Penggunaan 'Aku' atau 'Gua' : untuk nampak diri hebat?? | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Sunday, June 26, 2011

Penggunaan 'Aku' atau 'Gua' : untuk nampak diri hebat??

Dicatat oleh m i a di 1:17 AM
Assalamualaikum..

selamat petang semua..

berblogging memang tak lengkap kalau takde blogwalking kan..bw jugaklah antara sebab blog kita semakin dikenali dan kenalan makin bertambah. even tak penah jumpa, borak dalam dunia maya ni da macam member kamceng, kalau jumpa, tak tahu la kalau masing-masing malu kucing pulak..hehehe *bercakap berdasarkan pengalaman, ehemm*

bila blogwalking, macam-macam jenis blog yang akan kita jumpa. satu yang menarik perhatian saya ialah, penggunaan kata ganti diri yang digunakan dalam blog. antaranya, aku, saya, gua, guwa, ittew, atau nama manja empunya blog, auwwww. saya ni mungkin agak tipikal, tapi bila baca blog yang menggunakan kata ganti nama yang pelbagai jadi pening pulak. kejap 'saya', kejap lagi 'aku'..bila buat entry ganaz sikit, terus tukar jadi 'gua' *bukan gua tempurung ya*




saya ada terbaca entry dari satu blog ni, tentang penggunaan 'aku' dalam belog beliau. entah kenapa saya kurang bersetuju dengan beberapa pendapat. mungkin saya ni da tua kot, jadi sensitiviti tentang kesopanan diri tu tinggi sikit *kononnnn (t__t)* tak kesah kalau kita nak gunakan apa-apa panggilan untuk diri dalam berblogging, cumanya, janganlah kita rasa penggunaan 'aku' itu membuka keterbatasan kita dalam berkata-kata tentang sesuatu perkara. 

tak elok ya. pendapat saya, penggunaan 'aku' dan 'gua' dalam blog menjadikan penulisan tu lebih sempoi dan mesra. saya suka juga kalau baca beberapa blog yang menggunakan 'aku' dan 'gua' ni. kelakar dan humor sangat. mesej yang kita nak sampaikan jadi lebih mudah sebab rasa seronok membaca. itu pendapat saya, dan saya tiada masalah tentang itu.

tapi, usah gunakan 'aku' untuk jadikan kita nampak hebat. gaya penulisan 'aku' ni kadang-kadang mengambarkan diri kita yang negatif kalau kita tersilap menyusun ayat. nampak macam kurang ajar atau bangga diri. mungkin saya agak tipikal dan ketinggalan zaman la kot dalam bab ini. hehehe, pada saya, bahasa pun merupakan ukuran kesopanan dalam bekomunikasi, termasuk penggunaan kata ganti nama.

seriusly, saya memang tiada masalah dalam penggunaan 'aku' atau 'gua'. cuma, saya melihat pada cara penulisan dan niat menulis. memang 'aku' dan 'gua' nampak mesra dan lebih senang berkomunikasi dan saya setuju tentang tu. cuma, macam saya cakap, hati-hati bila menggunakan ganti nama diri yang ini, sebab kadang-kadang, orang yang membaca bole rasa "eh, agak kurang ajar ayat budak ni" atau "pergghh, kerek gile budak ni punya ayat, baget hebak letteww". 

nampak tak maksud saya? ehhhee, risau jugak kot penjelasan ni nampak macam saya tak setuju dengan 'aku' atau 'gua'. bukan ya..bukan itu maksud saya okey. tak kesah apa pun ganti nama diri yang kita guna, asalkan kita selesa dan seronok untuk menulis, lagi comel kalau dengan niat yang betul. ape pon, dunia blog ni macam ada pasang surut jugak la. ada hot and cold jugak bak kata yuyu musa, aha! jaga diri uols..

oke da bai

~wassalam~



12 ulasan:

al_hakim on June 22, 2011 at 10:32 PM said... BALAS

hurm..bagi saya kalau perempuan better guna saya..kalau laki tu terpulang la..hehe..bagi saya je..=)

Yuyu Musa on June 22, 2011 at 10:40 PM said... BALAS

hihihikkkk...

ada nama kite la...

yu pernah guna semua penggunaan bhasa tu..kdg2 sume tu mengajar kita nk improve cara menulis.

dulu yu tulis guna 'gua' sbb yu tulis dan baca utk diri sendri.

lama2 bila dah ramai follower,rasanya kena tukar kpd lebih sopan..ayat pulak tak perlu kasar mcm dulu..tapi isi tetap sama..hihihi...


hihihikkkk =)

mia on June 22, 2011 at 11:24 PM said... BALAS

@al_hakim

hehhee..ramai ckp gitu..mgkin sinonim dgn sopan santun kot..eehhehe

mia on June 22, 2011 at 11:25 PM said... BALAS

@Yuyu Musa

hehe..mia perasan gak yu, da lame ikot blog yuyu..tapi yu guna masih okey lagi..mia suka..smpoi aje..

n sengal..

hahahaa

JIJI YU on June 23, 2011 at 2:59 AM said... BALAS

akur ase biase je..

mia on June 23, 2011 at 9:12 AM said... BALAS

@JIJI YU

hehehe..bule jgk..ikot selesa cikgu

rara pinkmafia on June 24, 2011 at 9:48 PM said... BALAS

bg gurl myb aku tu agak kasar.rara bayak gunakan i.i = saye kan.hehehe sopan kan,

alinac lover on June 25, 2011 at 3:47 AM said... BALAS

kdg2 oke jgk ckp aku..tp kdg2 rasa cm kurang sopan hehhe

mia on June 25, 2011 at 8:36 AM said... BALAS

@rara pinkmafia

comel la tu dik..hehe...kalau 'aku' jadi lagi sempoi n senang nk smpaikan cerita. 'saya' ni rse mcm skema..ehhee

mia on June 25, 2011 at 8:36 AM said... BALAS

@alinac lover

kan yong..kurang sopan sbb ayat kot,,

NuR 'aQiLaH on June 26, 2011 at 5:17 AM said... BALAS

alaaaaa teanjat boboi. har har


kitew tewrasew. wuu wuu Y_Y

mia on June 26, 2011 at 5:56 AM said... BALAS

@NuR 'aQiLaH

hahhaaa..comey mokcik ni..hehhee

terasa nape qila??xmohhlaa..

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan