˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙: August 2010


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, August 31, 2010

--> KHAR the best!!

Dicatat oleh m i a di 8:45 PM 2 ulasan

Assalamualaikum



huwaa...tinggal seminggu je lagi kita dapat berpuasa..huhu..tahun depan ntah sempat lgi ke tak nak jumpe Ramadhan ni semula..kan?korang penah terfikir tak??adehh...mari sama-sama fikir oke..

bile raya kan, memang kite kene bagi duit raya ka??..jap nak tanye, adat bagi duit raya ni actually nye macam mane ek?ade yang cakap, da kawen, tak dapat da duit raya...ade jugak yang cakap, asal u masih belaja, mesti dapat duit raya, even u da kawen pon...(erkkk..aci ke macam tu ek)..hahahha..bagi kaum cina pulak..sape3 yang belom kawen, pasti akan dapat angpaw, walaupun umur da 37 tahun tapi still available..hahhaaa..bestnye kalu gitu ek...macam cik me'ah ni, bole lagi kot nak pegang duit raya..hokhokhokk...ade 3 alasan yang sangggattt kukuh..kot..hahahaa


1. cik me'ah masih belajar...hoh yeahh..
2. cik me'ah belum kawen...muhahahaha
3. cik me'ah belum kija...kerja la..kerjaaaa...hohoho...

bernas x???hahahahaa...kan..kan??jadi, sesiapa yang murah hati,hehehe...kecik tapak tangan, padang bola world cup, saya tadah kan..acehhh..(nampak sangat memaksa ekk..hahaha)

oke da me'ah..nak cite ape sebenarnye ni??hehe...ok3...saya sebenarnya rasa sangat bertuah dipilih untuk jadi penghuni di Kolej Harun Aminurrashid UPSI (KHAR)..heh..yosshh..sangat3 bertuah...bagi saya,KHAR antara kolej UPSI yang sangat aktiv..paling terbaekk laa..(ni pendapat me'ah oke..pada yang tak bersetuju, silakan...)..teringat mase mula3 jejak kaki ke khar, kami freshie kene isi borang kediaman..1st time isi, saya pilih Kolej Ungku Omar (KUO)..tapi ditakdir kan..memang muka KHAR kot, saya ditukarkan ke KHAR pulak..ehhee...

sebagai mantan Jawatankuasa Mahasiswa KHAR (JMK KHAR), saya tahu la banyak sikit tentang KHAR ni..bagi saya, pendapat saya sendiri oke...KHAR memang menonjol dari segi perancangan aktivitinya...semua aktviti yang dipilih seriusly gempakkkk gilee kentangg oke..saya dengan rakan JMK yang lain, sempat la jugak laksanakan beberapa aktiviti yang saya kira besar la jugak..antaranya, KHAT bersama duta palestin dan pecah rekod cipta jalur gemilang dengan tempurung kelapa..hehee..sangat best dan berbaloi-baloi..even bukan saya pengarah programnya, but still, terasa sangat happy dan legaa sangat bile semua aktiviti ni berjalan lancar dan happening gilee la...hehe

untuk hari kemerdekaan baru-baru ni..barisan JMK KHAR sekali lagi mencipta rekod dengan penghasilan logo 1 Malaysia menggunakan botol..huwaaa....memag gempakk laa..(sekali lagi gempakk oke..)hhhehee...best sangat bile malam ambang merdeka tu..budak3 palapes sama-sama join buat persembahan kawad, sketsa merdeka, sajak..last sekali masa count down merdeka...dinggg donggg...dushumm..dushumm...bungi api melimpah luah gitu..haha...seyes cantek sangat3...tapi maaf la ek..saya tak sempat nak snap pic bunga api tu..sebab me'ah xcited gile..haha...siap lompat3 lagi..(haipp...bhave urself mia)..hehe...

sambutan kemerdekaan di KHAR memang tak pernah menghampakan..ewaahh..
here ar some pic 4 uols...saksikannlaaaahhhhh...





me'ah dengan rakan JMK bersama Duta Palestin di Malaysia





jalur gemilang daripada tempurung kelapakk..





taraaaaaa....attempting for the biggest 'Jalur Gemilang' made from coconut shells
in the Malaysia Book Of Record 2008






the latest....logo 1 Malaysia made from bottles in the
Malaysia Book Of Record 2010






see, nampak kan botol3 tu..yeaahhh..Malaysiaku yang terchenta..
tahniah KHAR..




oke smua..hehehe....cukup untuk hari ni, lusa jumpe lagi oke..
tata uols..
sementara itu, sila jaga diri anda msing-masing oke..


~wassalam~

Monday, August 30, 2010

--> MERDEKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dicatat oleh m i a di 10:43 AM 3 ulasan
Assalamualaikum..

tanggal 31..
bulan lapan, lima puluh tujuh..
merdeka! merdeka!..
tetaplah merdeka!..
ia pasti, menjadi sejarah...

ewahhh..hehehe....selamat hari kemerdekaan semua..
wish u all da best untuk kemerdekaan ke 53 ni..
mari sama-sama merdekakan diri dalam segala hal oke..

hehe..ni ade sikit buah tangan untuk uols semua..hakhakhakkk..
betol3 made by hand ni oke..muhhaaa..plz jangan gelak..even huduh tahap cipan kelabu pon, korang tahan je gelak oke..hehehe...

ready?




lima...






empat...






tiga...






dua...






satu...






12.00 am..






DINGGGG...DONGGG...DINGGG...DONGGG...!!!!



taraaaa...!!..hepp...tahan gelak semua oke..ni me'ah pakai paint je tau..ehehe..SALAM MERDEKA uolss...


~masuk mood serius oke smua (T_T)~

sekarang ni strategi penjajahan bukan lagi dengan senjata dan bom tangan..huhu..ala..uols pon faham kot..ape3 pon, terpulang pada hati masing-masing..kalu pengaruh yang kite terima tu elok, belajar la..but kalu yang pelik3 tak penah dibuat dek org, better fikir-fikirkan...kita da besar dan pandai menilai kan..

apepun...me'ah sangat bersyukur dilahirkan di bumi Malaysia ni..huhu..yaya..sangat-sangat bersyukur...di sini lagi berganda-ganda harmoni dari negara-negara lain..macam yang ditunjukkan dalam Jejak Rasul TV3..tak sure jam berape..dekat nak sahur kot (huhuhu..time tu kt hotel buat tesis, mmg la bule tgk tv tgu sahur)..huhu..xtahu la macamane kalu kita letakkan diri dalam keadaan manusia lain yang hidup di negara yang kucar-kacir..nak pergi masjid untuk solat pun mati ditembak..bayangkan..even bukan salah mereka, dan bukan mereka mintak jadi macamtu, saya tetap rasa sangat takot dan buntu kalu ade di tempat mereka..huhuh..

jadi, mcmane teruk pon negara Malaysia ni, sy tetap terlalu bersyukur dilahirkan di bumi bertuah ni..(biasala, negara membangun..masalah dalaman tu mmg selalu wujud...ikot cara terbaik kita utk selesaikan..ye tak?)

so uols..mari sama-sama hargai apa yang kita ada, apa yang kita perolehi dan ape yang kita sedang miliki sekarang..siapa tahu ape yang akan jadi pada masa depan kan???hehehe...




❤ SAYA SAYANG MALAYSIA SAYA


till then..do take care ur own self oke..


~wassalam~

Saturday, August 28, 2010

Things in ur Tas Tangan

Dicatat oleh m i a di 9:12 AM 0 ulasan
Assalamualaikum..


hi uols..
huwaa...lagi bape hari je lagi nk raya kan..
mood raya da mula bergemerlapan da..
lagu raya di sana sini, bau kuih raya pon berlegar3 di udara..ewaahhh...
saya balik umah nanti, nak kene buat kuih raya..oh yeah3..
tahun ni, semua balik umah saya..kak long dan abg rafiqy, kak ina & abg haffiz..iman, dan adik3 lelaki saya..huwa..meriahhnye..theme baju raya tahun ni ialah kelabu..muhahaa...kalu saya, egat nak cari kelabu + pink3 sikit..hehe..semart kan...
(nak belikan untuk safwan baju melayu kelabu jugak ni..hohoho)


baikla anak3..entri kali ni, me'ah cam gatal3 sikit, nak usha tengok ape benda yang ada dalam handbag saya selama ni...huhu..selalu tak penah pikir pon ape yang dok beranak pinak kat dalam beg tu..tibe3 ja rasa nak share dengan uols semua..hehehe...meh3 kite tengok meh..




inilah handbag saya...hadiah dari safwan arif..



1st list ialah, kunci rumah dan pendrive.. in case nak sedut muvie or pic dari mane3 lappy kan..hehehhee



2nd thing ialah note book & pen..hehe...dalam tu ade list order tudung.. kot-kot la kan..tibe3 rase nak pegi amek stok, da ade list order..lagi satu, me'ah ni suke menulis..ape3 je pon bule tulis kan...



yosshh..losyen jangan lupe ye...saya senang gune baby losyen je.. even ramai cakap, baby losyen ni hanya seswai untuk baby je (nama pon baby losyen kan..) tapi, takpe kot..da lame gune, rase oke jugak, so gune la smpai sekarang..saya jugak gune losyen nivea untuk bahagian3 lain ye..ahaa!



oh my...ni la nyawa saya..hehe...susah betol kalu ni takde..rase macam sengal je..yaya, me'ah ni rabun jauh..but pakai spec hanya mase dalam clas & dalam wayang..hahaha..malam pon tak berape nak nampak..so ni la antara barang yang wajib ade dalam beg saya oke..




hehe...kipas ni saya beli mase di jogjakarta..sangat murah oke..kalu kira dengan duit malaysia..jadi berape sen je..30 sen kot..hehe..murah kan..kan3..selalu gune kipas ni masa panas3 tunggu bas..huhu..nampak macam gedik3 ek..haha..takpe..saya tak kesah pon ape orang nak kate..(^^,)



hehe...saya kira, ni pon macam antara benda yang perlu ada kot dalam handbag kite..alahai..saya pon wanita biase je macam anda3 semua..teheee!..saya gune ZA two-way foundation..eyeliner dari silkygirl..lipstip Royal Fuschia dari Avon dan Nivea Lip Care..haa...lagi satu ye..me'ah ni suke sangat pkai gincu kaler hijau kat atas tu..saya pnggil 'gincu haji' je..hahahaa...murah oke..5 hengget je..ohohohoho




see, cermin pon wajib ade...kertas minyak dari clean&clear pon harus ade ye mokcik3 sekalian...agak senang la if ade benda ni...(hhahaha..saya selalu sapu muke safwan dengan ketas ni...hikhikk..hohoho..)



haiii cik me'ah uii..ni pon kena ade jugak ke...hahaha..yup..opkos!..minyak cap kapak tu sangat perlu ye..macam ngade3 pulak kan..takpela, yang penting ade bile diperlukan, ye tak??



yosshh...ni mestila semua ada kan..my radioactive purse...sangat3 lame da gune...dekat 4 tahun kot...hehhee..masih elok..even nampak cam budak3...but i likee gitu!!



yeaahhh...last sekali, opkos..my handphone..juga sangat lame da gune..almost 3 years...hohoh...banyak kali jatuh, cume sekali masuk air..hahaha...tak penah tukar 'housing'..tak penah lagi masuk klinik handphone..(harap3 sampai ke sudah la ye..amin3..)



hhehee..selesai da menyelongkar ek..hahaha...banyak jugak harta benda saya dalam handbag ni kan..hehe..takpe...sebab semua ada gunenya...someone said to me.."lagi besar beg, lagi banyak barang akan hilang if kena ragut"..betol jugak kan...jadi, secara tuntas, seboleh-bolehnye..elakkan diri dari kena ragut oke...heeheh..

lastly...semua di atas adalah hak milik terpelihara saya ye...Cik Me'ah..


ye, ni saya..mia_jamiah..

tata semua..

~wassalam~

Friday, August 27, 2010

Kenape ALLAH temukan kita dengan orang yang salah

Dicatat oleh m i a di 8:01 AM 3 ulasan
Assalamualaikum..


Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak kesampaian bersama insan yg bernama kekasih, apatah lagi lepas menyulam kasih bertahun lamanya... tapi, itulah juga petanda terbaik untuk diri kita dan kehidupan kita pada masa akan datang...ingat ye semua..setiap kejadian ada hikmahnya..

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, dan IKHLAS khas UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

jadi, kepada sahabat-sahabat yg kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.
Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada ianya masih menjadi milik kita atau tak. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..
PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

❤ trust me..ALLAH knows da best ❤

~wassalam~

Sunday, August 22, 2010

My project paper...

Dicatat oleh m i a di 9:36 PM 0 ulasan
Assalamualaikum..

hai uols..
hehehe..semalam pegi amek stok untuk jualan tudung
(me'ah buat jualan online hanya di laman muka buku ja
lihat sini ye kalu berminat..Ichino's Collection

mase pegi toilet lepas berbuka...tibe2...tlupppppp!.handphone jatuh kat mangkok tandas tu...hahahahhaaa...naseb la bersih (tak tahu suci ke tak)hahah...saya punye la kelam kabut..mula3 cam terpaku terkedu bile tengok hp tu berenang3 kat dalam air...bile tersedar, cepat3 angkat, tapi hp da miung da time tu...kuar lampu biru kelip-kelip..
nak tahu ape me'ah buat lepas tu...hakhakk..seyes bengong gile..
saya bilas lagi hp tu dengan air paip, konon3 nak kasi bersih la..jatoh lubang jamban tu!(maaf ye...bahasa mudah faham kot)...ehehee....kemain nak kasi bersih..lagi la mengong hp tu..

since it was my 1st time xperience...so tak tahu nak buat ape...keluar toilet, saya terdiam je...sebab pening gile kot...safwan perasan, tapi dear just cakap

"jap3, saya ada rasa smething"

tapi cik me'ah kan sengal...huhu..ckp takde ape-ape..padahal...huhu...at last, saya bagitau jugak...ingat safwan nk marah saya..but, sweet je..safwan ckp, bila hp da kering, dia akan back to normal..hehe..sampai umah..hp betol3 da sihat..
ohhh yeaaahhh..ehhehe...buat penat je berduka cita kan...

ok3, back to da title ek..
i'll be gone for the whole week oke..nak berjalan buat kajian for my tesis (yee....me'ah da sem akhir oke)..hehee...kena buat kajian lapangan di seluruh perak...10 daerah..huhu..letihlah..duit pon banyak keluar..huhuhu..so mungkin tak dapat nak update belog selama semingu oke (elehh...a week je cik me'ah uii..hepp..) jadi, jumpe lagi nanti oke..nanti saya share story sepanjang honeymoon dengan my tesis oke semua....sementara tu, uols..plz take care of ur own self oke...(haiii...berape banyak 'oke' la mia uiiii)...hehehe

salam ramadhan semua..
adioss amigoss...

wassalam

Thursday, August 19, 2010

Men vs Women : The Differences (last)

Dicatat oleh m i a di 12:04 AM 0 ulasan
Assalamualaikum..

hi uols..

sihat hari ni?
cik me'ah macam biasa je..cume rasa sengal bengal ja sikit..
korang pernah kena geget dengan ulat gonggok tak?yaya...ulat yang panjanggg kaki ada banyak tu..kalu kecik, kaler itam, kalu yang pakej besar..warna merah..(eii..geli laa..)..huhuhu..hari tu, saya kena geget dengan beliau tau..huhuh..bisa nyee..sekarang da tinggal parut je...tak ke klinik pon..just sapu gamat ja..tak sangka pulak encik gonggok ni reti geget orang jugak ye..tak penah dengar pulak kes macamni..kalu ada yang berpengalaman, bole la share macamane cara nak kasi obat oke..teheee!



today, saya nak sambung tentang beza kaum adam dan kaum hawa ni..
hehehe..seronok sungguh la dapat info macam ni kan..saya ni jenis suka merepek3 sikit..hehhee..dalam entry part 1 sebelum ni kan saya ada cerita tentang beza mata, kulit, rasa hati dan cara teguran bagi lelaki dan wanita..lagi perbezaan antara lelaki dan wanita yang diciptakan oleh Allah SWT ialah CARA BERCAKAP...see, pon berbeza jugak ye...

orang lelaki dikatakan lebih banyak berfikir dan kurang bercakap (ini tidak termasuk bagi lelaki yang kurang normal oke...hehe)..lelaki lebih suka berfikir...berfikir...berfikir...dan rumusan dari fikiran tu la yang akan keluar kat mulut dia..dats y la kita dapat perati kan..banyak kaum lelaki ni dikategorikan sebagai 'encik kurang rambut' (ehemm..beralas sikit ye)..
sebab banyak sangat berfikir kan...dahi lelaki akan jadi besar terussss sampai ke tengkuk die..hahaha (rambut bagi laluan kot)..luas dahi tu kemain lagi...kan dahi yang luas melambangkan orang yang banyak berfikir..ahahh!

jangan tak tahu ye..suami yang jenis begini (yang berdahi luas kemainn) juga dikategorikan sebagai lelaki yang lembut, pengasih, penyayang dan romantikussss...so mokcik3 semua, mari kita cari 'encik adam' kita yang berdahi luas sampai ke tengkuk ye...muahhahaha...

orang perempuan pulak, lain ceritanya..perempuan dikatakan banyaakkkk bercakap..(safwan arif, me'ah byk cakp ka??? T_T)..perempuan ni, selalu asek bercakap je..jumpe ibu, cakap...jumpa sepupu, cakap...jumpa geng satu kapla dia..lagii la bercakapppp je..
yang peliknya kita ni...bercakapp..cakapp..cakapp bukan maen lagi, tapi at last, tanya kita balik.."eh, i cakap ape tadi ek??" (macam nak kene sepak kan??)

selain tu, orang lelaki ni jenis simple minded..main blasah ja..asal bule orang kata..(bukan semua gitu ye pokcik3..)..yang uniknya kaum lelaki ni...mereka sangat jarang, or lebih tepat, susah nak mntak bantuan dari orang lain..(erkk..ego kot)..kalu ada masalah, lelaki lebih gemar nak cari solution sendiri..BUT..ni ladies kena take note sket ye..kalu lelaki mula bercerita tentang masalahnya pada kita, itu bermakna beliau benar-benar perlukan kita..perlukan bantuan kita..(statment ni bukan untuk lelaki yang suka amek kesempatan, kita tahu menilai, kan cik- cik hawa??)

wanita pula dijadikan sebagai insan yang teliti, bernilai estetika (taraa..uniknya wanita)..mereka gemarkan kecantikan, kebersihan...sebagai contoh, hiasan bunga di atas meja..dari kacamata kaum lelaki, bunga tu macam menyibok je atas meja, ruang meja akan jadi lebih terhad..dan mana la tahu ada habuk ke kat bunga tu, bole dapat penyakit lagi..(dari kacamata lelaki ye)..berbeza dari pemikiran wanita. it's nice wat letak bunga atas meja, cantik..orang akan suka dok kat meja tu, masa makan pun akan jadi lagi seronok..semua happy..kan..kan3...see..bezanya lelaki dan wanita..tapi perbezaan ni akan bentuk persamaan yang sangat indah tau..

telitinya wanita, sampai menjadikan sesuatu perkara yang simple menjadi complicated..hehehe...contohnya, nak pegi dinner...buka la closet baju dia..dalam tu adalah lebih kurang 5000 pasang baju..(hahaha..perumpamaan yang melampau ek)..sambil pndang kat hubby dia.."youu...i takde baju la nak pakai" (tettt!!) mesti macam nak terkeluaq biji mata sang suami tu bile wife dia tanye gitu, sedangkan depan mata, makk aiii.....hahahaa..rupanya, mak incik tu mencari baju yang nak di'matching' kan dengan kasut Gucci kaler biru turquoise yang baru dibeli tadi...hahaa..comel je kan..tapi bukan semua wanita begitu ye...ni saya bercerita secara umum ja, oke??

dr F jugak ade bagi tips macamane nak jaga hubungan..
perempuan dikatakan boleh merosakkan sesuatu hubungan kalau terlalu mengejar pasangannya, maksudnye, terlalu mengongkong kot..huhu..bila lelaki perlukan masa untuk alone sekejap..let he be..mugkin dia memang perlukan masa tu kot..jadi tak perlula kita nak call 88 kali untuk tanya macam3..(buikkksss)..em..mugkin betol pendapat yang diberikan..tapi, mugkin jugak kurang tepat kan...pada saya, kepercayaan tu yang paling utama...tapi sekali kepercayaan tu dimusnahkan..huhu...susahla nak pupuk balik..mugkin amek masa kot..

last sekali..(saya paling suka yang ni..muhahaha)..kita jangan terlalu berusaha untuk mengenali sang lelaki 100% dalam masa yang singkat..lelaki akan rasa rimas dan tertekan bila girl dia cuba untuk cungkil rahsia peribadinya secara menyeluruh..dr F kata, lelaki mampu mengenali 30 hingga 40 peratus mengenai pasangannya dalam masa yang singkat..tapi..muahaha, indahnya ciptaan Tuhan...wanita berupaya mengenali hati budi pasangannya sehingga 70 hingga 80 peratus hanya dalam masa seminggu!! (hehee...see, u shud bangga tau jadi wanita)

so ladies, tak perlulah kita cuba nak mengenali pasangan kita beria-ria..take ur time baby....yang lagi 30 % tu..jadikan ia sebagai tarikan untuk kita lebih mendalami lelaki yang kita cintai..rupanya, bila kita dapat cari persamaan dengan pasangan kita, kita akan berjaya menawan hati pasangan kita dengan sepenuhnya..

hebatnya Allah SWT menciptakan lelaki dan wanita berfikir dengan cara yang berbeza..kita just tinggal berusaha untuk mencari perbezaan tu dengan cara tersendri...supaya kita dapat titik pertemuan antara hati kita dan hati dia...percayalahh..(huwaa...gituu!)



semoga kite semua bahagia ye..amin3..

oraitt..jumpe lagi uols..
tataaassss...
muahhh..

wassalam..

Tuesday, August 17, 2010

Men vs Women : The Differences (Vol 1)

Dicatat oleh m i a di 3:45 PM 2 ulasan
Assalamualaikum

salam 8 ramadhan semua...
alahaii..kojap ja da seminggu puasa kan..
macam tak rase je da 7 hari puasa..huhuh....

semalam berbuka dengan my Safwan Arif..ohh yeaahh..ehhee..banyak gile makan kot...nasi+ ayam percik..murtabak daging (sedap gile..2 hinggit je tau)..roti pokcik john...dan rojak apetah..selam pulak dengan air teh bunga...burrkkk..(muhahhaa..)..kenyang tersangat3 oke!

kalu ikotkan hati, banyak lagi nak makan..rammmbang mata..banyak sangat3 makanan bulan puasa ni..nafsu..nafsu...hahaha...kat melaka lagi banyak juadah kot..murah3 pulak tu..haisshh...tak sabar tuggu jemaat ni...
(hoh yeah!hoh yeah!)

hari tu kan...mase me'ah buhsan3 dok dalam blik
(sem ni clas 2 ketol je..banyak melepak dalam blik ja ^_^)..
adalah tertengok video ceramah Dr Marshitah vs Dr Fadzilah Kamsah dalam forum Petua Mendapat Pasangan (rasa teruja tak ?teheeee....)

hahaa...gile kelaka la forum tu..
dari encik moderator sampai la dato penceramah..
memang sempoi abes...ahha..forum ni berbincang tentang rahsia kita nak dapat pasangan yang ideal dengan kite...(me'ah da jmpe da..ahakss!)

part yang paling saya suka kan..ceramah dr Fadzilah..sangat3 rasional..realistik..fantastik..terbaektikk!
sebelum kite nak tahu petua dapat psangan terbaek untuk kite, dr fadzilah (dr.F) ada jelaskan tentang perbezaan kaum lelaki dan kaum wanita...(mula rasa teruja gile ni)
rupenye kan..banyak juga beza lelaki dengan wanita ni ye...
uniknya ciptaan Tuhan..

tapi..isu yang cik me'ah nak share ni, sekadar suka3 oke..not to discriminate mana-mana pihak ye..saya suka lelaki..dan saya tak kata saya tak suka perempuan..sebab saya jugak wanita seperti anda...
(acehh..ayat iklan mobil da kuar daa)


lelaki vs wanita


secara biologinya pon kita bule nampak perbezaan lelaki dengan wanita..1st kali tentang KULIT..hehee...dr F kata, lelaki ni dijadikan dengan kulit yang tebal daripada wanita..(sebab tu lelaki kadang3 tak tahu malu..muhahahhaha..hahahha...hihihi..jokes oke!)..
wanita diciptakan Tuhan dengan kulit yang lebih nipis..dats y if kita perasan la kan..banyak sangat la produk kesihatan & penjagaan yang diikhaskan untuk wanita kan..sebab kita perlu jaga kulit kite lebih sikit dari orang lelaki..(kerana dirimu begitu berharga..auuuuww!)

2nd, MATA...aduhaii..rupanya, mata pon ada beza ye untuk lelaki dan wanita...menurut kajian...(aceh..da kuar mood seyes ni oke...ehem3)..mata kaum lelaki hanya bule nampak sekitar 60 darjah je (hoh..yeke??)..mata wanita pulak diciptakan untuk melihat keluasan sebanyak 120 darjah..(uuuuhhhhh..yeahh...hebat3...)
psstt...sebab tu, kalu orang perempuan menjelingg..hammboihh, sampai yang kat belakang3 dia pon bule nampakk..(percaya kan..kan3...)

lelaki pula dikatakan kurang menjeling (¬_¬)..hemmm..mula nak jeles ni..hahaha...contoh terbaek..Rasulullah SAW sendiri..Baginda h tak penah menjeling tau..kalu nak tengkk orang or bertegur sapa, Baginda akan pusingkan da whole body menghadap sahabat yang diajak berbual tu..comel kan??teheee!

selain tu, mata lelaki jugak diciptakan sebagai mata pemburu (sesswaii sangat)
mata wanita pula sebagai mata yang neutral..yang melihat ketelitian..untuk jadi pengasuh...pendidik..(muka bangga..muhahah!)

haaa...mata lelaki kan mata pemburu....seswai untuk lihat yang jauhh je...bertenaga untuk pandang yang nunn jauh di depan...dats y...(ehem3..take note oke yang ni)..orang lelaki..if kita suruh cari benda depan mata pon tak nampak3..hahaa...so mokcik3 semua..kalu pokcik3 tu tak jumpa ketip kuku yang kite suruh cari kat sebelah cawan kopi depan beliau tu..jangsn la marah ye...senyumm je ..(tapi dalam hati kata..eeeeeeeeeeiii..tak nmpak ke nii..niii....sambil tunjukkan ketip kuku tu depan mata beliau..hakhak..haipp..agak kurang sopan oke...!)

lagi satu...sebab mata lelaki kan mata yang bole nampak yang kat depan sana..temasuk depan umah..(ehem!)...jadi kakak3 jangan marah ye kalu suami tersayang dan terchenta kita ternampak isteri jiran depan umah..atau makwe kat kdai moto sebelah umah ke...
sebab lelaki kan berpandangan JAUHHHHHHHH la sangat...(T______T)
kita senyum je..tapi lepas tu..haaa..sendiri mau ingat la kan..(muhahaha..kuasa veto!)

oke...enough bab biologi or fizikal...now masuk bab personaliti plak..
(huwaaa..xcited ni...)

secara umumnya, wanita diciptakan untuk mudah membaca segala gerak dan rasa hati kaum lelaki...dengan hanya melihat gelagat dan tingkah seorang lelaki, wanita da bule tahu hati budinya...menarik kan..(suka3!)

tapi..malang sangat3, sebab kebanyakan wanita tak gunakan kehebatan ni..kita masih nak gunakan emosi untuk menilai sesuatu tindakan..
(i hav to admit dis..heheh..sebab me'ah pon kadang3 macam tu..hehehe..)

lelaki pulak lebih kepada berfikiran logik..rasional..lelaki kurang buat penilaian menggunakan emosi..sebab tu my dear reader..lelaki kadang3 kita nampak macam takde perasaan je...konon3 kita nak tengok wayang..tapi, perempuan kan..nak la kene ngade3 sikit..(ahaaa!)
bila boy tanye, nak tengok wayang tak?..girl jawab..tak nak..tapi kalu u nak, i ikot je..(cover la kan...pemalu3 sikit, padahal nak aje!) boy tadi yang berfikiran logik dan rasionalnye...pon menjawab...orait.if u tak nak, takpela..save duit i..(dush3..macam nak kene sepak kan?????)

selain tu...bagi kaum wanita..teguran secara direct bole diterima dengan hati yang terbuka.. tapi biarlah kene dengan cara teguran oke..tak perlu kasar..but tegas..(auuww..i like gitu!)
but untuk kaum adam...sangat tidak bole terima teguran secara direct
(huu..me'ah tak kata oke..kajian yang kata)..

lelaki akan rasa sangat lain kalu kita cakap direct 'TAK SUKA' pada benda2 yang beliau suka..means macam totally menyanggah kesukaanya la..
so ladies...kalu uols nak tegur hubby uols..kita perlu guna cara beralas..
kalu kita tak brape berkenan tentang certain thing about our beloved..tegur la dengan cara yang lembut oke..nescaya beliau akan jatuh cinta pada kita untuk kali yang ke-587 (teettttt!!)

contohnya..macam safwan saya kan..suka sangat3 maen DOTA aka Dunia Orang Takde Awek kunun! (T_T)..perkataan 'konon' tu saya yang tambah..ahaa...tu pon cara tguran yang baek ye mokcik3 sekalian...biasalah orang lelaki kalu da berDOTA..makan 1 minit...maennye..48 jam straight tanpa henti!!!!!
hahahaa...safwan arif gitu la..da dia suka kan..saya melayan je..

no need to be " i benci la u macam ni..i tak suka u macam ni tau...faham tak?!..
I TAK SUKE oke! senang3 u kawen je la dengan lappy u tu..huhhh!!" hammboiihh mokcikk..kemain lagi..kang beliau kawen betoi3 kang..menanges kot!

hahaha...macam me'ah ni..saya mintak safwan ajar saya ber DOTA jugak..sebab nanti saya bule maen berjam3 macam dia..hahaa...nanti dia faham kot apa saya rasa..hehee..see..ku rasa apa yang dikau rasa..alalalala....ayat yang selalu saya pegang..wat u give, u'll get back...safwan saya da faham da if saya guna ayat tu..sampai dia pon kadang3 kenakan saya guna ayat tu tau..(buiikksss)

oke3 da..cukup untuk hari ni oke...nanti me'ah update untuk volume 2 pulak ye..
hehehee...best tau isu ni kalu untuk dikongsi..
biar sama3 faham..biar same3 rasa...saya suka macam tu..
yang baik, kite terima oke..yang tak baik tu, sama-sama amek pengajaran..

ada sebab kenapa Tuhan jadikan kita berpasangan..
untuk saling melengkapi..jadi, mari sama3 cari perbezaan antara kita dan pasangan.. supaya dapat bentukkan persamaan..baru hidup aman dan bahagia..
amin3..

till then..tgu volume 2 untuk isu ni oke..
love u ols..

wassalam..


Monday, August 16, 2010

Makan besau!

Dicatat oleh m i a di 12:02 AM 0 ulasan
Assalamualaikum

huwaaaaa...tajuk entri xbule blah kan..kan3...hhehee

kejap je da 6 Ramadhan..huhu..cepat sangat masa berlalu skrg ni..
betol la kan org ckp...makin lama hidup..makin kita rasa yang masa ni cpt je berjalan..sedar3 je esk da nak raya...tettt!(egat raya je me'ah kann..oohh yeaahh)

smlm saya berbuka dgn bdak3 rumah semester lepas..hehhee
dorg ni smua muda mudi dari saya...kanak-kanak rebina kan...T_T <--jeles3.. roomate saya namanya cik siti aisyah hassim..sgt cool oke..hahaha..melayan je kak me'ah ni kalu dtg sengal die..hehe..housemate yg lain..aida..ika..su & ati (paling kecik skali..hehee) rasenye...bdak3 ni la housemate sy yg paling best sepanjang sy kt UPSI..hehee..satu kepala...byk gak activity kitorg buat sem lepas...berkayakk.. jogging...g pasar mlm...g beli & belahh..huwaaa...rinduunye laa haii... mase jumpe smlm..amboiii..kemain kepoh mokcik3 ni...hahahaa...smua nk brcerita..potpetpotpet..hahaaha..rindu kot..lama xdating tau..muhahah kalu dulu, mase dok satu rumah..kami share everythin oke..hahaa..kalu dok kt meja makan..bukan je dok mngunyah..hehe..bergossiping lagi...lame woo dok atas kosi...ahhahaa..rase cam tak abes3 bercerita..even hari3 jumpe..ari3 bckp...tp..rasa cam byk je cite nk kongsi..hehehe..sbb kami satu geng..minat sama..perangai sama..jadi tu yg borak xsudah3..hhahahaa kadang-kadang...nanges same3..tgk muvie sama3..hakhakkk..penah tgk cite muvie 'puaka nyiang rapik' (btol ke me'ah eja ni?) kt bilik sy..tutup lampu pulak tu..hahaha..masing3 pgg bantal..muhahah...paling over...kak me'ah la..huhuhu....over..over..menjerit kemain..pdahal xde ape pon...(T_T) smlm brkumpul jam 6.30pm...tgu sorg..sorg xsampai3..bile smua da ada..huwaaa....bagai nk rak..smua3 nk bcakap..(temasuk cik me'ah..hhahah) xtahu sape ckp, sape dgr... lepas da jumpe tempat mkn...boraaakkk lagiii....tutt..tuutt..pott..pett...seyes korgg...mmg kami byk bcakp smlm...adoihh la haii..xabes3 kot..hehehe.. smentara tgu order sampai..jengg..jengg..ape lagi...snap pic byk3..muhahah.. pon berebot3 jgk..hahahaha..bdak3..bdak3... padahal puasa ni...sampai abg kedai tu tgur kitorg..

"haipp..korg ni mcm xpuasa je"


ahakks...saya & siti buat muke buduh je..haha..hepp...kami puasa laa...puasa oke!.lalalalaa... bila makanan da smpai...tibe3 smua diam...btol3 DIAM oke... jap3..nak pk sbb ape..

1. sebab masing3 terkedu tgk lauk dpn mata (puasa kottt..hhahaha)
2. masing3 cuba menahan nafsu tgk laukk dpn mata..
3. baru sedar perot berbunyi dari tadi..muhahahaa

ha..pilih3 mane satu...sy diam sbb tgk lauk tu sket sgt..hahahaa..(pulaakk!).. aida pon ckp gitu...tp rasanya ckup kot.. tbe3, safwan arif call...ting tongggg!..hahahaa...

"me'ah mkn ape"

"smua lauk ada..ayam paprik..ayam msak merah, syur cmpur..tlur dadar 3 oke!, kailan ikan masin & tomyam sea food..pastu ika tambah lauk lagi...sup ayam & kerabu mangga..muuhahahahaa"

huwaaaa..tersedak3 pokcik tuu...safwan ckp.."ni laki ke perempuan yg mkn ni" hakkhakkkk....kami lapar oke pokcikk...kami da abes tenaga da...guna tenaga yg berlebihan di rongga mulut..teeheee!

yg paling best kan..masa mkn... semua sepi seribu bahasa..hahahahahaa...lawakk la hai.. tadi kemain..bagai nk runtuh kedai tu..suara kami je... masa mkn..aduuhhh..btol3 mnikmatii..hehehe..

comel3 bdak3 ni tau..

saya dan siti...hehehe..comel kan3...


aida, su & ika..comel3...saya suke mereka...


ati, siti & kak me'ah...ohh yeahhh!


lauk pon sampaii..taraaaa...


air asam & sambal belacan wajin oke..
byk gile ati amek..hahkhahkk



see...ni yg i cakap smua diam mmbisu tu...
pandang lauk dgn muke tension..grrrrreeeeehhhh!


ehhehee....ape3 pun...korg mmg happening laa..siti, ati, ika su & aida..
rindu sgt nk borak mcm dolu-dolu..
korg mmg terbaek dlm hidup kak me'ah oke...

panjang umo, kite dating lg ek..
hehehee..love u all so very much..muahh!!

'pengalaman mengajar saya lebih menghargai mereka yg saya sayang'

thanks uols yg sudi membaca (^^,)
i lap u too jgk...hehehe

till then..

~wassalam~


Thursday, August 12, 2010

Salam Ramadhan..

Dicatat oleh m i a di 2:14 AM 0 ulasan
Assalamualaikum..



salam ramadhan uols..

see...da masuk ramadhan balik kan..adoihhyaii..kejap je kan3..hhehhee..uols puasa ke tak harini??hehhhhh...
(T_T me'ah cakap orang..macam dia puase..haiisshhh)
..ahhahaa..tahun ni 1st time puasa dengan safwan..da 1st sahur dengan dia da..muhahahha..(me'ah, 1st sahur pon nak egat kan..mestila..hehe)

yeahh...minggu depan mungkin saya balik melaka..sape nak berbuka sesama??nak??saya call ibu sebelum berbuka tadi..huwaa..ibu masak lauk asam pedas..mengancammlaa haii..orang kata, bulan puasa ni seswai kalu nak berdiet, betol ka ea??huhuhu...me'ah nak try diet jugak ni..tapi tadi sahur kemain banyak lagi nasi...hahahaa...

takpe ke kalu kita tak bersahur ea?orang kata sahur tu membezakan puasa umat islam dengan puasa agama lain..betoi ka?..teregat masa zaman kanak-kanak kan...masa muda mudi, kakak3 masih anak dara..kami kemain liat nak bangun sahur tau..lagi-lagi kak ngah saya..(sekarang da jadi hot mummy oke)
puas la hai mengejut dia..last3..hampehh..tak bangunnye laa...hehhe..kak long pulak..selalu bangun minum air masak je...hehe..see, cara diet yang bagus oke...(syuhh..patot bdan die slurrpp3..ahah)

adik3 lagilaa liat nak bangun...kalu ikot cara kak me'ah ni kan..hahaha...saya basahkan tangan dengan air..(siap buat tangan bentok mangkuk lagi)..haha..pastu, bilas muka adik3..huwaa..gituu..hamekk ko..terkujat3 bangkit tido..hahhahaa..

adehh..rindunya nak sahur & berbuka sama tau...hehehe...
setakat ni kan...saya belum penah berbuka dengan kawan-kawan sekolah dulu lepas abes jadi budak3 dulu (konon sekarang da matang la..hoho)..hehee...insyaALLAH, tahun ni harap3 dapat la berbuka sama oke3...heheh..masa zaman sekolah dulu, hehehe...kalu sahur, mesti dengar suara pokcik Leman (dia da meninggal da..innalillah..) menjerit3 tau gune interkom asrama...macam ni bunyi die..

bangguunn...banngunn...sahurrrr...
bannguuunn...eeiiiiiiiii...bannngunnn sahurrr...
eiiiii.......

hahahahaa..lebih kurang gitu la..haipp..betol-betol ni tau..bukan maen3..memang ade bunyi 'eeiiii' tu oke..hahahaa..pastu berposak3 la budak3 ni bangun sebab pokcik takkan benti menjerit selagi bdak3 tak banguun..hahaha

haii laa..rinduunya zaman bdak3...dengan keluarga..dengan kawan3..ehhehe..tapi, bila da besar ni...semua da ada haluan sendiri kan..tapi keluarga saya masih macam dulu..liat bangun kemain lagii...adik3 akak..tungu korang ea...akak balik next week..liat nak bangun...siapla..hahahahaa..air mangkuk tangan (bukan mangkok tandas oke...haipp) akan ku bilaskan ke muka kalian..muhahahaha

muHAHAHahahaha..

MUHAHAHAHHAHAhhaha..

MUHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHH!!!!

ehem3..wassalam..

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan