Bahaya Pitam : punca & tanda-tanda. | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, June 14, 2011

Bahaya Pitam : punca & tanda-tanda.

Dicatat oleh m i a di 1:27 PM
Assalamualaikum..

hi semua..

semalam, settle urusan sesi interview kerja part time saya sementara tunggu konvo dan panggilan kerja. selesai interview, saya ke perhentian bas..hampir setengah jam menunggu, mula terasa lain macam..janganlah pitam kat sini..mungkin sebab panas, dan bus stop yang bersebelahan dengan longkang dengan bau yang tak boleh belah..cisss..pandangan mula terasa gelap, badan rasa seram sejuk, perut bergelodak, rasa nak terberak pon ada..hekehkehkee..diikuti sendawa banyak kali, dan akhirnya, mata jadi tak boleh bukak, pandangan jadi pekat sangat..

korang penah rasa macam tu? rasa-rasa di atas tu adalah antara tanda-tanda penyakit pitam. saya ni bole dikategorikan sebagai orang yang mudah pitam. tak tahu kenapa..mungkin kurang darah, atau kata rara yang comel, kurang kandungan gula dalam badan..tq dik..
TEKANAN DARAH RENDAH
penyakit pitam ni biasanya disebabkan oleh tekanan darah yang rendah, lebih susah diubati berbanding tekanan darah tinggi. tapi penyakit ni tak lah sampai membahayakan atau menyebabkab gangguan kesihatan yang kronik. dan sebab tu jugaklah, penyakit ni biasanya tak dipedulikan..ehem..macam saya la..hoho
TANDA-TANDA PITAM
        1. muka dan bibir jadi pucat
        2. kepala pening
        3. perut bergelodak, memulas-mulas
        4. rasa tak berak *ini betol okeyy..ehehe*
        5. berpeluh yang terlampau
        6. pandangan jadi pekat, dan gelap
        7. banyak kali sendawa
        8. bila tutup mata, jadi perit lain macam
        9. rasa nak termuntah
      10. badan seram sejuk
      11. pengsan

ini adalah antara tanda-tanda yang biasanya terjadi pada saya kalau rasa nak pitam. pandangan akan jadi pekat..maksudnya, kalau nampak kaler biru, akan jadi biru pekat, sharp dan menikam-nikam mata..alahai..tak reti nak asepelin laa..
ELAKKAN
        1. berdiri terlalu lama
        2. terlalu lama terdedah dengan sinaran matahari 

        3. diet yang tidak sihat *ehemmmmm*
        4. bangun dari duduk atau baring secara mengejut
        5. meminum banyak air bergas dan cafen
        6. kurangkan makan bawang putih, lobak dan timun

GALAKKAN
        1. bangun dari duduk atau baring secara pelahan
        2. banyakkan minum air masak
        3. makan lebih banyak daging dan kerang
        4. DIET YANG SEIMBANG

untuk rujukan lanjut, baca artikel ini.

cuma, saya masih tak tahu, apakah effect penyakit tekanan darah rendah atau kurang darah ni pada jangka masa panjang..kalau ada yang nak share maklumat, sangat dialu-alukan di sini..

oke da bai.

~wassalam~



10 ulasan:

M I A J A M A L U D D I N on June 13, 2011 at 5:59 PM said... BALAS

nanti tlg buat entry kenapa batuk tak henti2.. dah g klinik, dok cmtuuu gak. demam, dan sebagainya tau sis. hahahaha.. love you!!!!

MerLe on June 13, 2011 at 6:52 PM said... BALAS

sy pn ada msalah ni.. klu penat sgt atau sakit yang tbe2 cam terjatuh ke,mmg mudah pitam.. xtau la nk wat gne lagi,, g klinik pn doc kte kurang gula dlm bdn.. rsenye dh lebih mkn gula..hehe

Cik Ezy Brutal on June 13, 2011 at 8:59 PM said... BALAS

cik ezy prnh rase nk pitam..
mase kat skloah dulu2 skali..
lps tu baru2 ni skali..
xckop zat gamaknye.
haha.

Lizzie Yasmin on June 13, 2011 at 9:05 PM said... BALAS

Liz kalu nak pitam mesti cepat2 duduk dan tundukkan kepala. tarik nafas dlm2 bagi oksigen masuk dlm badan. LEpas dah ok skit, cepat2 pi minum air yang manis skit. Tambah glukosa dlm badan..

mia on June 13, 2011 at 9:08 PM said... BALAS

@M I A J A M A L U D D I N
sekarang mmg banyak org batuk3 kan yang..my mum pon tau..

mia on June 13, 2011 at 9:09 PM said... BALAS

@MerLe

hehehe..mgkin dat time kot kamu kurang glukosa dlm badan..bahaya tau

mia on June 13, 2011 at 9:09 PM said... BALAS

@Cik Ezy Brutal

hahahaa..cik ezy bruntal ea..hahhaa..mia pon slalu pitam mase sekolah yang..huhuh..

mia on June 13, 2011 at 9:10 PM said... BALAS

@Lizzie Yasmin

smlm kan liz, mia kat bus stop tu, peluk tiang kuat3 sbb tkot jatuh kat situ..huhuh..pejam mata aje..but still xhilang..

Anonymous said... BALAS

sy pun tknan darah rendah. jiran ade meninggal sbb tknan darah rendah nie. jantung x dpt pam oksigen ke otak etc sbb tekanan rendah, that y meninggal.

m i a on August 7, 2012 at 3:27 AM said... BALAS

@Anonymous

risau jugak ni tau, but skrg ni da kurang sgt rasa nak pitam, syukur sgt

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan