Link di New Tab tanpa Right Klik | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, December 21, 2010

Link di New Tab tanpa Right Klik

Dicatat oleh m i a di 8:00 PM
Assalamualaikum..

halo semua..da dinner?

baeklah..ni nak share dengan korang camne nak buat supaya bila klik, link akan keluar di 'new tab'..saya kira macam ni lagi senang kot..eh ke lagi susah ek??

caranye, mudah sangat, sama jugak macam korang nak masukkan gadget baru dalam blog..

mari mulakan okee...

1. Design > Add and Arrange Page Elements > Add a gadget >  HTML/JavaScript

2. copy (ctrl+c) code ni, dan paste (ctrl+v) pada kotak html/javascript tadi..
<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
    <script type="text/javascript" language="javascript">
       var arr = document.getElementsByTagName("a");  //get all links in the page
       for(var i = 0; i < arr.length; i++)
       {
          if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
             && arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
             arr[i].target = "_blank";
       }
    </script>
3. klik save, then save lagi kat bahagian atas dan view blog..

berehhh..ehhehe..mudah kan?

good luck semua..

ok da bai

~wassalam~

pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang tahu dan pakar..diam..diam..
da buat?komen sini yaa

10 ulasan:

Anisa Hang Tuah on December 21, 2010 at 4:21 AM said... BALAS

haishhh kena mencube niiii

mia on December 21, 2010 at 4:43 AM said... BALAS

@Anisa Hang Tuah

cube la yang..hehehe..

kembatolo™ on December 21, 2010 at 9:13 AM said... BALAS

dah buat. tenkiu.. hehe

black forest said... BALAS

Memang tengah cari tutorial ni pun. Thanks a lot babe! :)

mia on January 20, 2011 at 3:00 AM said... BALAS

@kembatolo™

good job bro..ehhee

mia on January 20, 2011 at 3:00 AM said... BALAS

@black forest

welkam dear..alaa..link xbole klik..nk singgah balass

Fyqa on January 28, 2011 at 9:46 PM said... BALAS

knp tak jadi pOwn ? fyqa dah letak code tuu tapi lgsg tu kua ap2 ): help me . shout kat blog fyqa eh .

mia on February 1, 2011 at 8:22 AM said... BALAS

@Fyqa

uikks..try fyqa buat lagi skali..

heartless gAL on July 3, 2011 at 7:43 AM said... BALAS

tQ wak

mia on July 3, 2011 at 7:47 AM said... BALAS

@heartless gAL

welkam, da buat ea..

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan