Cara pasang 'Scroll to top' Button | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Monday, November 29, 2010

Cara pasang 'Scroll to top' Button

Dicatat oleh m i a di 1:17 PM
Assalamualaikum..

 
selamat petang uols...

makan ape harini..saya nak balik tanjong malim da ni..hahaha...jumaat exam..lepas tu merdeka, cuti 2 bulan...muhahhaa..MIAhahhaa...


oke baeklah..nak share dengan korang camne nak letak 'scroll to top' button kat tepi tu...seyesly, bila ade benda ni, jadi mudah sangat oke..mane-mane blog yang panjanggggggggg gile tu, silalah letakkan widget ni..lebih mesra pengguna kot..

ala lagipun, senang gile cara nak pasang..sama macam nak pasang widget laen kat blog uols..

ready? 

http://matcuoi.com


1. pegi kat Design > Add a gadget 

2. pilih HTML / Javascript

3. Copy (ctrl + C) code kat bawah ni, then paste (ctrl + v) kat kotak html/javascript tadi..

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script> <script src="http://dl.dropbox.com/u/1960768/black.js" type"text/javascript"></script>

4. klik save

5. klik save kat bahagian atas, then view blog..button 'TOP' ade kat belah kanan...hehehe



http://matcuoi.com


selamat mencuba uolss..

oh ya...kotak html/javascript tu tak kesah korang letak mane, sebab dia invisible..erk 'dia'..ahh lantaklah..korang faham kan..grrrr...

jaga diri oke..

~wassalam~


pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam
kredit to eppy
da buat?komen sini meh..

14 ulasan:

Solihin Zubir on November 28, 2010 at 9:40 PM said... BALAS

wahhh.. sgt mudah tutorial ni.. hehe..
nice sharing..

kembatolo™ on November 28, 2010 at 9:46 PM said... BALAS

da buat.. mekaseh! haha

mia on November 28, 2010 at 9:50 PM said... BALAS

solihin :
hehehee...mudah mcm mkn megi kan..hahah..tq singgah.


kembatolo :
hehee..welkam pkcik

delarocha on November 29, 2010 at 3:34 AM said... BALAS

fuhhh..nasib baik blog den pendek ajooo, tak payah nak blaja buek bondo ni..keh keh keh

mia on November 29, 2010 at 5:37 AM said... BALAS

delarocha :
heheee..benda senang jee kan..

nina on January 16, 2011 at 5:19 AM said... BALAS

thanx sis.
:)

mia on January 16, 2011 at 8:02 AM said... BALAS

@nina

welkam dear..

~ yus ~ on March 7, 2011 at 10:20 PM said... BALAS

tq dik. akak pun dah buat..:)

Liyana Aisyah on November 3, 2011 at 5:47 PM said... BALAS

macam mane nak tukar gambar mesej kat shoutbox saye

mia on November 17, 2011 at 6:05 AM said... BALAS

@~ yus ~

welkam sis :)

mia on November 17, 2011 at 6:16 AM said... BALAS

@Liyana Aisyah

sy x sure maksud kamu tukar gmbar smiley dlm chat kat SB atau tukar gmbar button SB tu, ni ada link cuba tgk ya :)

tukar icon smiley :
http://maribinablog.blogspot.com/2010/01/cara-tukar-smiley-icon-pada-shoutbox.html

tukar button Shoutbox :
http://www.redikulusrepublikus.com/2011/02/tutotukar-icon-tab-shoubox-korang.html

SeiKhLaS HaTi on May 11, 2012 at 6:40 AM said... BALAS

jd2...thx ye (:

m i a on July 3, 2012 at 9:06 AM said... BALAS

@SeiKhLaS HaTi

heheh, welcome dear :)

azlan on January 28, 2014 at 1:24 AM said... BALAS

camner nak tukar scroll top punya icon

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan