Cara Buat Scrolling Blog Archieve | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Saturday, January 15, 2011

Cara Buat Scrolling Blog Archieve

Dicatat oleh m i a di 4:20 PM
Assalamualaikum..

hi uolss..

hari ni nak share camne nak buat scrolling blog archieve..pendapat saya, kalu guna widget jenis yang bole scroll macam ni, lebih menjimatkan ruang..kalau nak guna blog archieve yang jenis hierarki, lebih molek if ubah kepada yang bole scroll..taklah nanti jadi panjang berjela ke bawah..ye tak?



nak kene godek html sikit la ye..hehe..mari mulakan..ada 2 cara yaa..

CARA PERTAMA

1. Pegi Dashboard > Design > Edit HTML dan tick Expand Widget Templates,tolong Download Full Template dulu ya, kot silap, masih ada back up..

2. tekan ctrl+f pada keyboard, dan masukkan code kat bawah ni dalam kotak find.
<div id='ArchiveList'>
3. da jumpe? copy code kat bawah ni, dan paste di ATAS code yang korang da jumpa tadi.
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:100px;'>
*height : untuk adjust ketinggian/panjang kotak widget blog archieve tu

4. korang pegi bawah coding tu, sampai jumpe code yang ini.
<b:include name='quickedit'/>
5. da jumpe? sekarang TAMBAH penutup coding iaitu </div> contohnya :
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:300px;'>
<div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_ArchiveList&quot;'>
<b:if cond='data:style == &quot;HIERARCHY&quot;'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;FLAT&quot;'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;MENU&quot;'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div> </div>
<b:include name='quickedit'/>
5. Preview, dan kalau takde error, bole klik Save.

CARA KEDUA

1. Pegi Dashboard > Design > Edit HTML dan tick Expand Widget Templates,tolong Download Full Template dulu ya..hehe


2. tekan ctrl+f pada keyboard, dan masukkan code kat bawah ni dalam kotak find.
<div class='widget-content'>
3. sekarang, cari code step 2 yang ada tulis ArchiveList kat BAWAH dia.

4. da jumpe? sekarang, copy code kat bawah ni, dan GANTIKAN dengan code step 2 yang ada tulis ArchiveList kat bawah dia.
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:100px;'>
*height : untuk adjust ketinggian/panjang kotak widget tu.

5. Preview dan if takde error, bole Save Template.


pening ke?ehhee..kalau tak faham, korang bole tanya oke..

all da best semua..

~wassalam~
pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam
da buat?komen sini meh..terima kasih..

16 ulasan:

mOoN on January 15, 2011 at 12:48 AM said... BALAS

nice...nak cuba jugak...:)

nur on January 15, 2011 at 1:07 AM said... BALAS

Thanks Mia.. Nak terai la

Jemput keALL IN ONE

nub on January 15, 2011 at 1:14 AM said... BALAS

tebaekk

alinac lover on January 15, 2011 at 1:47 AM said... BALAS

waaa nk try ah nnti

JIJI YU on January 15, 2011 at 1:55 AM said... BALAS

meuhehe..hari tu mia suh wat herraki kan..dalam kontest tu..eheh..nnti nak cube yang ni..

Nordin on January 15, 2011 at 6:55 AM said... BALAS

mau try nanti.. :)

Luahan hati lelaki kepada wanita

mia on January 15, 2011 at 7:11 AM said... BALAS

@mOoN

hehee..try la dear..

mia on January 15, 2011 at 7:11 AM said... BALAS

@nur

terai la nur..ehkehkehek

mia on January 15, 2011 at 7:11 AM said... BALAS

@nub

thanks (^^,)

mia on January 15, 2011 at 7:12 AM said... BALAS

@alinac lover

try la dear..lagi mudah mcm ni..

mia on January 15, 2011 at 7:12 AM said... BALAS

@JIJI YU

haa, tu la bro..try la yg ni..

mia on January 15, 2011 at 7:12 AM said... BALAS

@Nordin

try la bro..

beaty on January 19, 2011 at 10:37 PM said... BALAS

thanks and da but pon..

mia on January 20, 2011 at 2:59 AM said... BALAS

@beaty

welkam dear..yeahh..da jadi ea..

leyzajamil on April 25, 2011 at 1:33 AM said... BALAS

dah jadi mia..tq

mia on April 25, 2011 at 2:03 AM said... BALAS

@leyzajamil

yeah..welkam..hehehe

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan