Cara pasang Nuffnang Ads pada blog | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Friday, November 26, 2010

Cara pasang Nuffnang Ads pada blog

Dicatat oleh m i a di 4:11 PM
Assalamualaikum..

tutorial ni request dari cik safura Zahari..comel oke orangnye..ahahaaa..


1st sekali, sila login dulu ke akaun Nuffnang korang dan click pada Add ad. Nampak ada code kan?

oke seterusnya, depends pada pilihan korang okee..




untuk iklan di header (Leaderboard)


1. Pergi ke Design,
then Edit HTML..

2. klik Expand Widget Templates

3. picit (ctrl+f) kat keyboard untuk find, copy (ctrl+c) code kat bawah ni dan paste (ctrl+v) pada kotak find then enter

 <body>
4. ok now, pergi pada akaun nuffnang bahagian add ad tadi, cari code untuk Leaderboard..copy code tu, dan paste pada bawah code di langkah 3 tadi..

5. preview dulu baru save oke..



untuk iklan between contents (Large Retangle)
 

 
1. copy paste
code kat bawah ni pada kotak find
</b:if>
2. sekarang jumpa banyak code yang same pada langkah 1 tadi, kan? cari yang ada code ni kat bawah dia... 
</b:loop>
3. jumpa? oke sekarang pegi balik pada akaun nuffnang bahagian add ad tadi, cari code untuk large retangle dan paste kan di antara code langkah 1 dengan code langkah 2..macam ni..


4. oke then priview dulu baru save



untuk iklan pada sidebar (skyscraper)

 

yang ni senang sikit oke..


1. pegi dashboard, then design, then page element

2. klik add a gadget, then html/javascript

3. pegi akaun nuffnang bahagian add ad tadi, amek code untuk skyscraper dan paste pada ruang html/javascript tadi.

3. save pastu seret kotak html/javascript tu ke bahagian mane korang rase sesuai kat sidebar tu..

4. klik save kat atas sekali

5. preview blog



 

korang jangan amek altenate code kat bahagian add ad tu oke..code tu khas yang guna Xanga.com aje..

ok da...


gud luck semua..





pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam..
kredit untuk hud hud

da buat?komen sini.. 

10 ulasan:

Anisa Hang Tuah on November 26, 2010 at 1:44 AM said... BALAS

cool cikgu mia
(:

mia on November 26, 2010 at 2:03 AM said... BALAS

anisa :
hehehe..utk blogger yg xthu dearr

safura zahari on November 28, 2010 at 5:01 PM said... BALAS

thanks mia.nt nk wat gak.then yg dorg kata leh wat duet tu how...kena seriouse lah.acc wat nuff ni utk apa?

mia on November 28, 2010 at 6:38 PM said... BALAS

safura :
heehhee..meh kite borak kat FB jumm

farah jaamat on December 7, 2010 at 8:17 PM said... BALAS

tak jadi la..timbul kt atas lak..alu jd cm 2..help ??
hihi

farahjaamat on December 7, 2010 at 8:20 PM said... BALAS

x jadi la mia..timbul kt atas lak..
hihi

farahjaamat on December 7, 2010 at 8:21 PM said... BALAS

x leh la mia..timbul kt ats lak... :(

♥cik mySara♥ on January 19, 2011 at 12:52 PM said... BALAS

sis..dh try buat.
tatau lah btul ke tdk..mcm x okey jek. n__n

mia on January 20, 2011 at 3:02 AM said... BALAS

@farahjaamat

xjadi eaa..jap mia singgah ea

mia on January 20, 2011 at 3:04 AM said... BALAS

@♥cik mySara♥

yeke yang..meh akk tgk mehh

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan