Blog Mesra Pengguna dengan Costum Title Meta Tag | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, January 11, 2011

Blog Mesra Pengguna dengan Costum Title Meta Tag

Dicatat oleh m i a di 11:06 PM
Assalamualaikum..

selamat malam semua..

saya hari ni, satu hari berjalan mencari peti ais baru.. ahkahkaa..macam sengal je..lame gile keluar, padahal nak pilih peti ais je kot..ahahhaa..yeaahhh..esok dapat peti ais baru..yihaaaa *mari buat ombakk..OmMBbaKK..*

ok, back to bisnes..korang faham ke maksud tajuk entri ni..ehhee..mari saya jelaskan dengan cara mudah ya..

korang try taip satu tajuk entri korang kat Google dan klik google search tu..sudah??

oke sekarang, tengok pada result yang keluar tu..cari yang ada nama blog korang..da dapat? tengok betol-betol..korang akan dapati, senarai result akan memaparkan nama blog terlebih dahulu dan kemudian diikuti dengan tajuk entri atau artikel..betol?

itulah default setting yang dibuat blogger.com pada title meta tag yang terdapat pada script template setiap blog..oke, faham setakat ni?

Untuk jadikan blog kite mesra dengan google search engine, title meta tag yang terbaik adalah yang akan memaparkan tajuk entri atau artikel terlebih dahulu dan diikuti dengan nama blog..bunyik macam gerun plus ganazz gile ek..hekhee..



baeklah, meh tingkatkan traffic dengan cara ini..

1. Dashboard > Design > Edit HTML dan tick

2. tekan ctrl+f kat keyboard, dan copy paste code kat bawah ni pada kotak find, klik Enter
<title><data:blog.pagetitle/></title>
3. da jumpe? sekarang, copy code kat bawah ni, dan GANTIKAN pada code yang korang da cari tadi..(gantikan code langkah 2 tadi dengan code yang ini)
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>
4. klik Preview dan kalu takde mesej Error, klik Save.

hehe..lepas tu, try buat balik, pegi google, try search satu entri blog korang..tengok jadi ke tak, oke?

all da best semua..

aiggooo..esok keje jam 6 pagi..wuwuwuuwww..

oke da bai..

~wassalam~

pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam kredit to Maribinablog
da buat?komen sini meh..terima kasih..

12 ulasan:

delarocha on January 11, 2011 at 7:14 AM said... BALAS

ok, poning.....

JIJI YU on January 11, 2011 at 7:18 AM said... BALAS

muahah..first time le memahami benda camni..eheh..join contest nak..

Solihin Zubir on January 11, 2011 at 7:21 AM said... BALAS

sy baru je lepas buat.. memang menjadi.. makaseh mia.. hehehe...

mia on January 11, 2011 at 7:46 AM said... BALAS

@delarocha

hehe..tak faham ea?part mane ek?

mia on January 11, 2011 at 7:47 AM said... BALAS

@JIJI YU

yeahh..eh eh..contest ape tu?

mia on January 11, 2011 at 7:47 AM said... BALAS

@Solihin Zubir

yeaahh..hekehke..welkam solihin..

delarocha on January 11, 2011 at 7:49 AM said... BALAS

hehe, i'm no understand, i'm ok...

Rara Farah on January 11, 2011 at 7:53 AM said... BALAS

KUAK LENTANG KT SINI..OPS..TERKOMEN...HEHEHE...dulu tak paham gapo meta tag tuh..tp pas bace nieyh..dah paham...masehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

mia on January 11, 2011 at 8:14 AM said... BALAS

@delarocha

hehhee..agak mendalam di situ.ekehek..xfhm part mane tu bro?mane tahu bole xplain..

mia on January 11, 2011 at 8:14 AM said... BALAS

@Rara Farah

hehe..yeahh..welkam dear...tq rara singgah sini jgakk

Norashiqin Kamaruzaman on May 28, 2012 at 12:33 AM said... BALAS

Ok saya punya dah jadi... ^^, thanx mia..huhu, nak share tutorial ni kayh..credits back to you ;)

m i a on July 3, 2012 at 9:19 AM said... BALAS

@Norashiqin Kamaruzaman

yeye silakan dear :)

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan