Hari Tanpa Beg Plastik : Ada lagi yang tak tahu ke? | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Monday, June 20, 2011

Hari Tanpa Beg Plastik : Ada lagi yang tak tahu ke?

Dicatat oleh m i a di 10:05 AM
Assalamualaikum..

halo readers..

hampir seminggu buat part time, macam-macam jenis customer yang saya jumpa. ada yang bijak, baik hati, tak kurang juga yang kurang cerdik dan berlagak pandai.

masih ingat entry saya tentang Sabtu Tanpa Beg Plastik ni? ya, entry tu di buat pada Januari 2011, sekarang Jun 2011, rasa mustahil jika masih ada yang tak tahu lagi tentang kempen ni kan?

semalam Sabtu, jadi pelanggan memang bapak ramai gile la. terpampang di mesin kira-kira tentang sabtu tanpa beg plastik. tiba giliran seorang mokcik yang saya pandang die kecik besar kecik besar aje. muka kerek memang tak bole belah kan. ibarat muka helo-kau-tu-cashier-capuk-aje-oke-ai-anak-dato, faham? cehh..nak cakap ape?takkan nak tampal kat dahi, SAYA ADA DEGREE YE, SAJE KEJE NAK ISI MASA LAPANG, bole? oke, hati mulai panas ya..




fine, memang banyak jugak barang yang mokcik ni beli. letak satu barang, die amek lagi 3 barang. oke la kan, moga-moga sales meningkatlah bulan ni. seperti biasa, saya maniskan muka,

cik, hari ni hari Sabtu, jadi tiada beg plastik ya (sambil tunjuk notis kempen kat mesin kira-kira)

eh, jadi macamane ai nak angkut semua barang-barang ni? (muka angkuh memang seyes mintak aku lempang laju-laju)

bole, tapi xtra duaplohsenlah (pelanggan lain da mula bisik-bisik)


20Posen???(reaksi muka macam 2jutaa okeeyy) kalau macam tu ai tak jadi beli laaa!

kau nampak??kat depan ni ada lah lebih dekat 20 jenis barang, cuma tambah 20posen aje untuk beg plastik, itu pon rasa berat sangat ke?adehaii..manusia ni, seyes rasa nak bagi kaki aje!

saya apa lagi, terus amek barang-barang tu, taruk dalam bakul, then panggil next customer. minah tu adelah terkebil-kebil kat depan meja cashier tu lagi.


eh, abes barang-barang ai tu macamane? (lagi muka rasa nak kena tendang)

laaaaaaaaaaaaa (seyes da bosan!) tadi cakap tak nak..

ai nak barang-barang tu dengan plastik bag sekali, tapi ai takkan bayar 20posen.

waterparkk!! cissss..cissssssssss..saya hampir hilang sabar da. kau bole tahan pelangan gila kedekut nak mamposs macam ni??? oit cik kak..20posen tu compare dengan Bumi yang da merana ni, mane lagi penting weehhhhh..adeh..biar muka tak cantek kak, tapi jangan bodoh sombong. sabar jelah, dengan iman yang semakin menipis..

kak, hari ni sabtu, akak pegi mane-mane pon, memang kena bayar 20posen untuk beg plastik. kalau akak tak nak bag plastik, akak bole angkut semua barang ni sendiri ke kereta, saya bole tolong kot!


isskk, menyusahkan betol. ai selalu shopping hari sabtu, takde pon kena bayar xtra untuk bag plastik? (eh, engkau ni bodoh ke hape haa???)

haa, apa kata akak pegi beli barang-barang ni (sambil tunjuk bakul penuh barang tadi) kat tempat yang takde caj bag plastik tu ya..akak ke tepi sikit bole??


terus saya serve next customer, dan akak tu dengan muka tak bersalah membebel macam perempuan gila meroyan. partner sebelah saya sempat lagi cakap "kak, jangan datang sini setiap sabtu ya, hari laen pon, jangan datang jugak kalau bole.. hikhikhikk" seluruh kedai tergelak. apa nak buat dengan orang macam ni ya? saya seyes tak bole tahan daa semalam. rasa nak meletopp, tapi naseb laa akak tu tak kena sekolah semalam.



1st, kita kalau bole, jangan pandang rendah pada orang lain la. even sape-sape pon, orang tu kerja ape pon, mereka manusia jugak kan. paling kurang pon, kita jangan buat reaksi muka langsung. so dat, takdelah mereka ni rasa malu ke, rendah diri.

2nd, silalah alert dengan isu semasa ya. harapkan muka saje cantek, badan vogue kemain lagi, baju brand mahal-mahal, tapi memang kelakar la kalau tak tahu tentang isu-isu semasa negara. sila jangan memalukan diri sendiri. lebih baik kita diam aje dari berlagak pandai tentang benda yang memang kita tak tahu langsung. setakat 20sen tu, alahaiii..



senang-senang, buat macam ni je, kan??grrrrrr

jaga diri uolss..oke da bai..

~wassalam~



16 ulasan:

Anisa Hang Tuah on June 18, 2011 at 11:32 PM said... BALAS

give me a paper bag pelis

hehe

NoRie_yAnTie on June 19, 2011 at 12:58 AM said... BALAS

20sen pon berkira... klu yan dah kene dah mak hencik tu

NURUL AINI NORAZMAN on June 19, 2011 at 1:02 AM said... BALAS

aiyoooo,.itu mmg bodoh sombong punya org,.20sen pon xleh byar,.

Nurul Jannah on June 19, 2011 at 2:26 AM said... BALAS

ish3..ade gak pelanggan camni ea?

nazirulhazwan~ on June 20, 2011 at 9:40 PM said... BALAS

aku aku aku bagi penendang sebijik kat perut die, kecoh2 plak.

delarocha on June 21, 2011 at 6:10 AM said... BALAS

customer always right... keh keh keh

nuyui a.k.a miss NUSHA on June 21, 2011 at 5:48 PM said... BALAS

ahakz kak!! mcm2 sgguh..

cmnila nsib lau serve customer..

sy pon dah lali..meluat apa ag..

p/s: huhuh.mmg angin ngn bakal madu tu =)

alinac lover on June 21, 2011 at 11:01 PM said... BALAS

eiii kedekut nyer ek~

mia on June 22, 2011 at 3:18 AM said... BALAS

@Anisa Hang Tuah

hhahaaa..meh duaplohsen nis..

mia on June 22, 2011 at 3:18 AM said... BALAS

@NoRie_yAnTie

tau xpe yang..grrr...saje bkin ai panas la tuhh

mia on June 22, 2011 at 3:19 AM said... BALAS

@NURUL AINI NORAZMAN

hehehee..kedekut ea..sabar je laa..

mia on June 22, 2011 at 3:19 AM said... BALAS

@Nurul Jannah

ada yang..seyesly mmg waktu tu, terpk jgak, ada jgk org mcm ni kat dunia.hhhaaa

mia on June 22, 2011 at 3:19 AM said... BALAS

@nazirulhazwan~

ahhahaaa..ganazz dato..mati anak org nnti...

mia on June 22, 2011 at 3:20 AM said... BALAS

@delarocha

chehh..xde maknenyeee..

mia on June 22, 2011 at 3:20 AM said... BALAS

@nuyui a.k.a miss NUSHA

hahaaa..akk xpnah jmpe customer kedekut mcm ni dik..ehekhekehke...

mia on June 22, 2011 at 3:21 AM said... BALAS

@alinac lover

tau xpe yong..tensennn

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan