Kenapa Cicak Tokek Mahal?? | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, May 24, 2011

Kenapa Cicak Tokek Mahal??

Dicatat oleh m i a di 5:33 PM
Assalamualaikum..

selamat petang uolss..

huwaa..tajuk entry kemain lagi kan..ehkehkehke..saje je sebab kat umah saya sekarang ni, kecoh dengan cicak tokek..tengah masak, masa makan, time tengok tv..semua borak pasal cicak tokek okeyy..semalam singgah umah nenek saya yang comel ni..aikk..nenek pon bercerita pasal cicak tokek ai tell yu!..very the tokek tau..grrrr..

kenapa cicak tokek ni menjadi pooojaan ramai sekarang ni ya?saya tanya nenek, then nenek mula bercerita..mulanya, cicak ni orang tak pandang pon..tapi ada la seorang pesakit Aids ni, masuk hutan..hutan mane, saya lupe pulak tanya nenek..masa kat hutan tu, hamba Allah ni terkena gigi dek cicak tokek.. ajaibnya, penyakit Aids yang orang kata takde ubat ni, terus hilang dan hamba Allah ni sembuh..bermula tu la, orang kecoh pasal cicak tokek ni ye..


Jenis cicak yang dipanggil Tokek (Tockay Gecko) bole mencecah harga ribu-ribu lemon ringgit okeyy..malah, bole juga boleh sampai 1 juta *ini tak sure fakta or auta* lagi besar saiz tokek ni, lagi mahal laa harganya..dalam dunia pengubatan ilmiah sekarang, dikatakan tokek mengandung satu zat aktif yang mempunyai sifat theurapetik... zat aktif yang diberi nama IUPAC Tri-heksipentafenikol bole melawan pertumbuhan cancer dan juga melawan HIV dan H1N1 viral *oke ini fakta..bunyi petir sikit ya*



acely, ada banyak jenis kot cicak ni..yang saya penah dengar, tokek kayu, tokek batu n ade lagi beberapa jenis *kot* nenek kata, tempat cicak tokek ni, bukan macam tempat cicak biasa yang ada kat umah kita sekarang ni..cicak ni biasanya ada kat hutan, pokok yang besar-besar dan ada penunggu *fine, ini tipu..ehhe* rumah yang tak digunakan..dan sekutu dengannya..paling senang nak jumpe, kat dalam hutan la..kalau semua ni salah fakta, korang bole serbu nenek comel saya okey..sebab ini semua saya rakam cerita yang beliau sampaikan, bole?hekehkeheke...



pergghhh...dasyat gileerrrlah..kalau dapat ni..kayo pokcik..pokcikk kayoo..

even cicak ni memang tinggi yang melampau permintaannya, janganlah sampai jadi taksub ya..ada juga beberapa kes orang kena tipu dalam proses jual beli menatang ni..makanya, silakan berhati-hati uolss..

oke da bai..

~wassalam~

pst : nak pelihara cicak tokek sekarang, kena ada lesen okey..engko hengat, memandu je ada lesen..grrrr...


10 ulasan:

D'ya Marshmello on May 24, 2011 at 2:41 AM said... BALAS

huhu, dah heboh dah pasal cicak tokek ni. teringin nak tangkap tapi euww...i geli egang cicak..haha :)

http://miss-dya.blogspot.com

NURUL AINI NORAZMAN on May 24, 2011 at 2:42 AM said... BALAS

klu aini jumpe la tokek nih,.mmg kejar sampai dapat,.duit tuh,.HAHAHA

Nur Hawa Mohd Zin on May 24, 2011 at 4:38 AM said... BALAS

Yang besar kat bawah tu aku takot je nak tangkap...huhuhu...sekali dia ngap aku..duit tak dapat tangan hilang :)

Cik Ezy on May 24, 2011 at 7:09 AM said... BALAS

dulu xpndang pon cicak ni..
skrg ni bkn maen lg harga die..
pehhh..
kat ganu org pgl pokke..
haha

JIJI YU on May 24, 2011 at 7:12 AM said... BALAS

nak tukor profession ke cikgu oit

mia on May 24, 2011 at 11:27 PM said... BALAS

@D'ya Marshmello

hehhee..same la..tpi cicak ni mudah mati..beli mahal, tpi mati sebelum dpat jual..rugi gile kan..

mia on May 24, 2011 at 11:28 PM said... BALAS

@NURUL AINI NORAZMAN

hahaha..hati2 jugak, cicak ni ada bisa tau..

mia on May 24, 2011 at 11:28 PM said... BALAS

@Nur Hawa Mohd Zin

kan yang..itu da mcm buaya da tu..besar gile..

mia on May 24, 2011 at 11:29 PM said... BALAS

@Cik Ezy

ha, mia penah dgr gak tu ezy..kalau dapat ni, kayo kita yang..ehkehkehek

mia on May 24, 2011 at 11:29 PM said... BALAS

@JIJI YU

ahahhaa..kalau la bole..hehehe

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan