE TAB for FREE!"

Dicatat oleh m i a di 1:18 PM 0 ulasan
Assalamualaikum..


hi semua,

hari tu ada borak-borak dengan ibu waktu tengok cerita Tentang Dhia (TV3). saya perasan muka pelakon semua nampak glowing gile kan. ibu bagitau yang sekarang ni selebriti banyak pakai produk yang ada bunyi 'tab, tab' kat belakang die. saya google dan berjaya dapat jawapan rahsia selebriti sekarang ni, oyea Miracle Tab!!


1 SET of MIRACLE TAB

- Tab EX (KLIK for more info)
- Tab Soap (KLIK for more info)
- HD Glow Essence (KLIK for more info)

saya memang nak try sangat produk ni. masih ingat entry saya tentang parut jerawat yang susah nak hilang ni? yes, sampai sekarang ni saya masih gigih berusaha nak hilangkan parut durjana tu. hamboii kemain payah nak hilang ai tell yu! betullah orang kata, nak hilangkan jerawat lagi senang dari nak hilangkan parutnya. ambil masa yang lama kot bagi saya. selepas baca info dan godek banyak testimonial pengguna tentang produk Miracle Tab ni, memang bagus untuk kurangkan parut jerawat dan kurangkan jeragat. so why not kalau saya cuba kan.

makanya, bila cik Irine Nadia Marcello ada buat giveaway dan hadiahnya adalah produk Miracle Tab ni okeyy berharga RM150,  hati ni meronta-ronta nak mencuba kot mana la tahu tiba-tiba jadi insan bertuah ke, dapatla saya naikkan 'confident' diri masa nasyid peringkat kebangsaan nanti ehem ehem. eh korang pun bole join jugak oke dengan klik link :


mane tahu rezeki masing-masing kan. oh ya,
TARIKH TUTUP : 2nd Dicember 2011 tau. good luck uols.

oke da bai,

~wassalam~

Wednesday, November 30, 2011

saya OKEY!

Dicatat oleh m i a di 12:03 PM 2 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

semalam kepala pening, hati pak pung pak pung da macam bunyi 'gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati' oke. tak tahu ape yang saya merepek tapi seriusly rasa gugup mula berleluasa sewenang-wenangnya oke.

masa pertandingan nasyid peringkat negeri hari tu, memang saya diberitahu yang peringkat kebangsaan akan diadakan pada Disember ni. so macam bule huhahh huhaah lagi la sekarang ni kan ehem. itu yang bersemangat waja pergi berjimba-jimba dengan sedara mara dan buat makan-makan. tukang masaknya, siapa lagi kalau bukan mak nenek ini ehem ehem dalam bracket. ada satay, otak-otak, ayam dan ikan bakar. oyeaaass, semuanya bakar sendiri secara beramai-ramai bhahahah. memang AWEsome gila lepas tu tersandar kekenyangan dan tak sedar diri yang pinggan mangkuk berlambak nak kene cuci, rasakan!!

KLIK sekali je

dan pak sedara dari Pulau Pinang pon ada join jugak. almaklum, cuti sekolah kan masa nak bersuka ria dengan family. tengah seronok makan tak hengat dunia, pak sedara tu tegur pasal nasyid kebangsaan. saya pelik macamane pak sedara ni bule tahu. beliau bagitahu yang pertandingan tu akan dibuat pada Sabtu INI, ya lagi 3, 4 hari ni YEEE!! *kilat sabung menyambung, guruh berdentum!* ehem efek tambahan -..-

but sekarang alhamdulillah, hati rasa bole bersenang lenang sikit sebab da call pihak Jabatan Agama Islam Pulau Pinang and da diberitahu peringkat kebangsaan jatuh pada 22 Disember 2011 ini. tu pun kalau takde tangguh-tangguh lagi, grrr.


suka heart besar besar tu bhahaha!

ehem, untuk riangkan hati yang gundah gulana ni, mari kita layan Dream High oyea. oke da bai,

~wassalam~

Saturday, November 26, 2011

Jom share cerita tentang azam tahun baru, nak??

Dicatat oleh m i a di 11:18 AM 4 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

Salam Hijrah 1433 ya. sekejap je da masuk tahun baru. tak lama lagi 2012 pulak nak tiba. valid lagi ke azam tahun baru yang lepas ea? azam saya untuk tamat pengajian kira berjaya la jugak kan, even tak capai pointer yang diharapkan. lepas ni nak cari azam baru pulak, da masuk tahun baru kan sekarang ni hehe.

..SALAM MAAL HIJRAH 1433 SEMUA..

teringat masa zaman kecit-kecit dulu, tiap kali masuk tahun baru, mesti semua pasang niat. catat kat diari *konon!!* tulis kat satu kertas, lepas tu sumbat dalam botol baling kat laut, kira nak baget macam dalam cerita korea la konon muhahaha. kot-kot la ada mamat hensem terjumpa botol tu, lepas tu ceita selanjutnya, korang sambung sendiri ek kahkahkah. untung kalau hero taff yang jumpa, kalau mat bangla ke muka pecah rumah yang jumpa, jodohla tu kot. ehem.




saya rasa makin dewasa ni, makin banyak benda yang saya kejar. sampai tak sempat nak fikir apa yang tengah di cari sekarang ni. banyak benda yang saya nak buat, banyak benda yang saya nak cuba. mungkin sebab sekarang ni pegang jawatan penganggur terhormat, makanya banyak masa terluang nak diisi aha!

apa azam tahun baru korang kali ni. saya pasang niat tahun 2012/ 1433 Hijrah ni, saya akan bekerja, jalankan tugas sebaik mungkin. gaji pertama saya sebagai guru nanti, saya berniat nak bawak keluarga pergi bercuti huwaa gitteww. lepas tu nak kumpul duit. 
ibu ada ajar saya cara kumpul duit yang memang AWEsome gile. bukak akaun bank banyak-banyak, dan setiap akaun ada tugas dia. contoh, Maybank untuk duit kawen, Bank Islam untuk kegunaan hari raya, Bank RHB simpan duit untuk pergi bercuti bla bla bla. tapi tapi tapi sendiri mau ingatla pasal akaun-akaun tu. jangan lupa daratan bila dapat gaji oh nafsu nafsu. ciss.



OYEAA!!!

jom share cerita pasal azam tahun baru korang nak tak? buat entry pasal azam korang yang dolu-dolu, dan azam untuk kali ni. ada yang pasang azam nak jadi bini Tan Sri ke? mak nenek ni penah ehem ehem. tapi tu zaman belasan tahun yang lepas oke. sekarang ai da matang muahaHAHAhahaha * muntah hijau!*

oke da bai,

~wassalam~

Friday, November 25, 2011

Weekend yang AWEsome!!

Dicatat oleh m i a di 2:31 PM 1 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

sabtu lepas, saya dan Puteri Imtiyaz dipanggil untuk buat persembahan sempena majlis Tilawah Al-Quran di Dewan MBMB, Melaka. seronok sangat ada rasa macam nak baget bagai artis jemputan gittew tapi takde maknenye, ehem.

persembahan jam 2 petang macam tu, tapi make up semua awal sikitlah, lepas solat Zohor da kena siap-siap. kali ni, saya try guna eyeshadow pink, light purple and dark purple sikit huwaa huwaa. saya ni pulak kadang-kadang solekkan orang sampai lupa daratan engko, lupa yang diri sendiri masih dalam keadaan tak semenggah gile, muhaha. lepas tu berposak-posak la langgar pintu tingkap bagai. but alhamdulillah, semuanya berjalan lancar, naseb kat pentas semua pakat tak nak pakai kasut, sebab mungkin takot mak nenek ni tersungkur letteww, grrr.



Puteri Imtiyaz tak cukup korum.



Lagu pertama, ce teka mane satu mak nenek, muhaha



Lagu kedua..



Dhamirah yang comel :)

pengsan betol tengok gambar gedabak bukan maen lagi. sabar je la ea. alhamdulillah, rezeki murah, tiap kali dipanggil untuk buat persembahan, tiap kali tu jugak ada la sikit wang saku yang saya dapat. bole la buat beli cendol barang semangkuk dua kan ehhe.

oke nah lagi gambar besar gedabak untuk tatapan ehem.



baget tengah photoshoot dalam kereta kebal grrr.

jaga diri semua, oke da bai.

~wassalam~

Monday, November 21, 2011

Jom mengundi untuk NAPBAS 2011!

Dicatat oleh m i a di 1:55 PM 0 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

huwa-huwaa, sebelum saya buat entri pasal NAPBAS 2011 ni, memang ramai yang da tahu pasal event ni kan. sekarang ni pun bole start mengundi da okey. saya notice sekarang beberapa blogger da mula berkempen untuk dapatkan undian. eh, korang da vote ke blogger yang berkenan di hati tu? hehe, undian anda adalah rahsia, bole?

dalam pada sibuk-sibuk pihak Nuffnang nak handle pasal NAPBAS ni, sempat jugak bagi BE kat blog Mia Suka Berangan ni ye muhaha, thanks Nuffnang.


kalau nampak iklan Toyota Corolla Altis tergedik-gedik kat bawah entry ni, sudi-sudikanla untuk klik ya, barang sekali dua ehem. ape pon, Good Luck untuk semua blogger yang tercalon dalam NAPBAS 2011 ni oke. korang yang jadi pengundi tegar pon bole join event red carpet nanti tau. so undilah sekarang wokeyy!!

oke da bai,

~wassalam~

Thursday, November 17, 2011

Rezeki pertama make up pengantin, muhaha.

Dicatat oleh m i a di 11:32 AM 9 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

hari tu ke Kuala Kangsar untuk make up pengantin nikah dan ini adalah pengalaman pertama saya make up pengantin wooo. mula-mula macam ada rasa kurang yakin tersangat-sangat, but bila tengok hasilnya, ehem ehem boleh la. yang paling penting, pengantin puas hati oyea lega sangat.

pertama kali terima bayaran rasa macam waa hidung kembang kempis giteww. syukur sangat sebab saya pun baru je nak belajar. tak penah lagi post ape-ape tutorial make up ni, tak pasal-pasal dapat job make up nikah eh eh kaw biaq btol mak nenek oiii.

muhaha, dan semalam da TERbelanja duit tu sikit sebab TERsinggah Elianto kat Dataran Pahlawan Melaka dan TERbeli beberapa item yang memang TERsangatla AWEsome. bole?


harta sepencarian

Elianto Face Brush RM16.00
Elianto Cream Concealer Natural Beige (02) RM22.00
Sheer Loose Powder WaterProof Soft Beige (02) by Elianto RM14.40 (less 20%)

sedih sebab beli time takde sale, pastu brush tu macam kasar sikit. saya beli pun sebab dia besar and gemok je muhaha. ibu suruh amek satu lagi, yang gemok dan pendek tu harga RM20, tapi macam yang ni lagi besar kot. lastly, dalam kete da meroyan ala nyesalnyeee, ciss ciss.

tapi concealer tu memang tip top hokey. tunggu review ya.

oke da bai,

~wassalam~

Wednesday, November 16, 2011

Hati-hati dengan jenayah makeluk dari Facebook, safety FIRST!

Dicatat oleh m i a di 6:15 PM 2 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

huwa persengketaan line Internet dengan ahli keluarga saya da kembali jernih 2,3 hari ni. bukak Youtube tengok Bleach and Dragon Ball berdesup aje dia jalan oyea. dan saya harap hubungan baik ini akan berkekalan hingga ke akhirnya, amin amin.

ape kaw merepek mak nenek oii!! oke sudah. sekarang ni semua macam berlumba-lumba kat dalam Facebook ea. makcik pokcik pon nak jugak ada Facebook which is good sebab bole dekatkan saudara dan kawan-kawan lama yang da berpuluh tahun tak jumpa kan. acely, Facebook ni memang media sosial paling terbaik zaman ini, selain blog. kalau kita guna untuk buat benda baik tak merapu-rapu, hasilnya positif la kan, dan sebaliknya.




cuma yang tak bestnya, sekarang ni da muncul malaun-malaun kepala toncet pegi buat account ntah hape-hape. lepas tu, upload picture ntah sape-sape bagi tujuan untuk memalukan. apekah? saya ada jumpa beberapa account yang memang seriusly MENGARUT gile. admin pegi upload picture anak-anak gadis, lepastu publish kasi semua tengok dan komen. nak lagi hangat, komen pulak datang dari makeluk-makeluk halus yang belom cukup umo, so ayat yang keluar memang macam sakai gile la kan.

kalau picture tu memang macam 'sengaja minta lempang' takpela, nak buat macamane, da kau upload picture yang bukan-bukan sape suruh. masalahnya, picture yang bagi saya, takde kena mengena langsung dengan isu yang admin bawak tu, pon di'upload' jugak dalam page yang sama. kau da kenapa bang? terencat?

fine, mesti ada bunyi-bunyi yang cakap, sape suruh dia upload picture gedik-gedik santai mulut muncung macam itik, tangan ke bahu mata ke atas sambil kaki angkat sebelah. kalau tak nak orang tengok, jangan upload je senang kan. eh betol jugak. sangat betol. tapi si admin bongok kepala toncet ni, orang amek gambar dengan kakak dan adik sedara time hari raya bersalam-salaman, die kasi edit sana sini kasi nampak macam PELIK sikit, lepas tu publish. hapekebendanye hituuuiii!

 ini bengap namanya. fikir dulu sebelum bertindak my dear.

sangat tak bertamadun. saya rasa macam facebook da tak selamat sekarang ni. mungkin founder FB ni juga sedar tentang masalah ni, so sebab tu Facebook da di'upgrade' ke version yang lebih lengkap dengan privasi tools yang lebih hebat. makanya, kita sendiri perlu study sikit supaya picture tak terlepas ke tangan malaun-malaun kepala toncet itu. apa yang kita bole buat ialah :

1. godek sikit Privacy Setting yang Home Facebook. kat situ dia ada kasi info tentang cara nak private semua info dalam account so dat orang lain tak bole view atau copy sesuka hati.

2. 'customize' kan semua album dalam account. setup album supaya hanya user dalam friendlist aje yang bole view album. atau nak lagi save, klik button 'CUSTOM' dan pilih je orang tertentu atau terdekat korang aje.

3. hati-hati sebelum accept friend request. jangan main belasah je yang oii. tengok sikit siapa mutual friend atau sebarang info tentang user tu. tolong jangan baget hott okey konon eh eh manyaknyeww fren request ittewww sukew sukew sumew sayam itteww auuw. TAKDE MAKNENYE!

4. ini kesedaran sendiri la ye. sebelum upload picture tu, fikir la sekejap. tak lame, sekejap pon jadilah. fikir kot nanti ibu ayah tengok macamane reaksi diorang, bangga atau malu? fikir kalau cikgu-cikgu tengok, apa reaksi diorang. cuba fikir sekejap aje ya adik-adik. tak rugi pon kalau fikir, daripada kita dapat malu bila muka sendiri kena bahan, ye tak?




harap maafla ye, entry ni panjang sangatla pulak. terima kasih pada yang sudi baca sampai abes. dan kalau bole, buatlah macam 4 suggestion saya tu ya. Dunia tanpa sempadan ni, macam-macam bole jadi tau. jadi kena hati-hati dan jaga diri sendiri oraitt.


Tuesday, November 15, 2011

Review : PUTERI BINARI LULUR SCRUB SUSU BERAS

Dicatat oleh m i a di 10:50 PM 6 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua.

hari ini hari Selasa. oke cukup part mukadimah.

kalau ada rasa macam nak lempang sila tarik nafas dalam-dalam sebab saya pun macam ada rasa sikit lagi nak lempang diri sendiri lepas baca balik ayat mukadimah kat atas tu. tak tahu ape yang cuba dibuktikan dan lagi, sekarang ni pun saya tak pasti ape yang kaw merapu ni mak nenek oi oiiii!

oke tak kelakar.

da lama tak buat review produk ek. banyak kali cakap nak buat review tentang produk itu ini, but still takde hasil pun. sory sangat ya mungkin pertama, sebab masa yang mencemburui saya *dAaaa! tangan ke bahu, mata ke atas* kedua, sebab internet kat rumah buat hal pulak 3,4 hari ni. even banyak entry da taip awal-awal guna ms word, tetap tak bole post kat blog sebab internet cilakak kan, kan, kan. hoho.


sumber: ckbeauty.com.my

hari ni nak share tentang Lulur Scrub dari Puteri Binari. Puteri Binari ni antara produk yang bagus untuk penjagaan kulit tau. banyak juga review tentang produk ni and rasanya oke kot kalau korang nak cuba. acely lulur ni ada banyak jenis, antaranya :

        1. BINARI LULUR SCRUB BUAH
        2. BINARI LULUR SCRUB BUNGA CHRYSAN
        3. BINARI LULUR SCRUB SUSU BERAS
        4. BINARI LULUR SCRUB SUSU
        5. BINARI LULUR SCRUB CELLUWAY TRIPLE ACTION
        6. BINARI LULUR SCRUB JAMU

setakat ni, saya pernah cuba 2 jenis je. BINARI LULUR SCRUB BUAH dan sekarang ni pakai BINARI LULUR SCRUB SUSU BERAS. pada saya, benda ni memag tersangatla best gile oke. ada banyak sebab kenapa saya suka. but before berleter, meh tengok info sikit tentang scrub ni.

Kebaikan

Scrub badan jenis susu beras ni diadun dengan susu kambing+susu beras untuk memelihara kelembapan kulit dan menyegarkan kulit. scrub ni jugak bagus untuk mencerahkan kulit dan menjadikan kulit selembut sutera sebab susu kambing dan susu beras tu sendiri da memang baik untuk memutihkan dan melembutkan kulit.

Ingredients

banyak sangat. yang penting ada susu kambing dan susu beras. satu lagi yang saya nak highlight kat sini, scrub ni mengandungi Mineral Oil, which is tak berapa bagus untuk kulit sebab mineral oil ni besar kemungkinan bole menyebabkan kulit jadi kering. so elakkan guna scrub ni setiap hari la. atau macam saya, lepas guna lulur ni, saya akan apply losyen dan tu memang jadi rutin kot.

Pro

bau yang super duper wangi+harum! yeah memang bau scrub ni tersangat la harum. plus scrub ni memang ternyata bole cerahkan kawasan yang bernoda. seriusly, saya guna scrub ni setiap hari dan memang nampak perubahan pada kulit. dan lagi, kulit akan jadi lembut sangat dan still lembut sampai la malam hari. tak tipu oke. harga pulak memang berbaloi-baloi dan mampu milik. saya beli RM 12.00 dan biasa beli kat mydin. rasanya sane paling murah kot.

Kontra

NONE. cuma part yang mineral oil tu la. but still oke mungkin sebab da apply losyen.

Repurchase?

OHH YES YES YES!!

acely ada banyak kan jenis lulur badan kat pasaran. one of da best ialah Lulur Purbasari. banyak juga review tentang lulur ni. tapi tahu kenapa saya macam tak terpikat. mungkin sebab nama dia macam gerun-gerun gittew, boleh?? Purbasari, Puteri Binari, which one sounds better?

muhahaha, oke da bai

~wassalam~

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan