Cara check website/blog ada malware/virus atau tidak. | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Thursday, January 12, 2012

Cara check website/blog ada malware/virus atau tidak.

Dicatat oleh m i a di 4:26 PM
Assalamualaikum..

hi semua.

semalam penuhkan masa dengan blogwalking. huwa huwa makin ramai ye blogger baru sekarang. template blog pon da makin berwarna-warni berseri-seri. dan da makin ramai jugak blogger yang berlumba-lumba nak cecah follower ribu riban ya ahaks. takpe, happy blogging ye adik-adik mokcik pokcik.


LaRikKK!

penah jumpa blog yang keluar macam ni? ini maknanya, blog tersebut da diserang oleh segala mak nenek virus atau malware yang durjana otak bendol. sangat bahaya kadang-kadang sampai tak semena-mena blog kena remove dengan sendirinya. so take note ya.

meh sini nak share website yang berguna untuk scan virus atau malware yang melekat kat blog korang. mana la tahu kan. lebih banyak blogwalking, lebih tinggi kebarangkalian blog kena serbu dengan menatang jadah ini oke. 

1. Untuk scan VIRUS kat blog, klik http://www.urlvoid.com/
then masukkan url blog kat dalam kotak dan tekan Scan Now. Lihat hasilnya.
contoh result blog Mia Suka Berangan

......

2. Untuk scan MALWARE kat blog, klik http://www.unmaskparasites.com/
then masukkan url blog kat dalam kotak dan tekan Check. Lihat hasilnya.
contoh result Mia Suka Berangan

da try? 
oyea moga-moga kita semua bebas dari sebarang kuman yang tak sehat ya, muhaha.
oke da bai,
~wassalam~
pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang tahu dan pakar..diam..diam..Lagi tutorial klik SINI
da buat?komen sini yaa..terima kasih.

13 ulasan:

nur anis on January 12, 2012 at 12:52 AM said... BALAS

nak check jugak..:)

nur on January 12, 2012 at 2:21 AM said... BALAS

Taktau plak leh cek camtu.. Mia ni terror la..

Ezy Chiaki on January 12, 2012 at 3:22 AM said... BALAS

yea dh check!
blog kite bebas dr serangan virus..

zOeY zAu YaH on January 12, 2012 at 3:41 AM said... BALAS

kdg2 kita x sedar ada virus kan..better check..

akuamir on January 12, 2012 at 4:36 AM said... BALAS

makeYOUthing

woaaa,, tanx sharing,, nak test lah.. ;D

sarah mohamad on January 12, 2012 at 7:38 PM said... BALAS

Lama dah cari tuto nihhh. Baru jumpa T__T

mia on January 12, 2012 at 8:01 PM said... BALAS

@nur anis

cek cek cpat..heehhee, bahaya virus kat blog tau

mia on January 12, 2012 at 8:02 PM said... BALAS

@nur

xde la yang, share je dgn kwn3..sbb penah kene jadi da serik, hehe

mia on January 12, 2012 at 8:02 PM said... BALAS

@Ezy Chiaki

ohsemmm! kami bebas. hahaaa

mia on January 12, 2012 at 8:03 PM said... BALAS

@zOeY zAu YaH

btol..sangat btol..takot kalau terkena lagi tau

mia on January 12, 2012 at 8:03 PM said... BALAS

@akuamir

welkam amir, ce try tengok camne, bebas tak?

mia on January 12, 2012 at 8:04 PM said... BALAS

@sarah mohamad

gud luck tau sarah, gembira dpt mmbantu :)

Kamarul on April 20, 2013 at 10:45 AM said... BALAS

Try dulu lr..hehee:)
visit www.kamarularnizam.blogspot.com

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan