Cara Buat Scrolling Blog List | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Monday, January 17, 2011

Cara Buat Scrolling Blog List

Dicatat oleh m i a di 7:42 AM
Assalamualaikum..

baeklah, hari ni nak share dengan korang macamane nak buat scroll pada blog list..kebetulan, ada blogger yang tanya kat shout box pasal tutorial ni..hehee..



maybi a bit leceh kot..tapi bila ikot step, jadi senang je..mari mulakan, ya..

1. Korang perlu dapatkan id widget bagi blog list yang korang nak pasang scroll :

Pegi Dashboard > Design > Page Elements, then PILIH blog list yang korang nak letak 'scroll' dan kemudian klik Edit.


2. Bila da klik Edit, keluar window untuk widget blog list tu, tengok kat bahagian atas sekali, cari widgetId seperti dalam gambar. da dapat? oke, INGAT/HAFAL id tu yaa..


3. Sekarang, pegi Design > Edit HTML dan tick Expand Widget Templates,tolong Download Full Template dulu ya.

4. Tekan ctrl+f pada keyboard. Copy code bawah ni dan paste pada kotak find tadi.
]]></b:skin>
5. da jumpa? copy pulak code ini dan paste di ATAS code yang korang da jumpe tadi.
#widgetID .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}
widgetID : masukkan id widget yang korang da hafal tadi
height : tinggi kotak blog list
width : lebar kotak blog list

6. kalau korang nak buat 2 or 3 blog list, pisahkan code tadi dengan tanda ini '}' contohnya :
#BlogList1 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}
#BlogList2 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}
#BlogList3 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}
]]></b:skin>
7. Klik Preview, if takde error, then klik Save

yeahh..alhamdulillah siap..eh korang faham ke?huhu..if tak faham, bole tanya yaa..

gud luck uolss..

~wassalam~

pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam. Kredit untuk Kak Syamila

13 ulasan:

alinac lover on January 17, 2011 at 5:17 AM said... BALAS

percubaan yong gagal..hahha

ⒸⒶⒽⒶⓎⒶ on January 17, 2011 at 5:49 AM said... BALAS

nice one :) eh saya pon suka ezhan-artwork tuu ~

mia on January 17, 2011 at 3:33 PM said... BALAS

@alinac lover

uikks..nape yong?code xjumpe ea?

mia on January 17, 2011 at 3:34 PM said... BALAS

@ⒸⒶⒽⒶⓎⒶ

hehhee..akk pon suka yang..byk gak tutorial dia

nusha on January 17, 2011 at 8:18 PM said... BALAS

heheh,nk try tp mcm xjd je..tgk jela blog sy tu,xtau nape xmjd yg read more tu..

Atiqah Adnan on January 17, 2011 at 8:46 PM said... BALAS

k.lg dah cuba seb baik berjaya kalau tak terpaksa laa minta tolong cik mia.. hehe

mia on January 18, 2011 at 4:33 AM said... BALAS

@nusha

uikks..nape xjadi dear..jumpe code x?

mia on January 18, 2011 at 4:33 AM said... BALAS

@Atiqah Adnan

huwaa..da semart da blog ko kak longg

cikCOKLET:) on January 20, 2011 at 6:27 AM said... BALAS

coklet try this. tengs so muc!:)

cik syira on February 1, 2011 at 2:42 AM said... BALAS

tutorial yg sgt membantu!!
thanks :)

mia on February 1, 2011 at 8:17 AM said... BALAS

@cikCOKLET:)

welkam dear..heheee

mia on February 1, 2011 at 8:18 AM said... BALAS

@cik syira

yeahh..sharing is caringg

Dea on February 28, 2011 at 3:41 PM said... BALAS

yey..dah buat..tenkiu!!.. XD

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan