Cara Buat Kotak Blockquote | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Tuesday, January 25, 2011

Cara Buat Kotak Blockquote

Dicatat oleh m i a di 10:48 AM
Assalamualaikum..

morning uolss..sehat hari ni?

oke, saya nak share macamane nak buat kotak blockquote yang cun melecun macam saya..acehhwahh..oke merapu..sila lempang diri sendiri..

ini adalah kotak blockquote ya


ada 2 cara, let say korang tak jumpe code pertama, bole try cari code yang kedua..perlu godek-godok html sikit yee..baek, mari mulakan.

1. Dashboard > Design > Edit HTML dan tick Expand Widget Templates,tolong Download Full Template dulu ya, kot silap, masih ada back up..

2. tekan ctrl+f pada keyboard, dan masukkan code kat bawah ni dalam kotak find.
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}
atau, kalau takde code ni, cube cari code kedua ni  pulak
]]></b:skin>
3. da jumpe? now, kalau korang jumpe code pertama, copy code kat bawah ni dan GANTIKAN code yang korang jumpe tadi.  kalau jumpe code ke dua, paste code ni kat ATAS code ]]></b:skin>
.post blockquote {
background: #FFF380;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #000000;
margin:1em 20px;
}
Kalau nak corak-corak comel sikit, amek code ini.
.post blockquote {
 background: url (URL Image korang) repeat;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #000000;
margin:1em 20px;
}

korang bole cari corak comel Cherrybam

gantikan URL Image korang tu..contoh : http://www.sadmuffin.net/cherrybam/myspacelayouts/polkadots/27.gif (hujung mesti ada .gif atau .jpg ke)

merah : warna background yang korang nak..bole cari code kaler kat HTML color codes

biru : bentuk border kotak blockquote. korang bole ubah word top bottom left right ikot suka hati ya. adjust sendiri.

ungu : 1px - tebal border kotak blockquote..ubah sendiri ya..
solid - bentuk garisan untuk border

solid untuk garis lurus (___________)
dotted untuk garis titik-titik (................)
dashed untuk garis putus-putus.( _ _ _ _ _ _ _ )

#000000 - warna border kotak blockquote

4. Preview dan Save. lepas tu, korang try la buat blockquote..yeah..



yeahh..siapp..korang kalau tak faham, tanya la ye..acely, kat step 2 tu, untuk korang yang takde code blocquote,bole cari code b:skin tu...

all da best semua..

~wassalam~
pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam. Kredit untuk Liyana Lunia
da buat?komen sini meh..terima kasih..

27 ulasan:

Liyana Lunia. on January 24, 2011 at 7:58 PM said... BALAS

TQ sbb kreditkannnnnnnnn

*terharu*


HAHAHAHAHA

mia on January 24, 2011 at 8:07 PM said... BALAS

@Liyana Lunia.

hahahaa..suka ynn ea..ehekheke..mmg depends pd tutorial kamu dear..cume mia edit sikit je..

nur on January 24, 2011 at 9:52 PM said... BALAS

Mia ni rajen wat tutorial.. good good..
Jemput keALL IN ONE

nina on January 24, 2011 at 10:24 PM said... BALAS

thanx sis.
:)

JIJI YU on January 25, 2011 at 1:23 AM said... BALAS

nak tarok iklan nuff dgn lbeyh kretip cam cikgu camne laks..

mia on January 25, 2011 at 5:37 AM said... BALAS

@nur

hehehe..thanks dear..bole je try godek3 aje

mia on January 25, 2011 at 5:38 AM said... BALAS

@nina

welkam dear..nnti try ea

mia on January 25, 2011 at 5:38 AM said... BALAS

@JIJI YU

maksud cikgu, iklan nuff yang statik tu ke??

Cheq Tun on January 25, 2011 at 7:06 PM said... BALAS

tq..ia sgt membantu.

Akhelaken on February 25, 2011 at 12:48 AM said... BALAS

adoiyai,xjadi plak la cikgu!

Rina Rossoneri on March 3, 2011 at 6:44 PM said... BALAS

Tq ye

Rina Rossoneri on March 3, 2011 at 6:49 PM said... BALAS

dan oh nak tanya,Macam mana nak bagi ketengahkan tulisan jangan bagi dekat dengan border blockquote nih?..kita xtau macam mana nak terangkan..nak google pun tak tahu nak taip apa..
harap tolong ye...

Dreamy

nina on May 27, 2011 at 1:31 AM said... BALAS

thanx kak.
:)

eiyqa on June 4, 2011 at 7:00 AM said... BALAS

sorry ):
kak blockquote tu sbenanye ape ?

[sutera kasih] on June 28, 2011 at 9:28 AM said... BALAS

thanks sharing :)

mia on June 29, 2011 at 4:50 AM said... BALAS

@Cheq Tun

hehe..my pleasure dear,,

mia on June 29, 2011 at 4:50 AM said... BALAS

@Akhelaken

xjadi?silap coding kot?

mia on June 29, 2011 at 4:50 AM said... BALAS

@Rina Rossoneri

welkam dear..

mia on June 29, 2011 at 4:51 AM said... BALAS

@Rina Rossoneri

erkk, da try center kan font x babe?

mia on June 29, 2011 at 4:51 AM said... BALAS

@nina

wc nina..hehee

mia on June 29, 2011 at 4:52 AM said... BALAS

@eiyqa

blockguote ni guna if kita nak highlight smthing dlm entry..

mia on June 29, 2011 at 4:52 AM said... BALAS

@[sutera kasih]

welkam dear

Izzatipatrick on December 22, 2011 at 7:09 AM said... BALAS

thanks for ur tutor. :)
just nk tya kalau dh bukak cherrybam tu kita nk dpatkan url dia kat mana eh?

mia on December 26, 2011 at 5:24 PM said... BALAS

@Izzatipatrick

welkam dear :) klik kat image yg nak copy, n klik kat 'Click Here To Get The Code' tu

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

sophia hany on March 10, 2012 at 2:15 AM said... BALAS

macam mana nk gna lak...

mia on March 12, 2012 at 3:09 AM said... BALAS

@sophia hany

bole guna masa nak buat entry. just klik button yang akak tnjuk kat atas skali tu. button tu ada kat tempat taip entry..

Shaz miraie on January 7, 2013 at 9:04 PM said... BALAS

akak.suke nye menjadi..tuto blog lain seme xmenjadi..last2 saye jumpe blog akak ni.thanks sngt.:)

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan