˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙: April 2011


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Saturday, April 30, 2011

Restoran Murni, SS2 Petaling Jaya

Dicatat oleh m i a di 10:40 PM 4 ulasan
Assalamualaikum..

oraitt..malam-malam ni, tengok konsert AF..perut lapar pulak..hhehe..ok fine..tak kesah la korang nak cakap Akademik Fantasia tu da ketinggalan zaman ke hape..ai suka yuuu..hehee..so, perut lapar, saya bedal sayur campur lauk tengahari tadi..hahaha

eh, da kelaut pulopp..acely saya nak share pendapat saya masa makan kat Murni SS2..ai tell yu..kalau korang berkesempatan pegi, korang tengok la susunan kerusi die kemainnnnn panjang gile..serius okeyy..elok aje tersusun kat depan sepanjang kedai-kedai kat situ *lantak la bahasa tunggang langgang*

punyalah ramai orang..macam tak cukup tangan pekerja kat sane saya tengok tau..bagi saya, makanan kat sana standard kot harganya..ape yang special kat sane ialah air Pink Panther die..perrgghhhh..memang awesomee okeyy..macamane nak cakap ya..saya rase air tu air jambu batu..tapi ada rasa laici..pastu rasa tembikai sikit..hehe..kalau korang pergi sane..mesti cuba air ni tau..

oke sudah..lets picture do the talking..


ini la air Pink Panther tu, harganya RM 5...seyes sedap..

see, ade laici..pastu kat bawah tu ada tembikai..eheh..macam-macam ada..

ini menu yang saya makan..Special Chicken Chop RM13..ada keropok lagi..

menu pokcik dan mokcik..ahahhaaa

huwaaa giteww..Restoran Murni ni memang saya suggest kat uols oke..kalau pergi, share la pendapat kat sini pulak ya..restoran ni kat SS2, Petaling Jaya...psstt..cume yang tak bestnye, kedai tu macam takde lanskap langsung..hahaha..simple tapi makan memang kaw..

cuba la ye..oke da bai..

~wassalam~



Review : Bioglo ClearPore - Deep Cleansing Mask

Dicatat oleh m i a di 6:09 PM 6 ulasan
Assalamualaikum..

selamat petang semua..

saya kat Melaka sekarang ni..al maklum.Isnin kan cuti..but sedihnya iman balik Johor..oh takpe..iman balik esok..so masih sempat beramas mesra dengan budak kecit tu..hohoho..

seyesly, lepas terbakar Rabu lepas, muka jadi hitam berkilat yu..hehhe..pastu sekarang da macam mengelupas sikit..alhamdulillah..harap cepatlah kembali ke sedia kala..caitt..baget hot sangat letteww kan..grrr..

oh yeah..saya da beli da peeling mask Bioglo dari Cosway tu..baru guna sekali jep..so far..oke kot..lepas pakai tu, muka jadi lembut gile..cuma saket sikit mase nak tanggalkan mask tu..hehee..lepas tanggalkan mask, korang cuci muka, dan terus pakai toner kat muka tau..sebab takut liang roma tak tutup lagi..jadi 7 keturunan bakteria dikuatiri bermaharajalela pulak nanti..huhu..


Harga terkini RM 28.00


Tips Penggunaan Bioglo ClearPore

mengikut cadangan, seeloknya guna mask ni 2 kali seminggu or sekali seminggu pon oke kot..sebab kalau guna terlalu kerap, takot kulit jadi kering..tapi kan..saya tak tahu la korang yang da penah guna produk ni dapat hasil macamane ya..but pada saya pulak, mask ni macam tak berapa berkesan pada bintik hitam kat hidung..lepas tanggal mask tu, saya perlu guna pulak Biore Pore Pack untuk keluarkannya kasi licin..huhu..but its okey..1st taim guna kot..hehhe *cover der..coverr balik*


Biore Pore Pack

yang pasti, lepas guna, kulit muka memang jadi licin gileww laa..hehe..itu tak tipu ya..korang try laa..RM 28 tu bole tahan 2, 3 bulan jugak la..kalau guna seminggu sekali ya..hehe..

all da best uols..oke da bai..

~wassalam~



Thursday, April 28, 2011

Nenek kena ragut, syukur takde ape-ape yang buruk.

Dicatat oleh m i a di 9:04 PM 14 ulasan
Assalamualaikum..

selamat petang semua..

alhamdulillah..doa saya termakbul..ohh yeahh...pasukan pengakap lelaki berjaya dapat tempat ke 3..acecehh..kemain suka ai tell yu...abes perbarisan, semua pakat bergambar..da tu..havoc macam dapat 1st price okeyy..ahahahhaa...over pulak..weekend ni saya upload gambar ek..bukan senang nak tengok gambar cik me'ah dengan budak-budak kan..ahhaha..*baget DIVA la tu kan..caiitt!*

oke, tinggal dulu pasal pengakap..tadi ibu call, suara macam nak menangis pon ada jugak bila dengar suara saya..huhu..ibu bagitau yang nenek kena ragut kat dalam rumah..aduhaii.. memang terkejut gile saya..patutlah ibu laen macam aje..

nenek duduk kat kosi depan pintu umah..pintu pagar terbuka..but jauh la jugak dari pintu umah tu..saya pon pelik camane peragut durjana takde akal hati busuk otak udang tu bole ragut nenek saya yang comel itu..rupanya, die purak-purak nak pinjam spanar, WATERPARKK!!..kan da cakap nenek saya seorang yang comel gile dan baik hati..aduhaii..ibu cakap, peragut tu acu pisau kat leher nenek..huhu tak bole bayang keadaan nenek saya masa tu..atok pulak kat dapur berkemban sambil kait lidi penyapu..kahkahkahkaa..agak lawak la kat situ kan..kihkihkihh *gelak mintak sepak*

letak call ibu, cepat-cepat saya call nenek kat kampung..atok yang angkat..suara lemah aje..atok bagitau nenek keluar berjalan..HAPEKEHHH?? terangkat kening kanan saya..hahhaa..nenek berjalan umah member kamcing die..nak mengadu la tuh kan..auww..adoihh..gelak besar saya bila atok cakap gitew..hehehe..sabar je laa..sekarang mesti korang percaya nenek saya comel gile kan..kan..hehe


ni nenek saya yang comel tu..see..hahaha..comel gile kan..*sambil jeling budak pakai shawl merah hitam tu.kehkehkeh*


bila fikir balik..bahaya sekarang bukan setakat kat luar rumah, ye tak?? dalam rumah pon bole jadi macam-macam..budak-budak jahanam ni selalu aim orang tua-tua je..grrrr...nasihat saya, elakkan pakai banyak sangat barang kemas tu..zaman sekarang ni, tak perlu kot kalau nak tunjuk sangat harta pusaka bagai tu..nyawa lagi penting okeyy..tolong ya ingatkan ibu-ibu, nenek-nenek, dan mokcik-mokcik korang tu..amek iktibar setiap kejadian yang berlaku nowadays..

jaga diri okey semua..

~wassalam~



Tuesday, April 26, 2011

Gambar Terbaru Miss Malaya

Dicatat oleh m i a di 5:40 PM 6 ulasan
Assalamualaikum..

selamat petang semua..

2, 3 hari ni saya jadi jurulatih untuk kawad kaki pengakap..hahaha..tak pasal-pasal jadi bidan terjun da saya ni..esok budak-budak ni nak lawan da kat SMK Ampang Pecah..semoga mereka ni dapat buat yang terbaek la ye..berkobar-kobar saya create gaya kawad formasi untuk diorang ni tau..hakhakhaka..lebih cikgi dari muridnya kan..sabar je lah..

ehem..acely kan..saya berazam nak budak-budak ni dapat tempat dalam pertandingan esok tau..at least pon kan..tempat ke 3 laa..hhuhu..sebelum ni, sekolah tak penah dapat tempat dalam mane-mane pertandingan kawad kaki NGO tau..huwaa giteww..kemain impian tinggi melangit kau tengok..grrr..hhahaha

ni hujan, so berenti kejap la buat latihan..tadi ada budak tegur 'cikgi pakai blusher ke?'..takde maknenye, muka jadi merah gile terbakar sebab gile panas tadi..bayangkan berjemur dari jam 8 pagi sampai 11 pagi, balik umah, siap-siap gi sekolah jam 12.30pm, latih kawad lagi jam 2.30pm sampai sekarang..naseblah hujan..hahahahha..takpelah kan..muka hitam sikit..lepas ni bukan merasa da, ye tak..

hope semuanya berjalan lancar je kan..amin..amin..oke,meh cuci mata dengan picture terbaru MiSs Malaya ni..layanzzzz...







terbaek kan..gigi iman da tumbuh sebatang je kat tengah-tengah..rase nak tumbok je muka budak kecit ni..hahahaaa..eh uols semua sila jaga diri elok-elok wokey..pasal sekarang ni cuaca tak menentu..tengahari kemain panas, petang sikit hujan..so, sediakan payung sebelum hujan oraitt..

~wassalam~



Sunday, April 24, 2011

Save Bumi dengan Kitar Semula..oh yeahh!

Dicatat oleh m i a di 7:50 AM 4 ulasan
Assalamualaikum..

selamat ber'ahad' semua..

baeklah..harini nak share kesengalan saya yang datang tibe-tibe je aritu..ni kira macam kitar semula la kot..mulanya reben tu terlekat kat baju..but al maklum, raksasa yang pakai baju tu kan, maka tercabut la reben tu tanpa belas kasihan..hohoho..

so saya terfikir ape kata guna semula reben tu sebagai aksesori kat shawl..oke tak, oke tak?sila angguk ya semua.. hehee..memang bernas sekali idea itu..even nampak macam gedik-gedik ada reben besar gedabak kat kelapa kepala kan..but macam comel-comel gitew..akehkehkee..

baeklah..bahan-bahan yang diperlukan ialah..cekkidauudd..






setelah bertungkus lumus berhempas pulas sepenuh jiwa raga *KEMAIN LAGIKK!* akhirnya siap jugak hasil kerja tangan saya ni..acehh..inilah hasilnya..tadaaaaaaaa!!!!


oke tak..hohoho...bole la kan..nak beli mau makan 4, 5 hengget jugak ni..hakhakhaka...

oke da uolss..erk..pitam ke tengok gambar besar gile tak boleh belah kan..hehehe..maaf ya, sabar je la korang..

~wassalam~



Tuesday, April 19, 2011

HAPPY BIRTHDAY AIMAN..

Dicatat oleh m i a di 6:50 PM 4 ulasan
Assalamualaikum..

selamat petang semua..

hari ni, hati terasa bagai bergayut rasa hiba dan pilu..cuaca menunjukkan wajah suram dari pagi tadi..hati saya memang suram sejak semalam bila lihat wajah housemate ketika mendapat berita kematian ibu tersayang..aduhai..berat mata memandang..berat lagi bahu memikul kan..tuhan saje yang tahu perasaan saya bila dalam kereta, housemate bertanya, "Mia, saya mimpi kan sekarang ni?tolong bagitahu saya yang mak masih ada lagi..tolong mia"..saya hampir menangis bila mengenangkan yang kali terakhir housemate bersua muka dengan ibunya adalah pada Februari yang lepas..3 bulan tak berjumpa, akhir sekali terima khabar kehilangan ibu tersayang..memang serasa bagai jantung berhenti berdegup..

cepat-cepat saya telefon ibu di Melaka, dengan niat bertanya khabar..panggilan pertama, tiada jawapan..panggilan kedua juga masih tak dapat dengar suara ibu..kali ketiga, seminit yang lepas, suara ibu melenyapkan kegelisahan hati saya yang meruntun..lega yang terlalu..semoga ibu saya sentiasa berada di bawah lindungan Tuhan..amin..amin..kita yang masih diberi kesempatan melihat wajah ibu ketika tersenyum, masih diberi peluang mendengar suara ibu memanggil nama, menitipkan doa buat kita, bersuara demi kebaikan kita..hargailah..sayangilah ibu kita yang masih ada..



oke ke gaya tulis macam kat atas tu? itu luahan hati yang saya pendam dari semalam..huhu..pergalaman pertama dalam hidup..aduhaii..cuma saya saje yang ada di samping housemate semalam..sangat sedih..okee..sudah..tak moh sedih-sedih da..ibu saya pesan, jangan tunjukkan sedih depan housemate, tenangkan diri dan layan saje macam biasa..huhu..

tanggal 19 April hari ni ialah tarikh kelahiran adik kelima saya, Aiman..


aiman yang kedua dari kiri..ini masa bercuti di Cameron Highland..

aiman ni, bagi saya..seorang yang susah dijangka..seriusly..tibe-tibe je sesuka hati die nak menjerit..sesuka hati nak menari..hehehe..dalam diam, budak ni berisi..lasak memang lasak..but bila exam, dapat nombor 10 ke atas..ahkehkee..cume, baru-baru ni, result die makin jatuh pulak..adoiyaii dik..engkau nak pekse tak lame lagi..

bila da masuk 15 tahun ni yang..akak harap eman dapat belajar rajin-rajin..gembira selalu..dan silalah jaga diri baek-baek dik..jangan banyak maen je tau..haiippp..engko tak lepas PMR, akak sebat muntut engko..retii??grrrr *saya akak yang garang wokeyy*


semoga adik akak..aiman..berjaya dalam pelajaran..dapat banggakan ibu ayah..jangan nakal-nakal wokeyy..oke da..nak balik umah..oh yeahh..tatass uolss

~wassalam~



Buat ape cerita benda yang tak patut dicerita

Dicatat oleh m i a di 5:09 PM 9 ulasan
Assalamualaikum..

hi uols..sudah dinner..saya makan maggi goreng aje..huhuhu..ibu..kesiankan cik me'ah ni..wakakapp..caitt!!takde maknenye..yang benarnya, malas engkau kan..grrr



hari ni nak share dengan korang pasal satu kisah yang saya pernah terbaca..lupe pulok majalah ape..oke, benda ni lebih kepada bentuk soal jawab agama gitu la..si isteri ni minta pendapat ustaz tentang tindakan si suami menceraikan isterinya yang sudah 25 tahun dikahwini apabila dapat tahu yang wife die ni penah dirogol oleh bapak die yang durjana..mase tu umur bini die belasan tahun la kot..soalan ni meminta ustaz ni mengulas tentang salah ke tindakan si isteri tidak memberitahu kisah silam die pada suami dan wajar ke tindakan si suami menceraikan isteri die sebab peristiwa tu..

jawapan ustaz ni memang saya ingat dan suka sangat..
bila kita dapat tahu tentang kesilapan silam pasangan kita, cuba tengok perubahan diri die sepanjang bersama dengan kita..kalau die betol da berubah, dan kita bahagia dengannya..kenapa perlu mengungkit benda yang lepas..MAAFKAN die dan lupe kan..usah merenung perkara yang da lepas..kita perlu fikir perkara yang bakal berlaku dalam hidup kita..dan bagi kita yang memang menyedari kesilapan kita yang lalu..cuba perbaiki kesilapan tu, dan bertaubatlah.kalau kita fikir kisah yang bakal diceritakan tu membawa pada keaiban diri dan merosakkan hubungan.. lupekan..tak perlu berkongsi perkara yang bole memudaratkan hubungan yang terbina.



lebih kurang gitulah jawapan ustaz tu..kalau korang pulak, macamane?meh share pendapat kat sini meh..

bagi saya, memaafkan seseorang itu memang bukan mudah..tapi, kalau kita mampu..manis yang akan kita dapat, memang sangat indah..pendapat saya, ape-ape yang berlaku dalam hidup, itu adalah hak kita sama ada nak cerita atau tidak..kalau rase bercerita itu perlu, dan boleh menjadikan hubungan lebih harmoni..kongsilah..cerita segala yang nak dicerita..tapi, ada benda yang kita perlu simpan jugak..kita sendiri da besar panjang boleh berfikir rite? mungkin bila kita cerita, hubungan terjejas..dan semua tak moh macam tu kan..makanya, simpan apa yang patut kita simpan..

dan kalau kita sendiri tak bersedia nak mendengar kisah silam pasangan kita, kot la takut perasaan berubah, hati hancur luluh, hempedu pecah ke kan..jangan bertanya..teruskan hidup dan terima seadanya..kita sendiri bole menilai hati pasangan masing-masing..setiap orang nak yang terbaek dalam hidup, bukan? tapi, takde sape yang sempurna, jadi..terimalah seadanya..


setuju everibodi?

fikirkan yaa..oke da bai uols

~wassalam~



Monday, April 18, 2011

Terima Kasih Semua

Dicatat oleh m i a di 7:43 PM 4 ulasan
Assalamualaikum..


selamat petang semua..



sihat ke uolss..da banyak hari tak update ni..ehhe..jari jemari naek kematu..aceh..weekends lepas memang paling awesomee laa..berjalan tak hengat dunia..pegi makan, pastu karaoke..pastu pegi uptown shah Alam..esoknye, pegi bowling dan seterusnya mandi kolam kat Musalam..hamekk engko..hohoho..

tadi baru lepas di'observe'..naseb mood lecturer gumbira saje hari ni..so semuanya berjalan lancar..alhamdulillah..happy sangat sebab dapat pujian..wakakakappp..oke sudah bawak mengucap miaa..

hari ni 18 April 2011..SELAMAT HARI JADI untuk Abg ipar saya..en Haffiz..baru kejap tadi call kak ngah saya..huwa..sedang bersiap-siap berjalan wokey..hope kak ina dan abg haffiz saya ni bahagia dan happy selalu..amin..amin..

jumaat lepas..b'day pokcik buah hati pengarang jantung saya ni..ahkehekheke..happy belated birthday dear.. hadiahnye..rahsia, bole? hhehhhe..kali ke-2 sambut ulang tahun safwan..hope akan ada kesempatan untuk tahun-tahun yang akan datang ya..amin..amin..

oh ye..thanks ya kepada yang sudi singgah dan follow blog ni..TERIMA KASIH TERSANGAT-SANGAT ya.. even saya perasan follower blog ni kejap naek, kejap turun balik..ehhe..takpe..saya faham kot..kita follow blog yang kita suka baca, ye tak..no hurt feeling wokeyy..but, saya sayang korang semua yang sudi singgah blog kemek ni..tqvm uolss..

dan kepada yang sudi request tutorial and tips..insyaALLAH..bila free nanti, saya bayar semua hutang-hutang yang tergendala tu ya..i promise...thanks kepada yang sudi singgah dan cuba tutorial yang saya sertakan kat menu bar atas nunnn...hehhee..

meh nak kasi hidung korang berdarah..sini duduk elok-elok..ehhee









amacam..puas hati..ahkehkehkee..harap korang semua happy selalu wokeyy..jaga diri uolss..

~wassalam~

Thursday, April 14, 2011

Movie Review - Scream 4

Dicatat oleh m i a di 4:39 PM 6 ulasan
Assalamualaikum..

selamat petang semua..huhu..semalam lecturer tak jadi datang..tunda hari Jemaat..itu pon tak kompom lagi..huhu..puas saya bersilat semalam sediakan ABM bagai untuk budak-budak..hahha..ok la kan..at least bole sedia jiwa dan raga lebih sikit..ehem..ok cukup pasal mukadimah.

semalam jugak ke One Utama untuk Nuffnang Premiere Screening – Scream 4..sampai sane da dekat 8.30..da agak lewat jugak sebab tengok kat list blogger tu semua da penuh dengan tanda tangan..saya yang terakhir kot..huhu..amek tiket and jalan pusing-pusing kejap before jam 9..kesian Safwan..tak brape nak sihat pon still melayan saya..hoho..thanks dear..



overall, pendapat saya tentang movie ni..BOLEH LAA..hehe..sebab memang ada macam mengarut sikit..but still oke la..*kau nampak tak betapa nak bersangka baeknye* hahahaa..baeklah..meh nak share sinopsis pasal muvie ni oraitt..


muvie ni pasal sejarah pembunuhan bersiri satu keluarga ni..kisah ni acely nya jadi da bertahun-tahun lepas la..cume sorang je ahli keluarga ni yang terselamat..Sydney Prescott namanya..perempuan ni sekarang da terbitkan buku yang die tulis pasal pembunuhan keluarga die..nak share pengalaman la konon kan..kebetulan pelancaran buku tu dibuat kat kampung asal Sydney yakni kampung tempat pembunuhan tu berlaku..kira kampung ni terkenal pasal pembunuhan keluarga Prescott ni la..so setiap tahun, kampung ni akan sambut aniversery pasal tragedi tu..


tapi rupenye, pembunuh tu muncul semula..konon nak wujudkan balik sejarah pembunuhan tu la..tapi kali ni, die nak Sydney merasa balik trauma bila tengok ahli keluarga dibunuh depan mata..seorang demi sorang mati..so orang kampung macam tak suka kat Sydney ni sebab dianggap sebagai bala bila dia balik ke kampung tu..

but bila part ending, memang macam kelakar sikitlah bila dapat tahu siapa pembunuh sebenar..hhahhaa..seriusly..korang kena tengok la yek..so far, dari 10 bintang, saya kasi 6 la..okee ke?hehhee..saya puji part introduction muvie ni..akhekhekee..muvie dalam muvie dalam muvie..memang menarik..dan kelakar...ntah kenapa, muvie ni memang agak ngeri sebab banyak darah sane sini..tapi, kitorang dalam panggung tu bole gelak-gelak lagi..hakhakahkahkaa..serius aku tak faham kenapa wehh..

korang try la tengok ya..cuma pendapat saya, better download je dari beli tiket..hehehe..oke da, tak moh cakap banyak..karang kena gam...uhuhu...

have a nice da uols..

~wassalam~



Tuesday, April 12, 2011

Review : Nose Strip dari Etude House & Biore

Dicatat oleh m i a di 8:41 PM 11 ulasan
Assalamualaikum..

selamat petang uols..

ni tengah borak-borak dengan cikgu-cikgi..esok nak kena observe dengan lecturer buat kali ke dua..otak da abes tepu da nak fikir apa aktiviti sesuai dengan murid Tingkatan 1..aduhaii..saya ada fikir nak bawak diorang masuk makmal komputer,ada jugak terfikir nak maen pop kuiz kat dalam kelas..hahhaa..blur gileee..harap-harap esok semuanya oke saje ya..

baeklah..hari ni nak share dengan uols tentang strip untuk hilangkan bintik hitam di dagu dan kawasan hidung..mesti ramai yang ada masalah macam saya ni kan..kan??acely, banyak jugak product yang saya da cuba..setakat ni, yang paling oke dan berjaya menghapuskan segala makhluk kat hidung dan dagu ialah produk dari Etude House...saya da banyak kali beli da..RM4.60 untuk sekeping..which mean, 1 kali guna saje..pakai buang okey..




Ini untuk dagu

Ini untuk hidung yaa..

terbaru, saje nak cuba produk laen, saya cuba Biore Pore Pack Black..murah sikit..RM12.90 untuk 10 keping..bole tahan juga hasilnya..berjaya keluaqkan segala binatang liar kat hidung..cume, biore pack ni, takde charcoal..so lepas guna, memang ada minyak sikit la..FYI, charcoal ni ialah arang yang gunanya untuk kurangkan minyak lepas muka lobang-lobang sebab bintik hitam da dikeluarkan *sila betolkan saya kalau saya silap ya..aha!*


acely, ada banyak produk yang sesuai untuk hilangkan bintik hitam ni..ada yang mahal, ada jugak yang murah..sekarang saya sedang cari peeling mask yang sesuai untuk hilangkan bintik hitam ni pulak..yang masih dalam pemerhatian sekarang ialah produk dari Cosway ni..macam best je kalau cuba..dengar cerita, harga kurang dari RM30..dalam RM20 lebih la kot..tak sempat nak tanya lagi..



rasanya, mask ni macam saket sikit kot kalau nak tanggalkan dari muka nanti..hahahaa..but, kalau susah nak tanggal, maknanye, lagi kuat die melekap..lagi kuat die melekap, lagi besar kebarangkalian bintik hitam berjaya dikeluarkan..ye tak?hahahhaa..

eh..kalau korang ada benda baek yang nak share kat sini..silakan la..saya serius perlukan pendapat ni..peliss..hehee..sekarang macam da banyak fikir pasal kesihatan diri dan wajah pulak ek..hohoho..

oke da bai..

~wassalam~

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan