Men vs Women : The Differences (Vol 1) | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, August 17, 2010

Men vs Women : The Differences (Vol 1)

Dicatat oleh m i a di 3:45 PM
Assalamualaikum

salam 8 ramadhan semua...
alahaii..kojap ja da seminggu puasa kan..
macam tak rase je da 7 hari puasa..huhuh....

semalam berbuka dengan my Safwan Arif..ohh yeaahh..ehhee..banyak gile makan kot...nasi+ ayam percik..murtabak daging (sedap gile..2 hinggit je tau)..roti pokcik john...dan rojak apetah..selam pulak dengan air teh bunga...burrkkk..(muhahhaa..)..kenyang tersangat3 oke!

kalu ikotkan hati, banyak lagi nak makan..rammmbang mata..banyak sangat3 makanan bulan puasa ni..nafsu..nafsu...hahaha...kat melaka lagi banyak juadah kot..murah3 pulak tu..haisshh...tak sabar tuggu jemaat ni...
(hoh yeah!hoh yeah!)

hari tu kan...mase me'ah buhsan3 dok dalam blik
(sem ni clas 2 ketol je..banyak melepak dalam blik ja ^_^)..
adalah tertengok video ceramah Dr Marshitah vs Dr Fadzilah Kamsah dalam forum Petua Mendapat Pasangan (rasa teruja tak ?teheeee....)

hahaa...gile kelaka la forum tu..
dari encik moderator sampai la dato penceramah..
memang sempoi abes...ahha..forum ni berbincang tentang rahsia kita nak dapat pasangan yang ideal dengan kite...(me'ah da jmpe da..ahakss!)

part yang paling saya suka kan..ceramah dr Fadzilah..sangat3 rasional..realistik..fantastik..terbaektikk!
sebelum kite nak tahu petua dapat psangan terbaek untuk kite, dr fadzilah (dr.F) ada jelaskan tentang perbezaan kaum lelaki dan kaum wanita...(mula rasa teruja gile ni)
rupenye kan..banyak juga beza lelaki dengan wanita ni ye...
uniknya ciptaan Tuhan..

tapi..isu yang cik me'ah nak share ni, sekadar suka3 oke..not to discriminate mana-mana pihak ye..saya suka lelaki..dan saya tak kata saya tak suka perempuan..sebab saya jugak wanita seperti anda...
(acehh..ayat iklan mobil da kuar daa)


lelaki vs wanita


secara biologinya pon kita bule nampak perbezaan lelaki dengan wanita..1st kali tentang KULIT..hehee...dr F kata, lelaki ni dijadikan dengan kulit yang tebal daripada wanita..(sebab tu lelaki kadang3 tak tahu malu..muhahahhaha..hahahha...hihihi..jokes oke!)..
wanita diciptakan Tuhan dengan kulit yang lebih nipis..dats y if kita perasan la kan..banyak sangat la produk kesihatan & penjagaan yang diikhaskan untuk wanita kan..sebab kita perlu jaga kulit kite lebih sikit dari orang lelaki..(kerana dirimu begitu berharga..auuuuww!)

2nd, MATA...aduhaii..rupanya, mata pon ada beza ye untuk lelaki dan wanita...menurut kajian...(aceh..da kuar mood seyes ni oke...ehem3)..mata kaum lelaki hanya bule nampak sekitar 60 darjah je (hoh..yeke??)..mata wanita pulak diciptakan untuk melihat keluasan sebanyak 120 darjah..(uuuuhhhhh..yeahh...hebat3...)
psstt...sebab tu, kalu orang perempuan menjelingg..hammboihh, sampai yang kat belakang3 dia pon bule nampakk..(percaya kan..kan3...)

lelaki pula dikatakan kurang menjeling (¬_¬)..hemmm..mula nak jeles ni..hahaha...contoh terbaek..Rasulullah SAW sendiri..Baginda h tak penah menjeling tau..kalu nak tengkk orang or bertegur sapa, Baginda akan pusingkan da whole body menghadap sahabat yang diajak berbual tu..comel kan??teheee!

selain tu, mata lelaki jugak diciptakan sebagai mata pemburu (sesswaii sangat)
mata wanita pula sebagai mata yang neutral..yang melihat ketelitian..untuk jadi pengasuh...pendidik..(muka bangga..muhahah!)

haaa...mata lelaki kan mata pemburu....seswai untuk lihat yang jauhh je...bertenaga untuk pandang yang nunn jauh di depan...dats y...(ehem3..take note oke yang ni)..orang lelaki..if kita suruh cari benda depan mata pon tak nampak3..hahaa...so mokcik3 semua..kalu pokcik3 tu tak jumpa ketip kuku yang kite suruh cari kat sebelah cawan kopi depan beliau tu..jangsn la marah ye...senyumm je ..(tapi dalam hati kata..eeeeeeeeeeiii..tak nmpak ke nii..niii....sambil tunjukkan ketip kuku tu depan mata beliau..hakhak..haipp..agak kurang sopan oke...!)

lagi satu...sebab mata lelaki kan mata yang bole nampak yang kat depan sana..temasuk depan umah..(ehem!)...jadi kakak3 jangan marah ye kalu suami tersayang dan terchenta kita ternampak isteri jiran depan umah..atau makwe kat kdai moto sebelah umah ke...
sebab lelaki kan berpandangan JAUHHHHHHHH la sangat...(T______T)
kita senyum je..tapi lepas tu..haaa..sendiri mau ingat la kan..(muhahaha..kuasa veto!)

oke...enough bab biologi or fizikal...now masuk bab personaliti plak..
(huwaaa..xcited ni...)

secara umumnya, wanita diciptakan untuk mudah membaca segala gerak dan rasa hati kaum lelaki...dengan hanya melihat gelagat dan tingkah seorang lelaki, wanita da bule tahu hati budinya...menarik kan..(suka3!)

tapi..malang sangat3, sebab kebanyakan wanita tak gunakan kehebatan ni..kita masih nak gunakan emosi untuk menilai sesuatu tindakan..
(i hav to admit dis..heheh..sebab me'ah pon kadang3 macam tu..hehehe..)

lelaki pulak lebih kepada berfikiran logik..rasional..lelaki kurang buat penilaian menggunakan emosi..sebab tu my dear reader..lelaki kadang3 kita nampak macam takde perasaan je...konon3 kita nak tengok wayang..tapi, perempuan kan..nak la kene ngade3 sikit..(ahaaa!)
bila boy tanye, nak tengok wayang tak?..girl jawab..tak nak..tapi kalu u nak, i ikot je..(cover la kan...pemalu3 sikit, padahal nak aje!) boy tadi yang berfikiran logik dan rasionalnye...pon menjawab...orait.if u tak nak, takpela..save duit i..(dush3..macam nak kene sepak kan?????)

selain tu...bagi kaum wanita..teguran secara direct bole diterima dengan hati yang terbuka.. tapi biarlah kene dengan cara teguran oke..tak perlu kasar..but tegas..(auuww..i like gitu!)
but untuk kaum adam...sangat tidak bole terima teguran secara direct
(huu..me'ah tak kata oke..kajian yang kata)..

lelaki akan rasa sangat lain kalu kita cakap direct 'TAK SUKA' pada benda2 yang beliau suka..means macam totally menyanggah kesukaanya la..
so ladies...kalu uols nak tegur hubby uols..kita perlu guna cara beralas..
kalu kita tak brape berkenan tentang certain thing about our beloved..tegur la dengan cara yang lembut oke..nescaya beliau akan jatuh cinta pada kita untuk kali yang ke-587 (teettttt!!)

contohnya..macam safwan saya kan..suka sangat3 maen DOTA aka Dunia Orang Takde Awek kunun! (T_T)..perkataan 'konon' tu saya yang tambah..ahaa...tu pon cara tguran yang baek ye mokcik3 sekalian...biasalah orang lelaki kalu da berDOTA..makan 1 minit...maennye..48 jam straight tanpa henti!!!!!
hahahaa...safwan arif gitu la..da dia suka kan..saya melayan je..

no need to be " i benci la u macam ni..i tak suka u macam ni tau...faham tak?!..
I TAK SUKE oke! senang3 u kawen je la dengan lappy u tu..huhhh!!" hammboiihh mokcikk..kemain lagi..kang beliau kawen betoi3 kang..menanges kot!

hahaha...macam me'ah ni..saya mintak safwan ajar saya ber DOTA jugak..sebab nanti saya bule maen berjam3 macam dia..hahaa...nanti dia faham kot apa saya rasa..hehee..see..ku rasa apa yang dikau rasa..alalalala....ayat yang selalu saya pegang..wat u give, u'll get back...safwan saya da faham da if saya guna ayat tu..sampai dia pon kadang3 kenakan saya guna ayat tu tau..(buiikksss)

oke3 da..cukup untuk hari ni oke...nanti me'ah update untuk volume 2 pulak ye..
hehehee...best tau isu ni kalu untuk dikongsi..
biar sama3 faham..biar same3 rasa...saya suka macam tu..
yang baik, kite terima oke..yang tak baik tu, sama-sama amek pengajaran..

ada sebab kenapa Tuhan jadikan kita berpasangan..
untuk saling melengkapi..jadi, mari sama3 cari perbezaan antara kita dan pasangan.. supaya dapat bentukkan persamaan..baru hidup aman dan bahagia..
amin3..

till then..tgu volume 2 untuk isu ni oke..
love u ols..

wassalam..


2 ulasan:

ayisy on August 18, 2010 at 12:02 AM said... BALAS

Hahahaha... Perempuan pd sesetengah masa kuat emo. Adehhh... Pening kepala. :P

mia on August 18, 2010 at 5:30 AM said... BALAS

ayish : hhahaa..sesetgh masa ja kan..xpe3..jumpe yg seswai, msti senyum je sokmo..(^^,)tq ye komen..

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan