Hati-hati dalam mengucap Salam | ˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Thursday, November 25, 2010

Hati-hati dalam mengucap Salam

Dicatat oleh m i a di 11:01 AM

selamat pagi semua..oke fine..even tak berapa nk pagi kan..hehehe

Saya terbaca artikel ni kat FB..so teringin nak share dengan korang semua..

Note ni berkaitan dengan ucapan salam yang kite gunakan seharian..

Seeloknya, kita dinasihatkan mengunakan ucapan..

ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM-WARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

Rasulullah SAW sendiri memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Wa'alaikumussalam warahmatullahhi wabarakatuh”

Lagi satu, dalam note ni juga mengulas tentang ucapan salam bagi sesetengah orang yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

 WA'ALAI KUMUS SALAM” dan bukannya yang selalu  didengar iaitu “WAALAI KUM SALAM

 Haa..lagi satu, kan kite selalu dok  berkirim salam pada orang lain kan..ala..macam tak biasa pulak..

Contoh yang betol ialah macam ni..

Kirim salam, assalamualaikum pada Mia ye” contoh ye mokcik pokcik sekalian..

Dan bukannya : “Kirim salam kat Mia yer

Lepas tu, kita diingatkan juga..supaya jangan memandai-mandai tambah perkataan seperti ;

 “Ko tolong kirim salam maut kat dak Mia tu yer..aku tengok dia besar kecik besar kecik je tau..grrr

Hamboii...acely, statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Rasanya, ramai jugak yang da tahu..kita juga ditegah daripada menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan. 

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, bole ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

So korang..meh sama-sama kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

AKUM ni merupakan singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

so, lepas ni, kot ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Bole semua?hehehe..sharing is caring..

Teringat masa gile chatting kat room Melaka1 dulu-dulu..bila chatterz masuk room je, akan cakap
Akum semua....

Tahu ape saya jawab..

Akum da balik kampong..dia kirim assalamualaikum kat you..

Auuwww..kahkahhkahhh..

Ooke da selingan sikit..

Tata uolss..

~wassalam~

20 ulasan:

nur on November 24, 2010 at 7:26 PM said... BALAS

oh.. begitukah.. akum duk kg mana.. hehe.. nice one
ALL IN ONE

Cik Gallus Gallus on November 24, 2010 at 7:32 PM said... BALAS

ohh baru..
kene sentiase ingatkan diri

Ninie on November 24, 2010 at 7:35 PM said... BALAS

klu tls 'salam' boleh kan? btw annoyed gila dgn budak2 'pelat' yg suka ubah salam ni.
ade ke g eja cekom, mekom -.-

Anisa Hang Tuah on November 24, 2010 at 7:43 PM said... BALAS

info yg baguss

thx mia
:)

mia on November 24, 2010 at 7:49 PM said... BALAS

nur :
heheheh...mia bila teringat pon bole guling3 gelak nur..hhahahaa

cik gallus :
hehe..good dear...meh saling mengingatii ekk

mia on November 24, 2010 at 7:51 PM said... BALAS

ninie :
bole dear...salam tu ibarat mcm kite bgtau yg kite mmberi 'assalamualaikum'..tpi bukan ucapan salam tu sndiri..hehe

haa btol3.rase nk cepak3 je kan..grrrr...


anisa :
hehehe..sharing is caring dearr

kembatolo™ on November 24, 2010 at 7:55 PM said... BALAS

assalamualaikum..
see! gua tulis penuh..
rajen kan gua? haha

fazemy on November 24, 2010 at 8:32 PM said... BALAS

Pada akak tak salah perkataan AKUM tu klw kita maksudkan assalamualaikum. Janji mmg niat kita bg salam. Manalah tahu maksud dia binatang ke hape. Cam UPIN IPIN tu pun ada yg huraikan maksud dlm bahasa jerman ke hape tah. ok perkataan KASI pun tak sesuai disebut sbb maksudnya tetttttttttt...

Jey Yusuff on November 24, 2010 at 8:45 PM said... BALAS

jey pun ada jgk kadang2 main kirim salam maut. hihi.. berdosa kering je

alinac lover on November 24, 2010 at 9:04 PM said... BALAS

waa..thanks share~

mia on November 24, 2010 at 9:09 PM said... BALAS

kembatolo :
hhahahhaa...haa poyo tu dikira batal..bole?hehehe...


fazemy :
heheh..btol akak..but if da tahu maksudnye, elok guna As salam kan...atau Salam je, yg bermksud, kite sedang mnyampaikan assalamualaikum..hehe..

mia on November 24, 2010 at 9:11 PM said... BALAS

jey :
hahaha...same la bro..dulu3 selalu gakk


alinac :
hhehhe..welkam dearr

h A n Y S on November 24, 2010 at 11:17 PM said... BALAS

'Akum dah balik kampung,dia kirim Assalamualaikum kat you'
hahaha~ nice reply, nak pinjam boleh~
btw, nice entry, sharing is caring kan..?
;)

mia on November 24, 2010 at 11:46 PM said... BALAS

hanys :
hahahaa..bole je syg..sharing is caring btol..sila3..hehe

Melati on November 25, 2010 at 5:43 AM said... BALAS

nice entry =)

mia on November 25, 2010 at 5:52 AM said... BALAS

melati :
thanks dear

loVe is cIntA on November 25, 2010 at 6:13 PM said... BALAS

malaikat bg salam kt nabi ibrahim: "salaman"

mia on November 25, 2010 at 6:40 PM said... BALAS

love :
huwaa..thanks 4 da info ekk

Mazidah Adenan on November 25, 2010 at 7:46 PM said... BALAS

he3 nice one!
suke~

mia on November 25, 2010 at 8:01 PM said... BALAS

genit :
hheee..thanks dear

 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan