˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙: January 2011


Assalamualaikum. saya kini mengambil tempahan untuk make up Dinner, Photoshoot, Tunang dan Nikah sekitar Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Email me oke : gardisareyou@yahoo.co.uk

Join ChurpChurp Jom!

Friday, January 28, 2011

Review Filem Khurafat dan Aku Masih Dara

Dicatat oleh m i a di 8:52 AM 23 ulasan
Assalamualaikum..

hi uols..

sihat semua?acehcehh..oh ye..semalam saya tengok Khurafat dan tadi baru lepas Aku Masih Dara..dua muvie yang berlainan genre but dua-dua awesome..see, orang nak buat review, ai pon sebok nak join kan..alalalaa



firstly, sikit review tentang filem Khurafat. memang terbaekla filem ni..seyesly gempak gile..audio die bole bikin jantung gugur okeeyy..hhahha..tapi pelik, dalam punggung panggung tu, takde sape menjerit bila part hantu keluar kecuali saya (t__0) tak tahu kenapa saya menjerit macam orang gile meroyan kat dalam tu..grrr..memang hebat la filem ni..saya suka jalan cerita dan ending die..cuma part gelap sokmo tu je la..hehe..but still oke..korang yang belum tengok, seyesly kene pi tengok tau..ending memang korang tak dapat agak sape punye kije..dan memang kasi pengajaran yang tersangat-sangat la okeyy..hehe..

secondly, filem Aku Masih Dara..ok fine, even macam ketinggalan sikit..but saya nak review jugak..tak kire!..grr..saya suka filem ni..tak tahu kenapa..sebelum ni saya ada gak baca beberapa blogger yang buat entry pasal filem ni..memang betol ade lah certain part yang nampak mengarut sikit..lagi-lagi part Kelab Gadis Tanpa Dara tu..rasa macam tak patut ada kot..but saya melihat dari sudut mesej yang pengarah nak sampaikan..memang hebat..lagi-lagi skrip part penerangan tentang Islam tu sendiri..saya pon terpesona..huhu..siap menanges lagi..eh, ntah kenapa, saya rasa macam jatuh cinta pulak dengan en Firdaus tu..ehemm...haa sudahh!

kehkehkee..Tanjong Malim hari ni nyaman sangat..tak panas pon..sempat lagi saya jalan-jalan kat pekan semalam..teringat masa mula-mula sampai Tanjong Malim tahun 2007, ayat 1st keluar 'ni pekan puaka ke hape'..cisss...agak kuang ajo kan..sila la sepak (^^,)

okelah..eh thanks ya kepada yang sudi komen entry lembu dan kambing saya ni..hekehkehe..guling-guling ketawe baca komen korang..hahaaa..

sila jaga diri sendiri ya..jangan sampai kene kejar lembu pulak..adoihyaii..sumpah fobia..

oke da bai..

~wassalam~

Wednesday, January 26, 2011

Sawan

Dicatat oleh m i a di 2:07 PM 20 ulasan
Assalamualaikum..

morning semua..

eh, korang penah kene kejar lembu tak? atau kambing? atau lembu dan kambing dalam masa yang sama??cisssssshhh

seyesly kurang asam betol lembu dan kambing ni..adeke patut maen kejar-kejar dengan saya semalam..oh lupe..semalam saya window shopping seorang diri..hohoho..acely nak pegi bayar bil Maxis..tapi takde sape nak hantar..so perlu menapak ke bus stop tepi jalan..

damn..saya memang kompom fobia dengan lembu dan kambing lepas ni..kehkehkee..mase lalu depan mereka-mereka tu, saya cool aje..ala..lembu kot..saya ada maen mate dengan seekor lembu kaler cekelat..konon senyum la kat die *bongok gile senyum kat lembu..damn!*

tak tahu tergoda dengan senyuman saya ke hape, beliau start berjalan..saya tak perasan yang beliau mengekori saya..khekehkee..*ayat nak dramatis kan engkau mia*
bila toleh belakang..makk oii..beliau semakin dekat dengan saya..ayat 1st yang keluar dari mulut saya ialah "ibuuuu" kehkehekee..mesti ibu saya terdesak tersedak time tu kan..hohoho

memang takot gile la wehh..saya jalan makin laju..bila sampai depan sikit, nampak kambing 2, 3 ekor..haaa sudaahh..hape benda pulak nak jadi ni..bila da dekat, saya tengok kambing tu, kambing tu tengok saya..lame jugak lah aksi tu berlangsung. tapi bila sampai kat mereka, saya jadi takot gile-gile..kaki jadi auto brek..bila kambing nampak saya berhenti, diorang pakat lari berjemaah ke saya..aduhaiii..korang bole bayang macamane takot tu tak..dengan lembu kat belakang..pastu kambing bagai nak terkam..ape lagii..larikkkkkk laa

tibe kat simpang, ada pokcik tegur.."lembu kejar engkau ke?" muka saya time tu tak payah cakap la..merah, nak menangess..seyes kurang assam lembu dan kambing tu..menyampahlah aii yu ni tauu..grrrr..saya syak sekarang ni musim mengawan kot... lalallalalaa..

eh lupe, saya sempat rembat sehelai dua shawls semalam..hohoho..


makan satay pon best jugak kan..muhahaHahhaha

oke da baii..

~wassalam~

Tuesday, January 25, 2011

Takziah

Dicatat oleh m i a di 10:08 PM 12 ulasan

Assalamualaikum..

selamat malam semua..nak share dengan korang keratan berita ni :

KUANTAN: Tiga beranak terbunuh dalam kemalangan membabitkan empat kenderaan di Kilometer 129.2, Jalan Kuantan-Segamat, dekat Felda Keratong, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.30 petang itu, Toyota Camry dinaiki tiga beranak berkenaan dalam perjalanan dari Segamat, Johor menuju ke bandar ini.

Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superintendan Johari Jahaya berkata, sebaik tiba di tempat kejadian, kereta berkenaan dipercayai memasuki laluan bertentangan sebelum bertembung sebuah Proton Saga dan pacuan empat roda Mitsubishi Triton.

Katanya, pada masa sama, sebuah lori tanpa muatan seberat tiga tan di belakang Toyota Camry itu gagal mengelak lalu merempuh kenderaan malang itu.

“Pemandu kereta bersama dua anaknya meninggal dunia di tempat kejadian dan mayat ketiga-tiga mereka dihantar ke Hospital Muadzam Shah untuk dibedah siasat,” katanya.

Mangsa yang maut dikenali sebagai Ramlan Mohamad, 42, seorang guru serta dua anaknya, Mohamad Aniq Mauqri, 5, dan adiknya, Maria Aqilah, 2. 

sumber : Metro



so sad..mangsa merupakan abang dan anak buah kepada sahabat saya, Nadia.. subhanALLAH..memang sedih..saya tak dapat bayangkan perasaan Nadia yang juga telah kehilangan kedua orang tuanya..huhu..

lagi seminggu nak mula praktikal..aduhaii..beratnya dugaan..saya berharap, semoga Nadia tenangkan fikiran dan bole hadapi kenyataan hidup ni..

saya share ni hanya untuk kesedaran kite semua..

~wassalam~

Cara Buat Kotak Blockquote

Dicatat oleh m i a di 10:48 AM 27 ulasan
Assalamualaikum..

morning uolss..sehat hari ni?

oke, saya nak share macamane nak buat kotak blockquote yang cun melecun macam saya..acehhwahh..oke merapu..sila lempang diri sendiri..

ini adalah kotak blockquote ya


ada 2 cara, let say korang tak jumpe code pertama, bole try cari code yang kedua..perlu godek-godok html sikit yee..baek, mari mulakan.

1. Dashboard > Design > Edit HTML dan tick Expand Widget Templates,tolong Download Full Template dulu ya, kot silap, masih ada back up..

2. tekan ctrl+f pada keyboard, dan masukkan code kat bawah ni dalam kotak find.
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}
atau, kalau takde code ni, cube cari code kedua ni  pulak
]]></b:skin>
3. da jumpe? now, kalau korang jumpe code pertama, copy code kat bawah ni dan GANTIKAN code yang korang jumpe tadi.  kalau jumpe code ke dua, paste code ni kat ATAS code ]]></b:skin>
.post blockquote {
background: #FFF380;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #000000;
margin:1em 20px;
}
Kalau nak corak-corak comel sikit, amek code ini.
.post blockquote {
 background: url (URL Image korang) repeat;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #000000;
margin:1em 20px;
}

korang bole cari corak comel Cherrybam

gantikan URL Image korang tu..contoh : http://www.sadmuffin.net/cherrybam/myspacelayouts/polkadots/27.gif (hujung mesti ada .gif atau .jpg ke)

merah : warna background yang korang nak..bole cari code kaler kat HTML color codes

biru : bentuk border kotak blockquote. korang bole ubah word top bottom left right ikot suka hati ya. adjust sendiri.

ungu : 1px - tebal border kotak blockquote..ubah sendiri ya..
solid - bentuk garisan untuk border

solid untuk garis lurus (___________)
dotted untuk garis titik-titik (................)
dashed untuk garis putus-putus.( _ _ _ _ _ _ _ )

#000000 - warna border kotak blockquote

4. Preview dan Save. lepas tu, korang try la buat blockquote..yeah..



yeahh..siapp..korang kalau tak faham, tanya la ye..acely, kat step 2 tu, untuk korang yang takde code blocquote,bole cari code b:skin tu...

all da best semua..

~wassalam~
pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam. Kredit untuk Liyana Lunia
da buat?komen sini meh..terima kasih..

Monday, January 24, 2011

Miss Me??Choiiii!!!

Dicatat oleh m i a di 4:05 PM 18 ulasan

Assalamualaikum..

hi uols..

ohh yeaaahhhh...alhamdulillah..da sehat da..hhehee..korang semua ada ke yang berjangkit demam dengan saya ni?

yeah..sekarang ni da free, dok umah saje..semalam last day kerja..memang kaw-kaw saya qada' tido malam tadi?kahkahakhaka..al maklum..5, 6 hari kena bangkit awal nak gi keje kan..

satu berita tak best yang saya dengar bila off berblogging sehari dua ni, saya kehilangan seorang rakan blogger sebab dia da tutup blog..huhu..

borak dengan beliau kat FB..so sad..takpe la..hope dia akan buat come back nanti..sape tahu kan..even tak borak via blog, FB kan ada..lagi pon, saya da dapat num fone amoi comel ni..hohoho..sape nak usha, meh sini meh..ahkahakhakhkaa

yeahh..tiba la masa nak blogwalking sepuas hati..2, 3 hari ni dok muhasabah diri jugak sama ada nak quit blogging atau tak..heppp..kau jangan buat propa kat sini ye makcik..takdemaknenyee...grrr

oke baeklah..nak bw..ada request tutorial lagi..yeahh..esok akak buat ya nina comel..ehheee

Buah hati pengarang jantung saya sekarang..hoho

hehe..korang nak tahu macamane saya bole sehat?meh tengok SINI..

oke da bai uolss

~wassalam~

Saturday, January 22, 2011

M.A.A.F

Dicatat oleh m i a di 5:41 PM 7 ulasan

Assalamualaikum..

selamat petang semua..

sangat tak larat hari ni..huhu..

makin teruk pulak demam ni..thanks sangat pada yang singgah sini 2, 3 hari ni ya..maaf saya tak dapat jenguk blog korang..



nanti da sehat, insyaALLAH saya balas kunjungan korang ya..jangan jemu ke sini lagi okee..

saya minta maaf

jaga diri semua..

~wassalam~

Friday, January 21, 2011

Sahabat Blogger Day Out

Dicatat oleh m i a di 7:06 PM 16 ulasan

Assalamualaikum..

selamat petang semua..

hari ni kerja balik awal sikit, jam 4..sebab tak tahan sangat, kepala pusing, hidung pon saket..akhekhekee..bahana demam ni wehh..boss siap tolong urut kepala tau..heeppp, bos saya perempuan okee..anak da tiga..*bermaksud beliau adalah straight, takde belok-belok ya* grrrr...



korang semua silakan menjaga diri dan tubuh badan masing-masing ya..bila da mula demam ni, semua plan yang da dirancang terbengkalai sekejap, ye tak..huhuh..ni menaip sambil kaen basah kat dahi, tisu kat tangan..ahhahaaa..ingat nak selubung seluruh badan jugak, tapi bila fikir kot adik masuk nak berborak, terkejang pulak dia nanti bila tengok 'benda' berselubung depan lappy..ehkehekheke

hope cepat la sembuh ek..selasa or rabu nanti saya mungkin akan balik Tanjong Malim, 29hb nak masuk umah sewa dan pindah barang..hope da sembuh la time tu kan..ehhee...

ehem..saya mungkin bakal mendapat orang baru dalam keluarga..oh Tuhan..terima kasih atas kurniaanMu ini..hehehe..

eh eh..dengar cerita 30hb ni ada 'Sahabat Blogger Day Out' kat Times Square..huwa..macam nak join aje..ehekhkee..korang, meh beramas mesra, mahu?

KLIK SINI UNTUK JOIN

korang bole bawak Milo time gathering tu nanti kan..hehek..klik SINI

oke da baii..

~wassalam~

Gempak Starz Collections

Dicatat oleh m i a di 11:49 AM 27 ulasan

Assalamualaikum..

hi uolss..

yeaahh..dengan bangganya saya mengumumkan bahawa, saya demam hari ni..hekhekhee.. dan dengan bangga sebangga bangganya jugak, saya mengumumkan bahawa esok saya tidak cuti..(t__t.) ehem..

thanks ya untuk semua pandangan pasal entry Kalau blogger tak tanpa link kite ni..ehehe..korang memang terbaekklahh..baeklah, sape sini yang minat komik?..peminat di sini bermaksud, bila part katun tu nanges, korang pon nanges jugak, bila part kissing, korang pulak yang malu-malu kucinggg *pAnGggg!!*

kalau ada, korang bole la join saya yaa..keheke..saya ni, tak tahu la nak cakap camne, nak macam orang kemaruk, tahu?hehehe..memang betol-betol gila pada komik okee..but saya suka komik yang dialih bahasa oleh SHOGAKUKAN U.C..ala..komik yang more to kegadisan..hikhikhikkk *orang kata, gelak style gini macam gedik-gedik sikit..grrr*

hingga hari ni, ni je yang sempat saya kumpul..huhu..








saya suka baca ulang-ulang..ekhekhee..ni pon da banyak da ketinggalan..saya biasa kalau kemaruk nak membaca, bole beli sampai 6 buah sekali gus..huhu..macam membazir gile kan..biasanya, komik ni harganya RM6.50 atau RM7.50..so korang boleh anggarkan berapa da abes untuk collection kat atas tu..hekhkehekee..lepas tu, hujung bulan, korek tabung syiling untuk beli maggi...akhakhakaha..*padan muka aku, kan?ehhee*

ada sapa-sapa yang share minat ni dengan saya tak??seriusly nak tahu..share kat sini ek..mari..mari..

eh, sesiapa yang berumur 18 tahun ke atas pada 30 Dec 2010, wajib klik SINI..cepat-cepat!..

oke da bai..

~wassalam~

Thursday, January 20, 2011

Kalau Blogger Tak Tampal Link Kita...

Dicatat oleh m i a di 7:32 AM 13 ulasan
Assalamualaikum..

selamat malam uols..

baru lepas tengok cerita 'Jangan Hantar Aku ke Neraka', drama terakhir arwah Faizal Yusuf..huhu..gile hebat lakonan arwah dalam drama ni..watie pon best jugak!!

oke, tamat pendahuluan..hehe

semalam chit chat kat mesej FB dengan kawan blogger.. terkeluaq la topik seperti dalam tajuk tu..macamane ya, semalam tengok, kita ada dalam blog list, esok pulak tengok da takde..tersentap ke bila jadi macam ni?? mesti dok meroyan terfikir-fikir, kenapa ya..kenapa yaaaa..hehe

pada saya, kalau blogger tak tampal link kite pada sidebar diorang, tak semestinya diorang tak menjenguk kan..kalau orang suka baca blog kite, macamane pon, perasaan nak menjenguk dan baca entry tu mesti ada walaupun takde link kat sidebar diorang..



itu terpulang pada hak masing-masing.. nak tampal link atau tak, suka hati la..nak follow atau tak, terpulang, nak drop komen atau cume singgah saja pon, saya da berterima kasih tersangat-sangat..

cume, bila minggu lepas tengok, link kita ada kat sidebar dia, eh minggu ni dah takde pulak..cube tengok balik kot ada silap kite buat si blogger tarik balik kuatkuasa tampal link tu ke.. ehkehekheke..mungkin minggu lepas, kita selalu jenguk blog die, minggu ni tidak..sape tahu kan..


saya tak kata, traffic tu tak penting untuk blog, cuma, jangan terlalu mengejar traffic sangat la..nampak macam meroyan pulak nanti dowwhh..kehkehekhee..cukup sekadar 'biasa-biasa' je..oke tak?

oke, da melalut da..so, kesimpulannya, kalau tanya saya apa rasa kalau tengok link da takde kat blog rakan-rakan blogger, jawapan saya, mungkin terdetik kat hati, kenapa ya..ada la kat mane-mane silap saya tu..but takde la beriya-iya dok menyiasat bertanya bagai..takdelah sampai buat status kat FB..ehkehekheke..

kalau korang pulak macamane? meh share kat sini meh..

oke da..Selamat Malam Semua..

mari minum Milo kat SINI meh..

~wassalam~

Wednesday, January 19, 2011

Sepandai-pandai Tupai Melompat, Akhirnya Jatuh ke Tanah Jua

Dicatat oleh m i a di 7:42 PM 12 ulasan
Assalamualaikum..

hi uolss..

hamboiii...ramai merajuk ek saya update macam ni semalam? kehkehkee..maaf ya..datang sengal, gitula jadinya..ehhe..sabar jela korang kan..baek..lagi 5 hari je keje.. cakPonG.. CaKpoNg!..ewahh..ehehee..lepas tu, perlu siapkan mental dan fizikal untuk ke sekolah..aduhaii..sesak nafas wehh..

eh, aritu saya ada share tak pasal kes ragut kat tempat keje?macam takde ek..ok gini, time tu, memang tengah ramai la..tibe-tibe dengar ada orang jerit..terkedu kejap sebab peragut tu betol-betol ada kat depan saya..tengah nak pusing untuk lari la..sikit lagi nak jatuh..but terlepas jugak..huhu..


kesian gile la mangsa..seorang amoi yang cun *ehem*..menangis aje..naseb kiteorang sempat amek no plat moto tu..dengar-dengar ada dalam RM1500 cash dalam handbag si amoi..alahaii..nasebla kan..

dan berita gumbiraaa..hari ni dapat tahu, peragut tu da kena tangkap...hoho..padan muke engko...setakat rm1500 yang engko dapat tu, compare dengan kena tangkap sekarang, memang berbaloii la kan..ehkehkee..saya syak peragut ni bongok kot, da la ragut time tengah ramai orang, pastu siap bole bercakap dengan amoi tu dulu sebelum tarik handbag tu..chehh! da tentu la mangsa tu cam muke dia, kan?


eh, saya perasan, 2, 3 minggu sebelum tamat kerja, macam-macam peristiwa jadi depan mata..huhu..memang terpana la sekejap, mungkin jugak ada udang disebalik batu..*oke, takde kene mengena* mungkin peringatan untuk saya pada masa-masa akan datang kan..sape tahu..

oke da panjang gile update..hamek korang..ehkehkee..hari ni saya rasa berkobar-kobar nak jumpe kawan-kawan blogger la..Anisa Hang Tuah dan YUYU Kipas Angin, ape kata anda?hahhaa..

meh saya belanja korang Milo kat SIN
I..klik meh..

oke da bai..

~wassalam~

Tuesday, January 18, 2011

Berita Utama

Dicatat oleh m i a di 8:51 PM 18 ulasan
Assalamualaikum..

hi uolss..

saya kehilangan idea untuk menulis..huhuhu..macamane ya..

oke da bai..

~wassalam~

pst : oke tak update macam ni..hakahkahkaa..

Monday, January 17, 2011

Cara Buat Scrolling Blog List

Dicatat oleh m i a di 7:42 AM 13 ulasan
Assalamualaikum..

baeklah, hari ni nak share dengan korang macamane nak buat scroll pada blog list..kebetulan, ada blogger yang tanya kat shout box pasal tutorial ni..hehee..



maybi a bit leceh kot..tapi bila ikot step, jadi senang je..mari mulakan, ya..

1. Korang perlu dapatkan id widget bagi blog list yang korang nak pasang scroll :

Pegi Dashboard > Design > Page Elements, then PILIH blog list yang korang nak letak 'scroll' dan kemudian klik Edit.


2. Bila da klik Edit, keluar window untuk widget blog list tu, tengok kat bahagian atas sekali, cari widgetId seperti dalam gambar. da dapat? oke, INGAT/HAFAL id tu yaa..


3. Sekarang, pegi Design > Edit HTML dan tick Expand Widget Templates,tolong Download Full Template dulu ya.

4. Tekan ctrl+f pada keyboard. Copy code bawah ni dan paste pada kotak find tadi.
]]></b:skin>
5. da jumpa? copy pulak code ini dan paste di ATAS code yang korang da jumpe tadi.
#widgetID .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}
widgetID : masukkan id widget yang korang da hafal tadi
height : tinggi kotak blog list
width : lebar kotak blog list

6. kalau korang nak buat 2 or 3 blog list, pisahkan code tadi dengan tanda ini '}' contohnya :
#BlogList1 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}
#BlogList2 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}
#BlogList3 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}
]]></b:skin>
7. Klik Preview, if takde error, then klik Save

yeahh..alhamdulillah siap..eh korang faham ke?huhu..if tak faham, bole tanya yaa..

gud luck uolss..

~wassalam~

pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam. Kredit untuk Kak Syamila

Sunday, January 16, 2011

Tersungkur..

Dicatat oleh m i a di 7:20 PM 14 ulasan
Assalamualaikum..

hi semua..

yeahh..lagi 8 hari je keje..hohoho..menghitung hari ni..lepas tu, ada tugas lagi berat menunggu..adoihyaii..macamane ya nak hilangkan gabra dalam kelas, ada cikgu-cikgi yang bole kasi tips tak?huhu..

saya memang penah mengajar, but seyes gemuruh tu tak bole nak buang..kehkehkeh..tangan mula mengigil..naseblah tak efek kat suara, kalau tak..hahaha..korang bole bayang kot macamane rupenye..

hope sangat takdelah jadi benda-benda yang memalukan saya kat sekolah tu nanti..kot la nak kene perkenal diri kat assembly kan..jalan mesti nak gaya guru cemerlang gemilang terbilang..baget nak macho+hot+tegas+poyo..tibe-tibe tersungkur kat tangga pentas..kehkehkeehkehkee..korang bole cadangkan ape patut saya buat lepas tu?
1. bangun, terus lari laju-laju belakang pentas *kot tengah lari, tersungkur lagi sekali..hakhakhaka..bongokkk!!

2. bangun, jalan gaya macho lagi sekali, terus gerak tengah pentas, perkenalkan diri macam biasa..*gulp..sekali suara tak keluaq..adoihyaii..

3. jangan bangun, pura-pura pengsan..alalalalaa..*kalau jatuh dengan kain tersingkap sampai paha, turunkan secara pelan-pelan*hekehkehke

4. bangun, tapi buat gaya santai model kat tangga tu, konon macam tengah baring tepi pantai laa..*oke fine, ini da ke laut*
hahahhaa..macamane?sape ada pengalaman tersungkur depan orang ramai..saya memang banyak kali la..grrrr..korang bole tengok dalam entry ini, ini dan yang paling tak dapat saya lupe..yang INI..

kadang-kadang, kite tak perasan tindakan refleks kite time jatuh tu sebenarnya adalah part yang paling kelakaar..hehehe..tak percaya..meh tengok yang ni pulakk..hekehkee..try korang jangan gelak..*tahan muka oke*



untuk gurauan semata-mata ya..

oh ya, korang nak Nokia C3 dengan harga RM445?


klik SINI ya..sebelum 31 March je ni..hehee

oke da bai..

~wassalam~

Saturday, January 15, 2011

K.I.T.A

Dicatat oleh m i a di 11:34 PM 8 ulasan
Assalamualaikum..

Jangan nak asyik dia je faham kite, cube 'try' kite pulak faham dia..kalau dia tak tahu, bagitahu la supaya dia tahu..jangan expect dia tahu semua..dia pon manusia jugak kot..

|

~wassalam~

Cara Buat Scrolling Blog Archieve

Dicatat oleh m i a di 4:20 PM 16 ulasan
Assalamualaikum..

hi uolss..

hari ni nak share camne nak buat scrolling blog archieve..pendapat saya, kalu guna widget jenis yang bole scroll macam ni, lebih menjimatkan ruang..kalau nak guna blog archieve yang jenis hierarki, lebih molek if ubah kepada yang bole scroll..taklah nanti jadi panjang berjela ke bawah..ye tak?



nak kene godek html sikit la ye..hehe..mari mulakan..ada 2 cara yaa..

CARA PERTAMA

1. Pegi Dashboard > Design > Edit HTML dan tick Expand Widget Templates,tolong Download Full Template dulu ya, kot silap, masih ada back up..

2. tekan ctrl+f pada keyboard, dan masukkan code kat bawah ni dalam kotak find.
<div id='ArchiveList'>
3. da jumpe? copy code kat bawah ni, dan paste di ATAS code yang korang da jumpa tadi.
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:100px;'>
*height : untuk adjust ketinggian/panjang kotak widget blog archieve tu

4. korang pegi bawah coding tu, sampai jumpe code yang ini.
<b:include name='quickedit'/>
5. da jumpe? sekarang TAMBAH penutup coding iaitu </div> contohnya :
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:300px;'>
<div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_ArchiveList&quot;'>
<b:if cond='data:style == &quot;HIERARCHY&quot;'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;FLAT&quot;'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == &quot;MENU&quot;'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div> </div>
<b:include name='quickedit'/>
5. Preview, dan kalau takde error, bole klik Save.

CARA KEDUA

1. Pegi Dashboard > Design > Edit HTML dan tick Expand Widget Templates,tolong Download Full Template dulu ya..hehe


2. tekan ctrl+f pada keyboard, dan masukkan code kat bawah ni dalam kotak find.
<div class='widget-content'>
3. sekarang, cari code step 2 yang ada tulis ArchiveList kat BAWAH dia.

4. da jumpe? sekarang, copy code kat bawah ni, dan GANTIKAN dengan code step 2 yang ada tulis ArchiveList kat bawah dia.
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:100px;'>
*height : untuk adjust ketinggian/panjang kotak widget tu.

5. Preview dan if takde error, bole Save Template.


pening ke?ehhee..kalau tak faham, korang bole tanya oke..

all da best semua..

~wassalam~
pst : tutorial ni untuk yang tak tahu oke..pada yang da tahu dan pakar..diam..diam
da buat?komen sini meh..terima kasih..

Friday, January 14, 2011

Shock Circuit

Dicatat oleh m i a di 11:23 PM 6 ulasan
Assalamualaikum..

halo uols..

yeahh..esok cuti..tapi ahad keje pagi pulak..huhuhu...sabar jela..lagi bape hari je nak berhenti da pon..

ni baru selesai jamuan hari jadi untuk syahir dan izzat..hekehke..ramai jugak sedara mara yang datang..but, tak sempat nak snap picture..kepala saya miung..huhu..rasa nak demam da sekarang ni..adehaii..

tadi masa kat tempat keje, tiba-tiba dengar bunyik letupan..mak oii..kemain kuat lagi..rupenye, ada lintas pintas kat restoran sebelah..semua keluar dok jadi penonton..sayangnya saya tak bole kemana-mana sebab jaga cashier kan..asap da banyak da..pastu dengar orang jerit-jerit suruh turun..memang riuh gile la..1st time dalam hidup saya dapat tengok kejadian macam ni..hekehkeheke..
tak lame lepas tu bomba datang..but agak lambat la jugak..kalau ada yang nazak, memang kompom dah lame mati..huhu..nak salahkan sape?adoihhyaii..

baeklah, lama tak jenguk blog korang kan..saya minta maaf ya..been bizi lately..thanks pada yang sudi singgah sini okee..

lepas kerja, makan, kerja balik, ape kata kalau korang singgah kat sini..

Sweet Dream Everyone

~wassalam~

Penyakit Lupa

Dicatat oleh m i a di 9:19 AM 17 ulasan
Assalamualaikum..

selamat pagi semua..

simptom nak demam mula bermaharajalela dalam badan..huhu..memang musim kan sekarang ni..korang semua jaga diri baek-baekla ya..

korang penah tengok gelung pam minyak tercabut tak?ntah betol ke tidak nama benda tu 'gelung'..saya maen belasah sebut je ni..ehkeheke..semalam dalam jam 10 malam gitu la..tak tahu la kot pakcik ni dok ingat bini kat rumah ke hape..sampai terlupa nak letak pam kat tempat sangkut lepas isi minyak..terlupe kot..elok je masuk kete, then gerak..ape lagi..tercabut la gelung pam tu..naseb takde minyak bersepah..ehhe


akehkehkeee..memang cuak gile muka pokcik tu..kesian saya tengok die..bos takde masa kejadian, jadi kiteorang cume amek number plat kete tu aje..nak buat ape lagi kan, pasal saya pon 1st time tengok benda macam ni jadi..hehehe

sape suka maen game token kat pusat hiburan??ada something yang korang perlu tahu..klik sini yaa..

kot ada yang penah kena macam ni, bole share kat sini..apa rasa korang time tu?mesti takot gile kan..malu pon ada..seyes kesian tengok muka pokcik tu..huhu..penyakit lupe ni bahaya juga sebenarnye ek..

hope hari ni, takde ape yang bikin saya meroyan bila balik umah..ahhahaa..poyo je bunyiikk..korang pon sila jaga diri baek-baek yaa..

HAVE A NICE DAY EVERYONE

sape pengguna Celcom, WAJIB klik sini..

oke da bai..

~wassalam~
 

˙·٠•●♥ mia suka berangan™ ♥●•٠·˙ Dikuasakan Oleh Blogger Template Touch Up by Mia Adnan