Cara Tukar Font Title dan Sidebar | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, December 7, 2010

Cara Tukar Font Title dan Sidebar

Dicatat oleh m i a di 10:54 AM
Assalamualaikum..

hi uols..da breakfast?

baeklah..sebelum ni memang ramai da tanya camne saya ubah font untuk title tu..hhehe..meh nak tunjuk cara meh..oh yeah..thanks to kevin & amanda ye

but 1st, saya kasi tahu oke..memang banyak gile kerja tau..step yang rumit-rumit belaka, dan paling tak best, kena download banyak file..haha..gile punya nak kasi korang takot...

jadi, perlu kesabaran sikit la..ape pon, bila dapat buat, huwaa...kepuasannya..bukan maen-maen yee...ehhehe

oke, mari mulakan...
step pertama 
download semua file-file berikut. (right klik then amek Save target as atau Save link as


1. Blogger-sifr *kalau guna template baru blogger, bole try yang ini oke Blogger-sifr
2. sifr.js
3. index
4. sifr.css


step kedua
download pulak jenis font yang korang suka...bole try cari kat sini oke..Dafont.com

da download, sila extract File font tu. ada tak file yang bertanda .ttf? contohnya Spongefont.ttf..oke good..


step ketiga
pegi ke sIFR Generator ni, then upload pulak jenis font yang da download kat step 3 tadi..ikot je step ni oke..

Upload file font, yang ".ttf" oke..



oke..lepas klik download tu, file .ttf akan tukar kepada .swf


step keempat
sila register kat Webs.com ni oke..haha..kan da cakap banyak keje..korang sabar je oke..kehkehekee


step kelima
da settle register? pegi kat setting, then File Manager
Klik Single File Uploader, then UPLOAD kelima-lima file yang uols da download dalam step 1, dan step 3
 1. blogger-sifr
2. sifr.js
3. index
4. sifr.css
5. Font.swf (yg ni dalam step 3 tadi)


step keenam
da siap, klik kat file berformat .swf (file font tadi) dan dia akan keluar tulisan yang uols pilih tadi, tengok kat address bar, COPY link file font tadi..contoh :
"http://mia.webs.com/spongefont.swf"



step ketujuh
Back balik tempat tadi, cari pulak file blogger-sifr.js, then klik situ 

korang tekan pencil tu oke..


step kelapa kelapan
cari code ini
var kevinandamanda = {
src: 'http://username.webs.com/fontname.swf'
};
sIFR.activate(kevinandamanda);

kat second line anda akan jumpa ini
 src: 'http://username.webs.com/fontname.swf'
 DELETE link yang warna biru tu dan gantikan dengan link font yang uols da copy pada step 6 tadi..
AWAS..jangan delete tanda '..' contoh :
 src: 'http://mia.webs.com/spongefont.swf'
bila da habis edit semua, klik save (gambar disket)


step kesembilan
oke now, pegi ke dashboard > edit HTML > dan tick expand

then cari (ctrl+f) code ini
</head>
da jumpe? sekarang copy code ini dan paste di ATAS code tadi
<link href='http://username.webs.com/sifr.css' media='all' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://username.webs.com/sifr.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://username.webs.com/blogger-sifr.js' type='text/javascript'/>
sila tukar username itu kepada username yang uols guna mase register webs.com tadi.

 last step (^^,)
Sila preview dulu, then baru save. tulisan tukar lambat sikit..jadi bersabar oke..

oke..tulisan tu korang bole tukar-tukar oke..tapi tak payah macam ni la..hehe..tu later sata kasitahu ye..

selamat mencuba uols..

~wassalam~

39 ulasan:

momoyyanyzz on December 6, 2010 at 7:11 PM said... BALAS

wahh !

sekuk tawa on December 6, 2010 at 7:20 PM said... BALAS

panjong bebeno care die..

twinkle twinkle on December 6, 2010 at 7:24 PM said... BALAS

mule2 mira wt xjd,,lame2 bru jadI ;d

mama wanie on December 6, 2010 at 8:11 PM said... BALAS

mak oi..susahnyer....
tak pe la...setia je ngan tulisan biasa ni dulu..
hehe

kembatolo™ on December 6, 2010 at 8:15 PM said... BALAS

tanak buat. panjang sangat.
tolong buat boleh tak? haha

Anisa Hang Tuah on December 6, 2010 at 8:18 PM said... BALAS

thnks cikgu miyaaa.

Awangku Johan on December 6, 2010 at 9:25 PM said... BALAS

mak ai rumitnya.. huhuhu

Awangku Johan on December 6, 2010 at 9:33 PM said... BALAS

Abg Ak x leh nk download blogger-sifr dan sifr.js

yuyu on December 7, 2010 at 4:06 AM said... BALAS

mia...nak try tapi tenet mmg slow giler...
nak tukar layout n kemaskn belog...adushhh...hehehe

Atiqah Adnan on December 7, 2010 at 5:57 AM said... BALAS

susah giler..buatkan kalong je laahaha

mia on December 7, 2010 at 4:24 PM said... BALAS

@momoyyanyzz

ehehhe..wah kan dear..da try x?ehehhee

mia on December 7, 2010 at 4:24 PM said... BALAS

@sekuk tawa

mmg complicated sikit..ehehee

mia on December 7, 2010 at 4:24 PM said... BALAS

@twinkle twinkle

da jadi da ek mira?yeah..nk tgk nnti

mia on December 7, 2010 at 4:25 PM said... BALAS

@mama wanie

hehhee..bole je sis..comel jugak font biase je

mia on December 7, 2010 at 4:25 PM said... BALAS

@kembatolo™

hahhaa..bole je..nnti tgu cuti oke

mia on December 7, 2010 at 4:25 PM said... BALAS

@Anisa Hang Tuah

welkam nis..nnti free, try ek

mia on December 7, 2010 at 4:26 PM said... BALAS

@Awangku Johan

hehehe..tu la, kan mia da ckp bang..

mia on December 7, 2010 at 4:26 PM said... BALAS

@Awangku Johan

uiks..nape xleh bang?

mia on December 7, 2010 at 4:26 PM said... BALAS

@yuyu

oh..yeke yang, xpe, tgu mia cuti ek..nnti mia buatkan

mia on December 7, 2010 at 4:27 PM said... BALAS

@Atiqah Adnan

hehehe..bole je..nnti ek

~SukEMakAn~ on December 8, 2010 at 6:40 AM said... BALAS

adeh
dulu ina penah try
pastu xjadik
pastu malas trus nak buat
hehe~

mia on December 9, 2010 at 8:39 PM said... BALAS

@~SukEMakAn~

hehhee..mia pon mula3 mcm tu yang..try byk kali..last3 jadi jgk..ehekheke

beela on December 17, 2010 at 9:16 PM said... BALAS

akak.. klu 3 column .. nape hnya 2 column jer jadi?

mia on December 17, 2010 at 9:33 PM said... BALAS

@beela

tu perlu pndai godek coding yang..akk pon mula3 jadi sebelah je..but ubah sane sini coding, jadi okee

Julia on December 21, 2010 at 1:52 PM said... BALAS

slm...susah dan pening...tak dpt buat.takper r...kai je biasa2.

mia on December 21, 2010 at 9:53 PM said... BALAS

@Julia

wassalam, mmg complicated sikit..but if ikot step by step, insyaALLAH jadi

inilahidupsaia on January 13, 2011 at 10:19 PM said... BALAS

kak , knp ble dh jd , cute icon kt title post tu hilg eh ? thanks :)

inilahidupsaia on January 13, 2011 at 10:19 PM said... BALAS

kak , knp ble dh jd , cute icon kt title post tu hilg eh ? thanks :)

mia on January 14, 2011 at 5:31 AM said... BALAS

@inilahidupsaia

owh..akk tak sure pulak kenapa yang..myb kene tambah balik kot..

inilahidupsaia on January 14, 2011 at 7:37 PM said... BALAS

okay , thanks <3

mia on January 15, 2011 at 7:18 AM said... BALAS

@inilahidupsaia

welkam dear

iEra NaDiRa on January 16, 2011 at 8:10 AM said... BALAS

waa!! Dah jadi alhamdulillah.!! :D

Dulu, masa ikut tutorial kevinandamanda tu, tak jadi, maybe sebab penerangan dia panjang sangat, so saya pun jadi blur. Tapi sekarang dah jadi hasil bantu akak! Tq! ^^

mia on January 16, 2011 at 9:10 AM said... BALAS

@iEra NaDiRa

yeaahhh..hehehe..thniah dear brjaya buat

Hanietwisties on January 25, 2011 at 2:25 AM said... BALAS

akak , bila hani dah paste code yg dah siap tu , font dia x kluar lh ? huhuuhu

mia on January 25, 2011 at 5:36 AM said... BALAS

font tu lambat sket kuar yang..akk pon buat 2 kali buat baru jadi,hanie try lagi ea..kalu xleh, bgtau akk..

lee sun mi on February 3, 2011 at 9:02 PM said... BALAS

salam..kali ni da putus ase gile ni..tlg watkan leh??wawawa

mia on February 4, 2011 at 6:05 PM said... BALAS

@lee sun mi

hehhee..oke, nnti free, akk tlg kamu oke..

wiwyd on April 2, 2011 at 12:41 AM said... BALAS

Nak letak kat sidebar tak boley pum :(

eikorina-NaWaL sYaFiQ on February 15, 2013 at 1:31 AM said... BALAS

Ghenyah jugak ek??

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan