Tips : Vaseline | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Saturday, April 14, 2012

Tips : Vaseline

Dicatat oleh m i a di 12:00 PM
Assalamualaikum..

hi semua,

hamboii lama betol menyepikan kan diri ya. sory uols. banyak benda jadi last few week but yang pasti, semuanya mengumbirakan muhahaha. well, harini nak share a few tips datang dari kehebatan vaseline. pada saya, gel ni memang WAJIB ada pada semua oke. bukan aje pada wanita, but guys pun shud have jugak tau.


tak mahal. rasanya RM 4.50 kot harganya. baek, sebelum tu, tips ni semua saya da test pada diri sendiri okey, bukan maen hentam aje. jadi jangan risau untuk mencuba. mungkin hasilnya berbeza dari yang saya dapat, sebab kondisi kulit kita kan berbeza-beza kan.

1. pelembab bibir.

yes. ni memang ramai yang da tahu kan. vaseline memang da diwar-war kan sebagai pelembab bibir. bagi awak awak yang ada masalah bibir kering dan mengelupas, ce try guna vaseline untuk beberapa hari, insyaALLAH bibir akan jadi lembap aje. tapi jangan lupa minum air masak 8 gelas sehari pulak. sebab tu punca utama untuk kelembapan kulit yang ideal okeyy.

2. pengecut jerawat.

tak sure ramai tahu atau tidak pasal ni, but vaseline jugak mampu buat jerawat kecut dengan cepat. oke, jerawat bagi saya perkara biasa kalau naik seketul dua kat muka lebih-lebih lagi bila tengah MC. ehem. cuba amalkan bila naek aje seketul jerawat durjana kat muka, sebelum tido sapukan vaseline pada jerawat tu, for sure esoknya da kecut da hehe. seriusly, ini yang saya dapat. ce korang try pulak oke.

3. lip gloss.

yes lip gloss. saya memang bukan peminat lip gloss oke. tak pernah lagi beli sebarang lip gloss sendiri, yang ada sekarang pun curik ibu punya agagaga. but kadang-kadang perlu ada juga lebih-lebih lagi untuk make up customer sekarang ni. jadi apa yang saya buat? hoho. buat lip gloss sendiri dengan vaseline dan lipstik pelbagai warna. hasilnya lebih AWEsome oke, trust me. bibir jadi lebih lembap dan lipstik tahan lebih lama. and yeahh, ini juga saya da test pada diri sendiri dulu dan juga pada beberapa orang customer, hasilnya, lipstik tahan lebih 8 jam dengan warna yang lebih mabelesss ai tell yu!

4. eyeshadow primer/base.

ini memang tersangatlah terbukti. tak payah da nak beli eye primer, atau eyeshadow base. dengan vaseline ni aje da cukup nak kasi eyeshadow lebih terang dan tahan lama. ohh sangat serius, saya da cuba and the result sangatlah menarik, eyeshadow cantek aje terletak tak pudar sikit pun. cuba try. tapi jangan letak banyak sangat vaseline kat kawasan kelopak mata tu, nanti jadi melekit sangat pulak. cuma amek sikit aje macam nak pakai eye base kat mata. sikit sangat-sangat oke!

5. make up remover.

best kan vaseline ni, macam-macam bole buat. saya kalau tak sempat sangat nak bawak semua keperluan if nak keluar mana-mana, bawak vaseline and a few thing aje da cukup oke. bila nak solat, ambil vaseline, sapu pada kawasan mata then gosok dengan tisu atau kapas muka. bersih oke. mudah sangat.
 
.....

tadaaaa. see, banyak benda yang bole kita buat dengan vaseline ni tau. eh kejap, mesti ramai yang cakap, vaseline ni bole jadi eye base, but bole juga jadi eyeshadow remover? tak ke eyeshadow tanggal lebih cepat kalau pakai base dari vaseline? ehehe. itu la saya cakap tadi, masa nak jadikan vaseline sebagai base, jangan amek banyak gile macam nak pakai lip gloss tu, amek sikit aje, macam korang nak pakai base, kan ciput aje kan. ingat, amek sikit aje tau. and trust me, eyeshadow insyaALLAH tahan lagi lama uolss!

oke da bai,

~wassalam~ 
 
p/s : hari ni sekolah cuti peristiwa, semalam ada merentas dewa, buahAHAH!

12 ulasan:

nur anis on April 13, 2012 at 1:16 AM said... BALAS

Wahhh..banyak rupanya kegunaan vaseline ni..saya ingat utk letak kat bibir je..hehe..

nuyui a.k.a miss YUI on April 13, 2012 at 1:24 AM said... BALAS

wah..byk gak kegunannya ea.. jrg pakai ni..hihi

Ezy Chiaki on April 13, 2012 at 5:39 AM said... BALAS

saye mmg gune vaseline tp sbgai pelembap bibir jela.. xtau plak vaseline ni byk kegunaan..
haha
pasni leh try..

m i a on April 13, 2012 at 6:43 AM said... BALAS

@nur anis

heheh, kan kan. saya pun tahu sebab ada kawan-kawan yang share. try la oke ;)

m i a on April 13, 2012 at 6:44 AM said... BALAS

@nuyui a.k.a miss YUI

cuba da yang. best tau vaseline ni, serius bestt

m i a on April 13, 2012 at 6:44 AM said... BALAS

@Ezy Chiaki

xpe ezy, lepas ni bule test kan..

W.o.a.y.I.e.s on April 13, 2012 at 9:06 PM said... BALAS

wohoo. multipurpose ni..=) tq share

m i a on April 14, 2012 at 8:24 PM said... BALAS

@W.o.a.y.I.e.s

no biggie, thanks singgah ya :)

faten osman on April 16, 2012 at 9:37 AM said... BALAS

akakk~~ tq sangat bagi tips ni :DD
pagi tadi naik jerawat try letak vaseline, terus tak jadi timbul. haha

m i a on July 3, 2012 at 8:58 AM said... BALAS

@faten osman

haha yeke, huwa oke la tu. mmg kena ada vaseline ni kan..

Cik Mashi on March 23, 2013 at 8:31 PM said... BALAS

Kt mane ade jual vaselline ni? Watsin, guardian ade? Kedai biase ade ke? :)

cik chechaq on August 26, 2013 at 5:47 AM said... BALAS

tadi siang terpikir..vaseline kan boleh lembabkan bibir..kulit kering ke..why not try kat jerawat..jenuh la belek keliling vaseline nak tengok kot ada kata jangan letak kat muka, sekali google jumpa info ni..terus tepek kat jerawat..hehe..tq 4 d info..

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan