˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, November 19, 2013

Cancellation of Notification of Cosmetic Products

Dicatat oleh m i a di 10:37 PM 8 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,


pertama, maafkan saya kalau saya salah.

baek, kali ni nak kongsi info tentang few skin care yang dibatalkan kebenaran jualannya oleh pihak Biro Pengawalan Farmaseutikal (BPFK) Kementerian Kesihatan Malaysia. sebab pembatalan kerana skin care ini dipercayai mempunyai bahan terlarang termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. 

so here's the list.

Product Nama - Notification No - Bahan Kimi
Aveana Night Revival Cream NOT110404581K - Tretinoin
Blemished Skin Ampoules NOT110204305K - Asid Azelaik
Golden Horse B&W Cream - GH902-1 NOT120905460K - Merkuri
Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment NOT120905219K - Betamethasone
Natural 99 Night Cream NOT120300526K - Merkuri
Natural 99 Day Cream NOT120300524K - Merkuri
SF Beauty Night Cream (Facial) NOT120602462K - Merkuri
SF Beauty Day Cream (Facial) NOT120602461K - Merkuri
Acrena Pure Herbal Papaya Soap NOT100802337K - Tretinoin
White Complex NOT100801451K - Tretinoin
SS Pearl Cream NOT110602263K - Merkuri
SS Vita C Night Repair NOT110602264K - Merkuri 


PLEASE TAKE NOTE everyone. kalau ada produk dalam senarai di atas yang kita guna, please be aware sebelum terlambat. Badan kita nak pakai lama, jadi perlu jaga elok-elok sebab ada satu je kat dunia ni. unless, u ni Loki, bole duplicate badan manyak-manyak hoh!!


 sharing is caring coz i love uols!

bacaan lanjut DI SINI, oke da bai,

~wassalam~ 

 

Monday, November 18, 2013

Review : Bio Oil and Mederma

Dicatat oleh m i a di 7:06 PM 10 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,

masih ingat dengan Entry Bio Oil vs Mederma ni? hehe, da berkurun lama kan. gila banyak komen saya dapat. oh Terima kasih pada semua yang sudi drop komen bagi pendapat, soalan dan juga ingatan, sangat terharu. serius ni.

well, antara Bio Oil or Mederma, Bio Oil lebih berkesan untuk saya. actually, both Bio Oil or Mederma akan mendatangkan kesan yang baik depends pada parut uols.  i've tried both and resultnya berbeza ya. 

Mederma


for me, Mederma more to parut yang tak berapa nak teruk macam parut jerawat, kesan hitam chicken pox, atau lebih tepat, parut yang tidak timbul. memang berhasil. saya pernah cuba pada parut jerawat, and yeah dalam seminggu da hilang.

but, saya pernah apply Mederma pada anak buah yang memang luka agak teruk pada pipi, and Alhamdulillah, parut tu hilang. pertama, mungkin sebab kulit baby kan, mudah je parut nak hilang. second, Mederma memang berhasil untuk parut luka yang wujud TIDAK LEBIH daripada seminggu. maksudnya, Mederma ni, in sha ALLAH akan berhasil (berdasarkan penggunaan saya sendiri) pada parut yang agak baru. i mean, after luka kering, boleh mula apply Mederma sampai kita puas hati. 

PLEASE take note ya, jangan apply Mederma pada parut yang masih belum kering. takut pedih karang korang terkinja-kinja pulak hoh! pastikan parut da betul-betul kering and then, apply Mederma setiap hari sebelum tidur oke. jangan lupa minum air putih banyak-banyak.

Bio Oil

 
yess, ini kegemaran saya. ntah da berapa botol beli hehe. okay, bagi uolls yang ada luka yang da wujud bertahun-tahun lamanya (kemain!!) saya suggest guna Bio Oil dengan penuh kesabaran ya. sebab Mederma memang tak sesuai untuk parut yang da lama wujud. tapi, Bio Oil ni kena rajin apply sebelum tido. kalau free, sambil menonton TV tu, apply Bio Oil pada luka, and keep urut-urut parut tu sambil menonton. kalau sejam movie tu korang tengok, sejam la korang urut parut tu dengan Bio Oil kan. hehe orang kata, sambil menyelam minum air.

Bio Oil memang lambat nak nampak kesan. tapi kalau hari-hari sapu and rajin urut parut tu dengan Bio Oil, in sha ALLAH, tak sampai sebulan parut da pudar. seriusly. itu result yang saya dapat. 

but, saya percaya, amalan minum air putih 8 gelas sehari memang gila sangat membantu. saya ni, Alhamdulillah, jenis yang suka minum air putih. Jadi hasilnya, almost a month, parut kecik-kecik hasil peninggalan jatuh bangun zaman 90-an dulu makin pudar da sekarang haha.

and, untuk result lebih cepat, apply Bio Oil ketika mandi. caranya, guna a few drop of Bio Oil bersama shower form or sabun mandi uols, then cuci la badan tu. fokuskan pada area yang ada stretch marks. in sha ALLAH, cara ni berhasil juga untuk dapat skin tone yang lebih sekata. biasanya, saya letak Bio Oil pada berus badan sekali dengan shower form.  sebab itu, saya da guna berbotol-botol Bio Oil hehe. 

well, ini adalah result saya. saya guna Bio Oil since end of 2011 sehingga sekarang. Alhamdulillah, memang berkesan. Mederma pun saya guna juga, tapi saya apply untuk parut jerawat je. But, pendapat saya, both product, Bio Oil or Mederma memang tidak akan berkesan kalau kita kurang minum air putih. so, latih diri and amalkan oke.

harap entry ni, menjawablah persoalan yang uols drop dalam ENTRY INI ya. again, thanks alot kepada semua yang sudi komen dalam entry tu. seriusly terharu.
  
and kalau nak tengok review produk lain, KLIK SINI.

oke da bai,

~wassalam~

 

Thursday, November 14, 2013

Sixplus Gourd Makeup Sponges

Dicatat oleh m i a di 10:51 PM 1 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua,

yeahh almost holiday. blufff! takde maknanya cuti huhu. 18 Nov which is this coming Monday ada interview kemasukan Form 1 students, Selasa and Rabu, kursus di sekolah, 24 Nov, duty warden jaga students SPM, 25 hingga 29 Nov, kursus Induksi di Langkawi, Kedah. fiuuhhh. then barulah bole bercuti alala.

ok enaf. hari ni nak share product lagi. comel and its pink haha.

  Sixplus Gourd Makeup Sponges



comes with 3 optional color
purple.baby blue.pink

 .mine. and its pink!

  Product Say
- No latex, so it won't cause allergic to your skin, suitable for any skin type.
- Can be used against waterproof makeup without dry feeling on your skin.
- Absorb water easily and fast.
- Can control the amount of make-up foundation easily; foundation application will look more natural. 

Material
 imported high polymer technology; with more flexible, smooth, durable surface - even if you use many times, it will not be flattened easily. 

Pro
 easy to use. yes, itu main point oke haha. pertama, sebab bentuk yang macam ada pinggang kat area tengah tu, so senang gile nak pegang. second, pointed area di bahagian atas sponge ni memudahkan kita untuk blend foundation, bb or cc cream pada bahagian yang susah nak capai such as hujung mata, area tear duct and bahagian sisi hidung. 

 pegang begini ya

well blended. sangat! biasanya saya apply foundation guna brush dulu, then baru blend guna this sponge and hasilnya memang puas hati. foundation nampak super blend and tahan lama juga (i've tried it for almost 8 hours) well, ini pengalaman pertama saya beli make up sponge yang jenis macam ni, so tak bole nak compare dengan brand yang lain. but this one is so cheap yet sangat gile berbaloii ohooii. jadi mengapa bayar lebih haha. so full marks untuk itu hehe.

Kontra
 buat masa ni, takde lagi. will update later after sesi mencuci pulak hehe.
Where to buy
 saya beli online. yess again haha. mudah and cepat. dengan harga RM23, klik aje.


 owner sangat humble. cepat reply message and barang sampai on time. puas hati sangat uolss. inbox cepat-cepat ya.

.result after use.

and kalau nak tengok review produk lain, KLIK SINI.

oke da bai,

~wassalam~

 
 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan