˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙: March 2013


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Saturday, March 23, 2013

Macamana nak hilangkan Jeragat?

Dicatat oleh m i a di 8:12 PM 11 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,

baru balik dari Bengkel PMR dan SPM. cikgu cikgi lain da start cuti, saya masih lagi bergelumang dengan students haha. takpe takpe. Isnin Selasa nak ke Pangkor tenangkan fikiran hohoii..

well, saya seriusly nak minta bantuan dari semua pembaca sekalian. kulit saya masih lagi dalam kategori baik la. syukur alhamdulillah. tiada masalah jerawat yang melampau, kulit kering yang teramat, or kulit berminyak yang gila tahap gaban. takde, takde semua tu. and saya bersyukur sangat. tapi masalah jeragat memang la sangat menyedihkan huhu.

macamane nak hilangkan jeragat? saya da try banyak produk tapi semuanya tak menjadi. 'TRY' kat sini bukan bermakna kaw cuba seminggu takde hasil then stop. oh tidak, tidak. tu tak sabar namanya.

saya cuba produk at least 2 bulan untuk nampak hasilnya. tapi tu lah, banyak produk yang kononnya dicanang-canang boleh hilangkan jeragat, tapi hampanya hati, tak menjadi pun.

sekarang saya guna produk Safi Rania Gold, and before that Loreal White Perfect and banyak lagi before before that. sabun or pencuci muka pon sama jugak. kaw cakap la sabun vitamin ABCDEFGHIJK ke, sabun susu beras pulut ke, semuanya zamzam alakazamm je alahaii.

Kak Long saya guna Aura Maya. kulit memang glowing sangat. seriusly tak tipu. lagipun Kak long takde jerawat and muka pun bebas dari parut segala mak nenek, jadi muka beliau nampak licin and glowing sangat. terus jatuh cinta dengan kak long sendiri wakakap.

tapi kak long bagi feedback, Aura Maya pun tak boleh nak hilang atau paling kurang pun, pudarkan jeragat. oh my, bantulah saya.

pelis leave ur suggestion tentang produk yang seswai untuk hilangkan jeragat kat kotak komen. pelis pelis pelis. saya sangat mengharapkan bantuan anda taw!

thanks alot uols

oke da bai,

~wassalam~

 

Friday, March 22, 2013

Tahniah SESTA!

Dicatat oleh m i a di 10:23 PM 1 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,

well, even semalam da keluar keputusan SPM, tapi hati saya ni masih terasa-rasa betapa bangga gile bila tengok TV3 semalam haha. ehem, even muka mak nenek ni takde keluar kat tv tu barang sejemput dua, tapi saya tetap terlompat-lompat bila nampak student sendiri haha. over kaw taw!

semalam, sekolah saya jadi tuan rumah untuk majlis pengumuman keputusan SPM tahun 2012 bagi Negeri Perak. and woowuu, ramai gile wartawan, parents serta atok nenek pelajar datang. rasa macam rumah terbuka hari raya pun ada jugak tiheee..






even baru umur 3 tahun, and baru pertama kali keluarkan produk PMR dan SPM 2012, im so so so proud of u! 

PMR

104 pelajar 8A
tempat ke-3 seluruh Negeri Perak
tempat ke-15 seluruh SBP
tempat ke-22 seluruh Malaysia

SPM

40 orang pelajar straight A
tempat ke-2 di seluruh Negeri Perak
tempat ke-16 seluruh SBP
tempat ke-26 seluruh Malaysia





 alhamdulillah. even tak sempat mengajar secara formal dalam kelas, tapi tetap rasa teruja and terharu sangat. agaknya, ini kot yang dikatakan nikmat jadi cikgu ni hehe. murid berjaya, kita pulak sedih. kan..

semalam juga sekolah dipenuhi dengan pihak media, saya jadi jakun sekejap. rasa macam dalam drama pon ade haha. ape pon, semalam umpama mencipta sejarah teristimewa dalam sejarah hidup saya sebagai seorang guru. rasa happy yang terlampau sangat-sangat! hadoihhyaii..




harap kejayaan ni buat saya lagi bersemangat untuk bekerja, sentiasa ikhlas dalam mengajar and mendidik. Aminn.

Tahniah untuk Pengetua, Penolong Kanan dan semua guru-guru SESTA!

~wassalam~

-picture credit dari rakan-rakan guru. TQ uols!-

p/s : tiba-tiba sedar diri tahun ni mengajar Tingkatan 3, tunggu keputusan PMR tahun depan, adoiiyyaiii!!

 

Friday, March 15, 2013

Review : Just Bitten Kissable Balm Stain in 040 Rendezvous from Revlon

Dicatat oleh m i a di 10:39 PM 4 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,

esok sekolah ganti dan malam ni saya rasa sangat letih sebab meeting selesai jam 6 petang tadi. huwa, saya agak tak lama lagi mesti berketul-ketul muscle tumbuh kat badan ni taw. nyampah!

well, kali ni nak review one of my super duper AWEsome produk! kemain melambung-lambung pujian. oh tidak, Revlon tak sponsor saya untuk review ini ya. tapi manalah tahu masin mulutku ini. kan? ehem.

 cantik kan? gilee cantikk!

sebelum ni, saya macam penakut gile nak pakai warna yang terang-terang mak ngah ni. but tahun 2013 ni macam tahun warna oren and merah. kot. tapi saya ni tak berapa berkenan yang merah berkilat gile tu. rasa macam nak menjiwai watak penggoda la pulak. hehe. 

oke back to topic. ni merupakan lipstick pertama saya beli online hehe. sebab saya banyak fikir kalau beli barang make up online? pertama, tak boleh tengok warna yang sesuai. kedua, tak boleh rasa texture dia. ketiga, risiko barang pecah sangatlah tinggi, kan. tapi da tersuka gile kat lipstick ni, so try beli, and dengar sini. produk ni memang sangat yabedabedu ai tell yu!

antara pilihan warna. bukankah mereka sangat gojes?

Pendapat saya, Just Bitten Kissable Balm Stain ni gabungan lipstick, lip balm and lip tint kot. and seriously, hasil nya memang terbaik! saya tak tahu pengguna yang lain but for me, this produk memang sangat best, and harga pun mampu milik.

Pro

saya suka sebab lipstick ni bentuk marker pen. haha. bukan ape, lipstick bentuk macam ni lagi senang nak apply kat bibir terutama pada bahagian hujung bibir yang susah nak capai. 

kedua, macam lipstick lain jugak, lipstick ni bole roll kat bahagian hujung dia. sangat mesra pengguna kan. tak payah la kaw nak cari sharpener untuk kasi tajam balik benda ni. eh boleh jumpa pulak sharpener yang muat lipstick ni kan haha.

 boleh roll kat bahagian silver tu.

lagi, seriusly susah nak cari lipstick yang tahan lama, unless kita guna teknik make up untuk kasi lipstick stay lebih lama la. tapi Just Bitten Kissable ni memang sangat gile tahan lama. serious tak tipu. ntah da berapa kali 'serious' saya ni. bermakna saya SANGAT SERIOUS!

see, sangat oren.

macam yang saya bagitau, saya ni bukan jenis suka sangat bibir yang berkilau. so lepas pakai lipstick, saya dap-dap kat tisu so that kita dapat warna yang lebih matte. sama juga dengan this lipstick. lepas pakai, tunggu 10 second, then dap-dap kat tisu. and walla!! hasilnya, warna lebih matte and tahan lebih lama, and i mean, SERIOUSLY tahan lama.

Kontra

bagi saya, bukanlah teruk sangat pun. Just Bitten Kissable Balm Stain ni ada sedikit bau and rasa. macam chewing gum gitu atau mint. but that's ok for me.  cuma mungkin certain pengguna tak selesa la kot.

Repurchase?

ohh yess opkoss!! 


harga macam yang saya cakap, bole tahan. tak mahal sangat. RM 32 dan saya beli online di Retail Paradise. one of my fav online shop sekarang ni. owner sangat baik, suka share tips and review. cuma harga tak dipaparkan pada setiap produk, perlu pm beliau. mungkin sebab most of the produk yang dijual dari luar negara, so harga sometimes ada perubahan. kot.

again, saya review berdasarkan hasil penggunaan saya yang da almost sebulan ni, mungkin ada yang sama dengan pengguna lain, mungkin juga ada perbezaan. tapi setakat ni, ramai yang puji warnanya cantik. oh pengsan!


me wearing Just Bitten Kissable Balm Stain in 040. without lip gloss.

selain dari Aquara Spray, this produk pun saya sangat syorkan pada semua! nak lagi banyak review, KLIK SINI.

ok da bai,

~wassalam~

 

Tuesday, March 12, 2013

Make Up : Pertunangan Bariah

Dicatat oleh m i a di 8:34 PM 0 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,

da masuk Mac ni, otak da start fikir macam-macam. lagi-lagi bila umur da masuk 26 tahun tak lama lagi. oh no tiba-tiba sedar diri da berumur sekarang ni. tapi ada orang kata, makin tua makin berisi. kannn!

oke sebelum melalut tahap gaban, hari ni nak share pasal make up job lagi. kak Bariah kecik comel je orangnya. mula-mula sampai, rumahnya senyap sunyi macam takde majlis je. tapi tengok pelamin wow hebat uols, terus mintak contact number haha.

baju pengantin sangat kelas gitew. Kak Bariah pakai peplum, sangat cute dengan beading yang sangat AWEsome. semua jahit sendiri hokey.

here's the picture!

 BEFORE


AFTER
 Kak Bariah request make up natural aje. sekarang ramai pengantin suka make up natural kan, i ilke!







again, tudung dan aksesori, saya pakaikan. rasanya, tahun ni, nak include aksesori la sekali dengan make up. ramai suka beli baju sendiri untuk tunang and nikah sekarang ni, kan. senang dan save!
 
btw, kalau ada yang nak book saya untuk make up, bole email ke gardisareyou@yahoo.co.uk atau mesej je kat Facebook ya. nak tengok portfolio make up saya yang lain, bole tengok di Facebook Mia Adnan
 
oke da bai,
~wassalam~

 
 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan